Gemeenteraad 29 oktober 2018

Het is de eerste na de verkiezingen en stilaan een van de laatste voor sommigen. Het is een vrij korte agenda met als één van de hoofdpunten die zeven eken in Zeveneken. Je kunt er stilaan van uitgaan dat ze verdwijnen.

Mededelingen

Vast opgestelde picknicksets buurpleintjes 6.489 euro zonder btw – losse picknicksets buurtpleintjes 8.433 euro zonder btw.

Opkomstplicht verkiezingen

Wie kwam of stemde niet? In Lochristi kwam 6.67% van de kiezers niet opdagen of brachten een ongeldige of blanco stem uit en dat is een vrij laag cijfer. In Burg-Reuland (Oostkantons) was dat liefst 35.97% of bijna 4 op 10.

Wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en Dorpsstraat

kruispunt Schoolstraat - Kapelleken Lochristi

Op 27 februari 2006 nam de raad de principebeslissing voor de wegen- en rioleringswerken in het Kapelleken, een deel van de Schoolstraat en een deel van de Dorpsstraat. Op 23 mei 2006 stelde het college studiebureau BVP uit Destelbergen aan als ontwerper voor deze werken. Op 30 oktober 2017 keurde de raad het voorontwerp goed alsook de onteigenings-/innameplannen ter hoogte van het rondpunt Braamstraat – Kapelleken – Smalle Heerweg – Hijftestraat. De gemeente ontving op 24 april 2018 de omgevingsvergunning waarbij ten gevolge van het openbaar onderzoek bleek dat de rooilijn (vastgesteld bij KB 16 september 1957) ter hoogte van Dorpsstraat 26 en 28 niet integraal werd verwezenlijkt. Bijgevolg zijn er twee bijkomende innames noodzakelijk. De processen-verbaal van opmeting voor deze innemingen werden opgemaakt door landmeterexpert Kris Audenaert, het schattingsverslag werd op 14 september 2018 opgemaakt door landmeter-expert Patrick Windey. De totale uitgave voor de aankoop van de gronden (incl. notariskosten, groenexpertises e.d.) wordt geraamd op 10.000 euro. Aan de raad wordt gevraagd het onteigeningsplan en het ontwerp van verkoopbelofte goed te keuren en een notaris aan te stellen om de nodige akten op te maken.

Wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en Dorpsstraat

Vestigen erfdienstbaarheid Dorpsstraat 49-53. Op 27 februari 2006 nam de raad de principebeslissing voor de wegen- en rioleringswerken in het Kapelleken, een deel van de Schoolstraat en een deel van de Dorpsstraat. Op 23 mei 2006 stelde het college studiebureau BVP uit Destelbergen aan als ontwerper voor deze werken. Op 25 november 2013 keurde de raad de meerwerken (afkoppelingsstudies, opvolging afkoppelingen en keuringen privéwaterafvoer) voor de ontwerper goed. Op 30 oktober 2017 keurde de raad het voorontwerp goed alsook de onteigenings-/innameplannen thv het rondpunt Braamstraat – Kapelleken – Smalle Heerweg – Hijftestraat. De gemeente gaf op vraag van Aquafin in een schrijven van 6 oktober 2015 het engagement tot het afkoppelen van de woningen Dorpsstraat 49 – 53. Deze woningen kunnen, zonder uitbraak van de vloeren, enkel afgekoppeld worden door de aanleg van een dienstriolering in de onverharde private weg langs de achterzijde van deze woningen. Het is daarom aangewezen hiervoor een erfdienstbaarheid te vestigen. Met de betrokken eigenaars werden al overeenkomsten gemaakt. Aan notaris Van Damme uit Lochristi werd gevraagd de ontwerpakte op te maken en de uitgaven voor de registratiekosten, bodemattesten, erelonen e.d. worden geraamd op 2.166 euro.

Herinrichting doortocht Zeveneken. Goedkeuring opdrachtdocumenten

red de zeven eiken Zeveneken

Op 26 november 2007 ging de raad principieel akkoord en keurde hij de samenwerkingsovereenkomst en de aanstelling van het Vlaams Gewest als opdracht gevend bestuur voor het Aquafinproject ‘aansluiting Zeveneken’ goed. Op 3 februari 2009 stelde het college de nv Grontmij (later veranderd van naam naar Sweco Belgium nv) aan als ontwerper voor de aanleg van de rioleringen en de herinrichting van de doortocht van de N70 te Zeveneken. De startnota werd opgemaakt op 13 oktober 2009 en de projectnota op 11 oktober 2017. Het college verklaarde zich op 22 augustus 2017 akkoord met het subsidieaanvraagdossier voor de rioleringswerken (OF 1) en de ambtelijke commissie keurde op 12 december 2017 het technisch voorontwerp (OF 1) goed. De kwaliteitsadviseur van de Vlaamse overheid gaf op 3 januari 2018 een gunstig advies en na de infomarkt van 11 juni 2018 werd het ontwerp waar nodig aangepast.

