“Geldautomaat is terug” in Zaffelare

Zaffelare heeft, na 14,5 maanden, terug een geldautomaat. Eerder deze namiddag was er de officiële opening.

Batopin

In 2020 bundelden de 4 grote banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC hun geldautomaten samen in een neutraal netwerk, Batopin. Sindsdien verdwenen de automaten aan de bankkantoren. In plaats daarvan komen er Bancontact CASH-punten, zoals in Lochristi in Dorp-Oost (rechtover AD Delhaize).

Protest in Zaffelare

Eind november 2022 verdween het KBC-cashafhaalpunt in Zaffelare. Het was de laatste bankautomaat in die deelgemeente en wie nog geld wou afhalen, moest zich vanaf dan naar het CASH-punt in Dorp-Oost begeven. De sluiting leidde tot heel wat onrust. De Landelijke Gilde Zaffelare, OKRA en Ferm brachten zelfs een zwarte banner – met de tekst “Geldautomaat terug” – aan op de gevel van het vroegere bankfiliaal. Ze overhandigden aan het gemeentebestuur ook een petitie met 644 handtekeningen. Met dit initiatief wilden de verenigingen aandringen op een concrete oplossing voor de installatie van een nieuwe bankautomaat.

Plaatsing van een kiosk

Het gemeentebestuur ging in gesprek met Batopin en zij verzekerden dat er een CASH-punt ging komen. De zoektocht naar een locatie nam wat tijd in beslag  maar in samenspraak met het gemeentebestuur werd die uiteindelijk gevonden aan het oud gemeentehuis in Zaffelare. Daarna diende er nog een  omgevingsvergunning afgeleverd en een concessie opgesteld. De voorbereidende werken – het wegnemen van de haag, de fietsenstalling en de verharding – werden door de TUD uitgevoerd. Het maken van de betonplaat gebeurde in opdracht van Batopin en het afhaalpunt werd uiteindelijk dinsdag 6 februari geplaatst.

Geldautomaat in Zaffelare actief

De geldautomaat is sinds deze voormiddag actief en de eerste klanten maakten er al gebruik van. De Landelijke gilde plaatste deze morgen naast de kiosk een aangepaste versie van de zwarte banner, deze keer met de tekst “Geldautomaat is terug “ .

Deze namiddag was er dan de officiële opening van de nieuwe geldautomaat door burgemeester Yves Deswaene, schepen van Openbare Werken Frederik Van den Berghe en Batopin.

In zijn toespraak bedankte de burgemeester iedereen die mee zijn schouders had gezet onder deze problematiek. Hij benadrukte ook de noodzaak van bankautomaten in de nabijheid, o.m. omdat cash nog steeds veel gebruikt wordt, omwille van redenen van mobiliteit, de noodzaak voor cash bij lokale evenementen en voor steunacties.  Schepen Frederik Van den Berghe gaf een overzicht van de contacten met Batopin en lichtte de keuze voor deze locatie toe. Bij de tientallen toehoorders (vooral) een grote delegatie van de Landelijke gilde, Okra en Ferm.

Voor de kiosk is er nu nog de werfput die noodzakelijk was om de nodige aansluitingen te realiseren maar die vormt geen hinderpaal voor wie gebruik wil maken van de bankautomaat. Fluvius beloofde dat deze put in de loop van de komende week gedicht wordt.

CASH in  Beervelde?

Ook in Beervelde is er nood aan een CASH-punt en het gemeentebestuur kaartte dit al meermaals aan. “Wij laten geen gelegenheid onbenut om hierop aan te dringen,” aldus burgemeester Yves Deswaene. Frederik Van den Berghe besloot zijn speech met de woorden “Vandaag is Beervelde nog de enige gemeente waar geen geld kan afgehaald worden. Dus ik hoop dat we onze constructieve samenwerking om dit cashpunt in Zaffelare te realiseren kunnen gebruiken als voedingsbodem om ook daar tot een oplossing te komen”.

Geldautomaat officieel - Foto  (13)

(Foto's © Bennie Vanderpiete)

 

 

 

 

 

Scroll naar boven