Fietslus en tuinwedstrijd

Jean Marie
0 reactie(s)
Fietslus en tuinwedstrijd Lochristi

© JMDB

 

Het weer zat goed, het enthousiasme was groot bij de deelnemers en de bezoekers kwamen massaal langs in de 7 ecotuinen en bij Rawijs. Het is meteen ook een uitnodiging om deel te nemen aan de ‘mooiste eco-tuin’ van Lochristi. Je kunt nog inschrijven tot 9 juni.

De fietslus was zo’n 32 km lang om 7 tuinen te bezoeken. Starten kon overal en je hoefde ook niet alle tuinen te bezoeken. Velen maakten dan ook een selectie.

Het bezoekersaantal schommelde van naar schatting 200 - al werd in de meeste tuinen helemaal niet geteld - tot 300 in de Tomboslaan bij Lieve en Philippe en 500 in de tuin van No in Hijfte. Daar werden knoppen in een koffiekan geworpen om het aantal zo goed mogelijk te kunnen opvolgen.

Rawijs

Na de ecotuinwedstrijd was het doel om de bezoekers en inwoners van de gemeente aan te zetten mee te werken aan een stukje tuinnatuur in plaats van tegen te werken en de gifspuit te hanteren. Iedereen kon zien dat dit perfect mogelijk is en helemaal geen wanorde noch wildernis schept. Begeleiden en soms eens ingrijpen volstaan. Het concept is heel belangrijk om planten en dieren harmonieus te laten samen gaan.

In sommige tuinen ook waterpartijen waar kikkers en visjes leven zoals in de Oude Veldstraat bij Hilde en Hugo.

Oude Veldstraat Zaffelare

.

We konden niet alle tuinen bezoeken na het vrijwilligerswerk. Twee tuinen hadden we helemaal nog niet gezien – Smalle Heerweg en Haanhoutstraat – en daar passeerden we dan ook graag.

Smalle Heerweg

Haanhoutstraat Beervelde

Op verschillende plaatsen kon je ook genieten en een hapje of drankje nuttigen en dat viel best in de smaak. Slowfood tussen het fietsen door.

Doornezelestraat Hijfte

In Zaffelare was ook JNM (Jeugdbond Natuur en Milieu) van de partij met zaadbollen. Bentoniet en potgrond waarin een zaadmengsel wordt vermengd en die je gewoon kunt weggooien op moeilijk bereikbare plaatsen en zo bloemen te zaaien.

De fietslus kwam er via de milieuadviesraad, de gemeente, Natuurpunt, Velt Reinaert, IDM, Oxfam WereldWinkel en JNM.

Wedstrijd 2017

Nog tot 9 juni kunt u zich inschrijven voor de wedstrijd ‘mooiste eco-tuin van Lochristi’. Arbeidsarm, harmonie tussen mens, dier en de plant. In de tweede helft van juni komt de zeskoppige jury dan langs na afspraak. Je kunt meedoen met zowel een voor- als een achtertuin. Meer informatie? www.lochristi.be/eco-tuin - Wedstrijd mooiste eco-tuin? www.lochristi.be/product/512/wedstrijd-eco-tuin

De eerste 20 die + 50% scoren ontvangen een ecologisch geschenk en de andere een troostprijs.