GBS Lochristi vermaakt publiek, Met de zegen van de Heer

Een daverend applaus weerklonk vrijdagavond omstreeks 23 uur in de turnzaal van de Gemeentelijke basisschool. Het zal op zaterdag en zondag niet anders geweest zijn. Want ook dit jaar werd er weer heel wat afgelachen tijdens de toneelvoorstelling van de gemeentelijke basisschool.

De toneelvoorstelling van de GBS is een vaste waarde op de cultuuragenda van Lochristi”. Zo begroette waarnemend directeur Chris Van Calenberge op vrijdagavond het talrijke publiek.
Want dat was dus weer massaal op post om te genieten van enkele uren kolder. Ongecompliceerd maar zeer vermakelijk toneel met 10 spelers die erg goed in hun rol zaten en op hoog niveau acteerden. Proficiat aan de hele cast en aan de regie.
Chris Van Calenberge bedankte ook allen die meegeholpen hadden en niet op de scène stonden: de mensen van de techniek, de inblazers, de toneelmeesters, het oudercomité en de logistieke ondersteuning door de gemeente.
Lochristinaar ging langs tijdens de generale repetitie om foto’s te nemen. Voor iedereen die er niet bij kon zijn, of het wil herbeleven, een samenvatting van het verhaal en een uitgebreide fotoreeks (helemaal onderaan het artikel).

Verhaal “Met de zegen van de Heer”

“De kas is leeg”

 “Moeder-overste heeft zorgen. De kas van haar rustige kloostergemeenschap is zo goed als leeg. Ze kan de rekeningen niet meer betalen en Lewie, de tuinman van de kloosterorde, wacht al 2 maanden op zijn loon. Zuster Hendrika, die kookt voor de gemeenschap, klaagt over een lege diepvriezer.

“Het geld komt uit de hemel”

Net als moeder-overste haar zusters bijeenroept om hen over de penibele situatie te informeren, komt Lewie binnenstrompelen met een zware koffer die over de kloostermuur werd gegooid. Pardoes op zijn hoofd. En die valies blijkt dan nog eens vol geld te zitten. Vermoedelijk is dit de buit van een bankoverval die eerder op de dag plaatsvond in Lochristi. Er werd 1 miljoen euro gestolen. Het zou zelfs meer kunnen zijn want er verdween ook “zwart geld”.

Er heerst verdeeldheid onder de nonnetjes over wat ze met het geld gaan doen. Na een “decromatische” stemming besluit moeder-overste dat de valies opgeborgen wordt in de kluis. Zeer tot ongenoegen van Lewie die meent dat hij – “als vinder” – de rechtmatige eigenaar is. Dus haalt hij, in een onbewaakt moment, het geld uit de koffer en verstopt het in de tuin.

“Wij willen ons geld terug”

Roberto en Gustaffo wisten na de bankoverval ternauwernood te ontsnappen aan de politie. Maar nu is het tijd om de buit op te halen in het klooster. De zusters houden – ondanks de gewelddadige bedreigingen van de 2 Italiaanse boeven – de lippen stijf op mekaar.

Ook de Lootse agenten Uytdebroeck en Denise “Ookpolies” zijn de overvallers op het spoor en kloppen aan bij de nonnetjes. Terwijl de politie de kloostertuin controleert, geeft moeder-overste uiteindelijk toch de koffer aan de 2 boeven terug. Maar de valies is leeg!!! Gustaffo en Roberto kiezen het hazenpad maar “beloven” de kloosterzusters terug te komen. En dan moet het geld terug zijn!

“Wat weet Lewie?”

Het is duidelijk dat Lewie weet waar het geld is. Een eerste plan om hem door foltering aan de praat te krijgen, wordt afgevoerd. Dit tot grote tevredenheid van de brave zuster Hendrika, die wel een boontje heeft voor de tuinman. En daar de hypnose door moeder-overste ook niet effectief is, besluiten de zusters om Lewie zat te voeren. Net als de brave man goed dronken is, dringen Gustaffo en Roberto het klooster binnen via de schouw. Maar de kranige zusters kunnen de boeven overmeesteren en knevelen. De boeven zijn vastgebonden, Lewie slaapt zijn roes uit en ook de nonnetjes gaan naar hun slaapvertrekken.

“De boeven verschalken de politie”

Gustaffo en Roberto – echte professionals – weten zich te bevrijden en binden op hun beurt moeder-overste op de stoel. Nu kunnen ze in alle rust op zoek gaan naar het geld.
Lewie, terug nuchter, bevrijdt moeder-overste en alle nonnetjes worden bijeen geroepen. In de keuken vinden ze de nodige “wapens” om op gangsterjacht te gaan.

Echter, een wakkere buur die de 2 boeven gezien had op het dak van het klooster, had de politie gebeld. Als wachtmeester Uytdebroeck en Denise “Ookpolies” terug opduiken in het klooster, verkleden onze boeven zich als 2 Italiaanse nonnetjes die op doorreis zijn naar Oostakker-Lourdes en kunnen zo ontsnappen.

“Hoog bezoek”

Onze 2 boeven willen echter hun geld terug. Verkleed als monseigneur “Alberto de Benedetti” en een doofstomme broeder – beiden ook op doorreis naar Oostakker-Lourdes – krijgen ze onderdak in het klooster.
Als Lewie hen herkent, willen ze hem grijpen. Maar de hovenier weet te ontsnappen. De boeven ontdoen zich van hun vermomming en zoeken dan maar verder naar het geld. Lewie keert terug naar het klooster en trekt het pak van de monseigneur aan. Zelfs zuster Hendrika herkent hem zo niet en biecht aan de bisschop haar gevoelens voor Lewie op. Die maakt zich dan maar kenbaar en bezegelt de liefde met een innige kus.

“De nonnetjes gaan zoeken”

Ook de nonnetjes gaan op zoek naar het geld dat in de tuin verstopt is. Zuster Agnes – in duikerspak – en zuster Monica zullen de vijver onderzoeken. Moeder-overste en zuster Lisa – met rode overall en laarzen – gaan tussen de groenten zoeken.

“Een klopjacht en de kap over de haag”

Wachtmeester Uytdebroeck en Denise “Ookpolies” willen – kost wat kost – de boeven te pakken krijgen en verschijnen ook terug op het toneel. Ze krijgen moeder-overste eindelijk zover dat ze het hele verhaal opbiecht. Wat volgt is een wilde klopjacht doorheen het klooster (en de vijver) maar uiteindelijk worden de boeven gevat.

Lewie wil niet medeplichtig zijn en geeft het miljoen terug aan de agenten. Zuster Hendrika smijt haar “kap over de haag” en treedt uit de kloosterorde om met Lewie naar de ontwikkelingslanden te trekken. Een dure onderneming, wie gaat dat betalen?
Dat is geen probleem want de sluwe tuinman hield het “zwarte geld” van de buit achter en “schenkt” enkele duizenden euro’s aan het klooster. Zo eindigt dit avontuur met heel wat “nongeluk”

Veel plezier met onze fotoreeks!

Scroll naar boven