Gedichtendag met theater en Dorien De Vylder

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Dorine De Vylder

© Jan Van Gompel

De Poëzieweek gaat op 25 januari 2018 van start met Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag, voor collega’s of vrienden, on- en offline. We stellen u een paar programma’s voor waarvan u geheel gratis kan meegenieten, in Lochristi, Gent en Zelzate.

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

Verschillende organisaties trekken samen aan de kar om deze evenementen te organiseren. Het Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen. Het thema van dit jaar is ‘Theater’. Auteur Peter Verhelst werd uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Onder de naam ‘Verhelst in scène vraagt hij aan amateurtheaters om zijn gedichten op hun eigen manier naar buiten te brengen.

Er is ook een wedstrijd. Tot en met 29 januari mag je je eigen twittergedicht met als thema ’Theater’ opsturen, dit in 140 tekens. Je kunt een duo-ticket winnen voor een voorstelling in een Vlaams theaterhuis. De winnaars worden bekendgemaakt op 31 januari.

Bib Lochristi

bibliotheek Lochristi

In Lochristi kan je de voorstelling De dichter is een koe – unplugged van Zamzamproducties bijwonen in de bibliotheek Koning Boudewijnlaan 6, op donderdag 25 januari om 20.30 uur. Deze muzikale kleinkunstvoorstelling duurt één uur en is een ode aan onze taal, dichters, klassiekers en de hedendaagse poëzie. Misschien zitten er ook gedichten bij van inwoners van Lochristi, want iedereen mocht een bijdrage leveren tot 19 januari. Woord, muziek, zang ontmoeten elkaar in deze ‘unplugged’ versie. Actrice Sabine Goethals en Divan, zanger van de Gentse Band Hermitage, verkennen de grenzen van de Nederlandstalige poëzie samen met hun publiek. Reserveren kan op het nummer 09 356 60 73 of op de website www.lochristi.be/bibliotheek.lochristi

In Gent brengt diezelfde avond het Poëziecentrum ‘De oogst van 2017’ om 20 uur. Dirk De Geest (K.U. Leuven) en Sarah Vankersschaever (De Standaard) blikken met Carl De Strycker (directeur van het Poëziecentrum) terug op het voorbije jaar en bespreken opmerkelijke bundels en dichters. Acteur Rashif El Kaoui leest de meest opmerkelijke gedichten voor, Mustafa Avsar (zang en baglama) en Bert Ruymbeek (accordeon) brengen muziek. Ook hier kan je gratis binnen, maar reserveer via het formulier op de website events@poeziecentrum.be of 09 225 22 25.

Dorien De Vylder uit Zaffelare

Dorien De Vylder

Ben je benieuwd of ze ‘onze Zaffelaarse’ Dorien De Vylder met haar debuutbundel Vertraagd Stilleven’ ook zullen vermelden? Als je Dorien zelf wil horen, moet je naar Zelzate. In de bibliotheek, Burgemeester J. Chalmetlaan 50 brengt ze van 20 tot 22 uur haar programma. Het Verloren Akkoord zorgt voor spitse interventies met muziek. Reserveren kan op het nummer 09 342 38 30 of mail naar bibliotheek@zelzate.be

Voor wie graag wandelt, is er een maand lang in het Provinciaal Domein Puyenbroeck, vanaf donderdagnamiddag, een poëzieroute die vertrekt vanaf het onthaal bij parking 1. Volg de rode pijlen.

Zegt u nu zelf: we worden verwend met poëzie op donderdag 25 januari. Geniet ervan!