GBS Runners lopen marathon voor WAKA WAKA for Africa in Ivoorkust

Bennie
0 reactie(s)
GBS Runners voor Waka Waka - © Bennie Vanderpiete - 1

Tekst en titelfoto © Bennie Vanderpiete

4 leerkrachten van GBS Lochrisit-Beervelde lopen op 16 april de marathon van Rotterdam. Met de verkoop van steunkaarten in GBS Lochristi en Beervelde wordt geld ingezameld voor het project Waka Waka for Africa.

Kleinschalig schoolproject in Ivoorkust

Al 13 jaar steunt GBS Lochristi-Beervelde een kleinschalig schoolproject in Assouindé, Ivoorkust Afrika. Jaarlijks trekt het comité achter dit project naar Ivoorkust om er het lokale schooltje, met de opbrengst van benefietavonden en de financiële steun van het GROS, uit te breiden. In al die jaren werd al heel wat bijgebouwd: verschillende klaslokalen, een medische post, een mooie “open” refter, een bibliotheek, sanitaire blokken, een sportterrein…  Maar er is nog behoefte aan bijkomende lokalen en ook enkele herstellingswerken dringen zich op. En daarvoor is geld nodig!

GBS Runners voor Waka Waka - © Bennie Vanderpiete - 4

GBS Runners lopen marathon van Rotterdam

Op zondag 16 april lopen 4 (oud-)leerkrachten van GBS Lochristi de Marathon van Rotterdam. Met hun deelname willen de GBS-Runners An Van Laere, Robin Verschuere, Luc Dhont en Helena Duiverman geld inzamelen voor het schoolproject in Ivoorkust. In GBS Lochristi- Beervelde worden nog t/m 31 maart steunkaarten verkocht aan (slechts) 2 euro/kaart. Wie één of meerdere steunkaarten koopt maakt bovendien kans op een van de vele mooie prijzen, geschonken door de lokale handelaars van Lochristi en omstreken. De nummers van de winnende steunkaarten worden vanaf 18 april bekendgemaakt op de website van de gemeentelijke school (www.gbslochristi.be).

GBS Runners voor Waka Waka - © Bennie Vanderpiete - 3

Steunkaarten kopen of centje doneren?

Steunkaarten zijn t.e.m. vrijdag 31 maart te verkrijgen op het secretariaat van de van de school (Schoolstraat 18 te Lochristi of Kloosterstraat 4 te Beervelde). Wie belangeloos een centje wil doneren en zo het project in Ivoorkust wil steunen kan dit op het rekeningnummer BE61 8601 1131 1017 (BIC: NICABEBB) met de vermelding “Waka Waka for Africa”.

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 1

De start van “WAKA WAKA for Africa”

In 2010 koos de gemeentelijke basisschool Lochristi “WAKA WAKA FOR AFRICA” als schoolthema. Het was juf Micheline Lisabeth die met het voorstel kwam en zo gehoor gaf aan een oproep van haar zus en schoonbroer. Die mochten als verpleegster en arts jarenlang de problemen ervaren van de mensen in Assouindé in Ivoorkust. Het kleine vissersdorpje is nochtans ideaal gelegen op de rand van het toeristisch gebied. Maar de (burger)oorlogen zorgden voor armoede in de streek.
Samen met het jaarthema werden een heleboel acties op touw gezet. Met de opbrengst en een deel van de inkomsten van het schooltoneel van dat jaar, werden 2 klaslokalen bijgebouwd aan het plaatselijke schooltje in Assouindé.

Wat startte als een schoolproject werd - na een bezoek ter plaatse (eind 2011) - een private vereniging die zich verder bleef inzetten voor dit schooltje en het dorp. Maar wel nog steeds met de bereidwillige steun vanwege de gemeentelijke basisschool.

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 2

Sindsdien organiseert het comité jaarlijks een of meerdere benefietacties. De opbrengst gaat dan, samen met de subsidies vanwege het GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), integraal naar het WAKA WAKA project. Doordat de lokale bevolking ook alle werkzaamheden zelf uitvoert, zorgt dit ook voor de nodige tewerkstelling. Op de school prijkt het logo van het project: een kindje dat half blank – half zwart is, gebaseerd op het logo van de GBS Lochristi.

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 3

De impact van Corona

Het coronavirus had ook zijn impact op de projectwerking: het was niet mogelijk om naar Ivoorkust te gaan om er werken uit te voeren en de financiering stond op een laag pitje. Bovendien viel de (weinige) economische activiteit in Assouindé stil. De voedselvoorziening kwam in het gedrang waardoor de dorpsbewoners terug de velden introkken om zelf het nodige voedsel te kweken.

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 4

Nog uitbreiden

Eind 2020 startte de school terug, met succes! Daarom besloot de burgemeester besloot een extra stuk grond te schenken. Dit was meer dan welkom want de school telt ondertussen zo’n 650 leerlingen. Zo groeide het idee om de kleuterafdeling en de lagere school vanaf september 2023 te scheiden. Maar daarvoor zijn terug werken nodig. Het schooltje is ook belangrijk voor de lokale economie. Het winkeltje dat klein schoolmateriaal en uniformen verkoopt, draait goed. Enkele dorpsbewoners leerden ondertussen om de uniformen te maken. Mama’s bereiden een maaltijd voor de kinderen en worden vergoed voor hun werk.

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 5

Net terug van Ivoorkust

Van 25 februari tot 13 maart trokken Micheline Lisabeth en haar zus Angeline, An Van Laere en echtgenoot Peter DHaeyer, Etienne De Stercke, Linda Coolsaet, Willy Thienpont en Maria Temmerman naar Ivoorkust om er verder te werken aan het schooltje. Terwijl Peter, Etienne en Willy Thienpont de bouw van 2 nieuwe klaslokalen opstartten, gaf An Van Laere vooral les aan CM2 (vergelijkbaar met het zesde leerjaar hier). Geregeld stond ze voor een klas met 80 leerlingen die vlijtig noteerden. Schoolboeken zijn er schaars. Tussendoor trainde An ginder nog voor haar eerste marathon op 16 april.
Met de hele school ook gewerkt rond het thema vervuiling. In het vissersdorpje spoelt heel veel plastiek aan. De klassen werden ook van vuilnisbakken voorzien.  

WAKA WAKA for Africa, een heel warm project dat uw steun verdient!
 

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 6

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 9

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 10

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 7

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 8

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 7

© Waka Waka for Africa 2023 - Foto 7