Geef mijn woonst maar een Mobiscore van nul op tien

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Mobiscore Lochristi Beervelde Zaffelare Zeveneken

© Tekst Evarist Ganzelever - foto's JMDB

Zo blijf ik mijn uitzicht op de koeien in de weide behouden, rijden er geen stinkende lijnbussen voorbij mijn deur en aldus zijn er ook geen haltes waar de vuilbakjes uitpuilen.

Verder kan ik in mijn bloot gat de gazet uit de brievenbus gaan halen. Probeer dat allemaal maar eens met een Mobiscore van 8/10!

Hoe vlot is een woning bereikbaar met het openbaar vervoer? Zijn er scholen, winkels en ontspanningsmogelijkheden op wandel- of fietsafstand? Of heb je voor alles een wagen nodig?

Mobiscore Zaffelare

Ik zocht de score op voor de vier Lootse dorpskernen en zag dat Zaffelare-dorp met 5,4/10 het slechtste boert. Het beperkte aanbod aan openbaar vervoer en de matige bereikbaarheid van onderwijs, cultuur, ontspanning, sport en gezondheidszorg zouden hier verantwoordelijk zijn voor de magere score. Winkels (waar?) en diensten (waar?) zijn dan weer goed bereikbaar, lees ik.

Mobiscore Zaffelare

Er rijden inderdaad wat minder bussen doorheen Zaffelare tijdens de daluren, maar een school pal in het centrum en een niet te negeren sporthal maken naar mijn inziens van de Mobiscore een totaal nutteloos instrument.

Mobiscore Beervelde

Als tweede op de ezelsbank volgt Beervelde-dorp met 5,9/10. Hier scoorde het openbaar vervoer net iets beter. Of de trein er voor iets tussen zit weet ik niet, die rijdt alvast niet doorheen het dorp.

Mobiscore Beervelde

Mobiscore Zeveneken

Zeveneken-dorp, volgens sommigen het zwakke broertje in Lochristi, komt met 6,1/10 op de tweede plaats. Hier krijgt het openbaar vervoer een 'redelijk' toebedeeld.

Mobiscore Zeveneken

De dorpskern van Lochristi ten slotte haalt, hoe kan het anders, met 7/10 de beste Mobiscore binnen. Had eigenlijk meer verwacht van een plaats waar alles opeen zit geplakt.

Mobiscore Lochristi

De matige score voor ontspanningsmogelijkheden, het beleven van sport en cultuur maken dat deze zogenaamde bloeiende dorpskern zich volgens de Vlaamse Bouwmeester niet in de kop van het Vlaams peloton bevindt.

De bedenker van deze waardeloze Mobiscore leeft volgens mij niet alleen in een ivoren toren, hij kijk vanuit die toren beslist uit tegen hoogbouw die hem alle zicht op de werkelijkheid ontneemt!