Forse energieprijs wurgt de tuinbouwsector

“Ondanks de gigantische stijging van de kosten, willen wij er alles aan doen opdat onze producten niet bij de ‘dure luxe’ zullen belanden en dat de verkoop ervan stilvalt.”

sierteelt serre lochristi

De bloemen en planten betaalbaar houden voor elke consument en daarenboven als producent niet kopje ondergaan is een rekenoefening met veel onbekende variabelen. Vooral de hoge energieprijs, met zowat dagelijks nieuwe pieken, vreet aan het spaargeld.
Van een paar ervaren siertelers uit Lochristi (toch hét centrum van de Vlaamse sierteelt), ondernemers die al jaren hun stiel met passie en ondanks tegenslagen blijven uitoefenen, krijgen we bezorgde reacties. De ongekende evolutie van de prijs voor gas en elektriciteit is niet de enige factor.

“We weten ongeveer welk percentage van onze kostprijs de energiekost is, al zijn we nooit zeker. Elk seizoen is anders. Soms hebben we strenge winters, andere jaren vriest het niet bijvoorbeeld.”
“Normaal weten we binnen een bepaalde vork hoe de komende energiefactuur er zal uitzien, dit jaar is dit onmogelijk vooraf in te schatten.”

serre tuinbouw sierteelt lochristi

En er is meer dan de energiefactuur

Helaas zijn er nog andere factoren die ons verplichten om duurder te verkopen. De chemische meststoffen, de kweekpotten, de gewasbescherming, de draagtrays, uiteraard ook de lonen, transportkosten…”

“Serres worden nu verhuurd, bekwame telers houden er mee op.”

“Er is dringend actie nodig en daarvoor zouden de beroepsverenigingen meer druk moeten uitoefenen op de beleidsmakers opdat de kennis en de ervaring van vele generaties bloemisten met deze crisis niet verloren gaat!”

“Als alle mogelijke betaalbare energie besparende technieken toegepast worden ….wat kunt ge meer doen ?”

sierteeltveld Lochristi

Andere producten telen en de seizoenen volgen, dát is energiezuinig

“Belichte teelten die het jaar rond gekweekt worden zijn onrendabel en ze zullen het erg moeilijk krijgen.“

“Een kerstster (Euphorbia pulcherrima) bijvoorbeeld wordt onbetaalbaar, die gaat ge deze winter niet zien.“

“Siertelers snoeien hard in hun productie. De verwachting is dat het aanbod van bloemen met zo’n 40% afneemt. Als winkelbedrijven de hogere prijzen niet willen doorrekenen, wordt de komende kerst, Valentijnsdag en Moederdag schraal qua aanbod.,” 

“Onheilsberichten uit Duitsland doen de ronde. Men voorspelt dat de grote tuincentra in de kalme maanden januari en februari gewoon gaan sluiten, om ze niet te moeten verwarmen en dat de lonen door de overheid worden doorbetaald. Dan moeten wij dus ook 2 maanden niets in Duitsland leveren.”

“Omschakelen gaat voor een kweker van bloeiende kamerazalea’s bijvoorbeeld niet gemakkelijk. Ons plantjes voor de verkoop van 2024 staan nu al op te groeien in de serre en die gooit ge niet weg voor iets nieuws hé.”

serre tuinbouwsector Lochristi

Toch een beetje hoop, diversiteit, optimisme, zachte winters, … een strohalm

“Tijdens de eerste 18 maand van het teeltproces is de energie-impact beperkt vermits we ze enkel vorstvrij moeten houden. Het is enkel tijdens de laatste 3 weken dat we flink wat energie nodig hebben om de planten bloeiend te maken. Een stijging van 8 à 12% in de verkoopprijs hebben we wel nodig, hopelijk blijft dat aanvaardbaar voor de consument.”

“Een ander gedeelte van ons gamma zijn tuinplanten en die moeten we tijdens het productieproces vorstvrij houden.  Met een beetje geluk zijn de winters zacht en blijft de impact voor de consumentenprijs ook daar beperkt.”

“We gaan niet meer het grote gamma planten vinden in de kleinhandel. Het betaalbaar aanbod zal veel beperkter zijn. Maar we gaan er wel met meer respect en zorg mee omgaan.” 

Scroll naar boven