GAS-boetes in onze Politiezone

De GAS-reglementering werd in 2012 ingevoerd in de politiezone Puyenbroeck – PZ5416 en we vroegen ons af of er hier veel of weinig GAS wordt gegeven?

Er was de afgelopen tijd veel kritiek op deze reglementering en sommige steden en gemeenten hadden eerder belachelijke reglementen opgenomen. In 2013 werden er in Antwerpen (nummer1) 13.919 boetes uitgeschreven wat een daling was ten opzichte van 2012. Algemeen kan men stellen dat er 20% minder boetes werden vastgelegd.

Wat onze politiezone betreft, geeft waarnemend korpschef Koen Van Poucke volgende cijfers en duiding:

“ In 2012 werden 39 dossiers behandeld. In 13 ervan werd een effectieve boete opgelegd. In de andere 26 dossiers werd een negatieve beslissing genomen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de sanctionerende ambtenaren kunnen overgaan tot bemiddeling tussen overlastveroorzaker en tegenpartij of dat de Procureur des Konings toch beslist om te vervolgen in geval van een gemengde inbreuk.

In 2013 hadden we in onze politiezone 35 dossiers die werden overgemaakt aan de sanctionerende ambtenaar van de provincie. In 24 gevallen werd een effectieve boete opgelegd.

Dit betekent onder andere dat de kwaliteit van de vaststellingen verbeterd is en dat de dossiers op een kwalitatieve manier worden aangeleverd zodat de ambtenaren er gevolg kunnen aan geven.

Onze politiezone doet niet mee aan de “hetze” en heeft eigenlijk een gezond GAS-reglement waarin geen belachelijke zaken vermeld staan. Er wordt ook zeer omzichtig mee omgesprongen. Het aantal opgestelde dossiers is trouwens zeer laag. “

Gezond verstand en omzichtigheid in de toepassing van een zorgvuldig opgesteld reglement zijn dus de beleidslijnen van de PZ.

Scroll naar boven