Fietssnelweg Gent-Antwerpen

Een belangrijke schakel is gerealiseerd tussen de Beerveldse Baan en de Nieuwe Stationsstraat in Oudenbos. Er kwam 2 km bij en zo fiets je ook elektrisch – zonder die bovenleiding – van Lochristi (Pensionaatstraat) richting Sint-Niklaas en verder in 2018?

Het is een mooie, soms ingewikkelde samenwerking tussen veel gemeenten en andere spelers. De provincie trekt en duwt dit fietsvriendelijk project.

Provinciebestuur

Gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit: “We hebben de ambitie om voor ons grondgebied een sluitend netwerk van fietssnelwegen te realiseren. Door hoogkwalitatieve, veilige, comfortabele en voldoende ruim gedimensioneerde fietsinfrastructuur aan te bieden worden meer en meer pendelaars overtuigd om de fiets te nemen. Daar wordt op ingezet en daar draagt de realisatie van dit stuk fietssnelweg aan bij.”

Het is meteen ook een mooi alternatief voor de N70, voor wie straks van Gent-Dampoort richting Antwerpen trappelt. De asfaltverharding is 3 meter breed met verlichting ook.

De fietsers kunnen aan de stationsparking van Beervelde aansluiten aan een zijde en fietsen ter hoogte van de overweg van de Nieuwe Stationsstraat verder richting Lokeren. De overweg daar is heringericht zodat deze enkel nog toegankelijk is voor fietsers en voetgangers. De kostprijs van deze realisatie bedraagt 268.813 euro. Lochristi heeft altijd positief gereageerd op het initiatief van de provincie.

Hoe ver staat het?

Het moet – hopelijk in 2018 – een fietssnelweg (F4) worden over een afstand van 45 km tussen Gent-Dampoort en de provinciegrens Antwerpen (Zwijndrecht). Ondertussen is 70% gerealiseerd en wordt ook verder geoptimaliseerd.

Nog 14 km te gaan om alles aan te leggen of te verbeteren. Gent-Destelbergen (4.6 km) is in ontwerp en de strook van Burgstraat tot Pensionaatstraat is ondertussen aanbesteed. Beveren – Zwijndrecht volgt.

De doortochten te Lokeren en Sint-Niklaas worden – indien mogelijk – geoptimaliseerd.

Scroll naar boven