Floraliën Gent 2016

Jean Marie
0 reactie(s)
Floraliën 2016 Vlaco

Vanaf 22 april tot en met 1 mei zal Gent volledig in het teken staan van Floraliën 2016. Vier iconische locaties – de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark – vormen 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek en innovatie. De verschillende Floraliën-sites zijn onderling met elkaar verbonden via een wandelparcours. Graspoppen dienen als vrolijke en groene herkenningspunten. Via de "Te Gekke Floraliën Bomenroute” in samenwerking met BOS+ ontdek je het verhaal achter enkele bijzondere Gentse bomen. In samenwerking met het Sint-Pietersinstituut worden bomen ingepakt op de Koning Albertlaan.

Floraliën 2016

Vlaco-compost

Naast aandacht voor de kringlooptuin wordt op alle locaties Vlaco-compost gebruikt, die als beschermende laag tussen de planten ligt. Vroeger gebruikte men turf maar sinds de editie van 2010 kiest de Floraliën voor duurzame Vlaco-compost.

140 ton compost bedekt en beschermt alle tuinen tegen de weersinvloeden in april. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat dit ‘zwarte goud’ als mulchlaag erosie tot 25% vermindert. Regen neemt altijd gronddeeltjes mee maar compost zorgt ervoor dat deze gronddeeltjes beter blijven liggen en minder gemakkelijk wegspoelen.

Kringlooptuinen

Onder het motto ‘elke tuin kan een kringlooptuin zijn’ bouwt Vlaco 4 verschillende tuinconcepten uit.

In de moderne tuin gaan ze wild met strakke lijnen en duurzaam, geschroeid hout. In de landelijke tuin trekken ze een wand op waarin ze alle mogelijke tuinresten, van bladeren over takken tot zelfs bakstenen, verwerken. Kippen krijgen hier een thuis in een fraai bolvormig kippenhok met een sprankelend waterelement.

Kruiden, planten, leifruit en romantisch houten vlechtwerk vindt u in de klassieke tuin.

Floraliën 2016

Samen met de bezoekers richten ze tijdens de 10 dagen de 4de kringlooptuin live in. Tijdens workshops en demonstraties ontstaan de nodige kringloopelementen die stuk voor stuk een functie hebben in de tuin. Het is een uitnodiging om samen aan de slag te gaan en deze lege tuin stap voor stap om te toveren tot een creatieve kringloopoase.

Duurzame plantvakken, vlechtwerken, compostbakken, … dag na dag komt de tuin tot leven. Deze tuin groeit letterlijk met de bezoekers mee. Deze activiteit gaat door op het Kinaplein of het binnenplein van het Kinahuis – St. Pietersplein 14 en is voor iedereen toegankelijk en gratis. Je hoeft dus geen Floraliënticket.

Ondertussen loopt de ticketverkoop als een sneltrein.

Meer informatie: www.floralien.bewww.vlaco.be/floralien - Foto's Floraliën - Vlaco.

Paul Demets, plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen, schreef een gedicht voor Floraliën.

Hangende tuin

Voor Amytes

Een bries steekt alle siergrasveertjes op zijn hoed.

De bomen ademen uitlaatgassen in als berglucht.

Kevertjes: dankbaar om hun zijn voeren ze afval

in hun schild. Dan toch zo’n dag waarop het groen

een openwaaiend gordijn is, een bloes die van je

schouder wil. En de tuin rijst op als uit een ligstoel

in Babylon. Licht ontvlamt in je zonnebril. Een merel

herschikt zijn rokkostuum en verslikt zich

in het wormgat van het gazon. Je bent de kus

die op ieders lippen brandt. Zeg mij

dat alles is in deze deixis: een tuin betreedbaar

omdat hij nu opstaat, oplichtend in je ogen,

op je huid ontluikend. Want onder de mossen

woekert het verder. Kersenbloesems bloeden

in het gras. Tussen de hosta’s: veertjes en de kat

haar klauwen. De middag groeit

als een schaduw. Je wordt zijn ontvouwen.

Paul Demets

Floraliën 2016 Vlaco compost