De opdrachtdocumenten zijn opgemaakt door Sweco Belgium nv en de werken worden geraamd op 8.952.470,73 euro zonder btw. Het gemeentelijk aandeel wordt geraamd op 1.409.801,47 euro zonder btw. Er wordt hiervoor een subsidie verwacht van VMM geraamd op 497.941,51 euro. Bij de provincie is een subsidieaanvraag lopende voor werken aan waterlopen welke worden geraamd op 243.671,18 euro en waarvoor de subsidie wordt geraamd op 146.202,70 euro. Het netto gemeentelijk aandeel bedraagt zo 765.657,28 euro zonder btw. De afkoppelingswerken op privaat domein maken geen deel uit van deze opdrachtdocumenten en zullen in een latere fase afzonderlijk worden aanbesteed. Voorafgaand aan de uitvoering van de werken zal er nog een aangepaste samenwerkingsovereenkomst worden voorgelegd waarin o.a. de overdracht van de ventwegen zal worden vastgelegd. Aan de raad wordt gevraagd de opdrachtdocumenten goed te keuren en de opdracht te gunnen via openbare procedure met één gunningscriterium, nl. de prijs.

Kohierbelasting op het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen 2014-2019

Recent werd ten behoeve van de bewoners van een appartementsgebouw de eerste ondergrondse restafvalcontainer geplaatst en in gebruik genomen op het grondgebied van de gemeente. De eerste lediging wordt verwacht in de loop van november 2018. IDM wijst ons erop dat ons bestaand belastingreglement nog geen belasting bepaalt voor de inzameling en verwerking van het restafval van dergelijke ondergrondse restafvalcontainers. Er moet dus een rechtsgrond worden ingeschreven in het belastingreglement. Tarief voor lediging is 0,25 euro (equivalent aan tarief voor lediging 120-liter-container), vermenigvuldigd met het aantal aangesloten wooneenheden. Voor het gewicht geldt de gewone tarifering voor restafval, met name 0,20 euro per kg. Het gaat thans enkel over een container zonder individueel badgesysteem, maar voor het geval in de nabije toekomst ook ondergrondse containers zouden worden geplaatst voor vuilniszakken van 60 liter met een individueel badgesysteem per aangesloten wooneenheid, is het aangewezen om ook daarvoor al een bepaling te voorzien. Tarief voor dergelijke restafvalcontainers wordt dan berekend per aanbieding in de container, met name 1,68 euro waarvan 0,18 euro ledigingskost en 1,50 euro per aangeboden vuilniszak. Het komt de raad toe het belastingreglement in die zin aan te passen.

Verdeling van de toelagen voor ontwikkelingssamenwerking 2018

Voor subsidies ontwikkelingssamenwerking werd in het budget 2018 een krediet van 22.000 euro opgenomen. In het gemeentelijk infoblad werd een oproep gepubliceerd waarin geïnteresseerde hulpverleners werd gevraagd een aanvraag om subsidie in te dienen. De gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking bundelde de aanvragen en formuleerde een voorstel.

Toekenning toelage voor hulp aan de slachtoffers van de natuurramp in Sulawesi (Indonesië)

In de lijst van subsidies en het budget voor 2018 werd een krediet van 2.500 voorzien voor het noodfonds.  De gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking stelt voor een toelage te verlenen aan het consortium 12-12 voor het lenigen van de noden veroorzaakt door de recente aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi (Indonesië).

Hulpverleningszone Centrum. Goedkeuring wijziging zonale verdeelsleutel 

brandweer Lochristi zone centrum

In de hulpverleningszone Centrum zijn er twee gemeenten die betrokken zijn bij een fusieoperatie: Deinze (met Nevele) en Lovendegem (met Waarschoot en Zomergem, wordt Lievegem). De fusiegemeenten Deinze en Lievegem zullen tot de hulpverleningszone Centrum behoren vanaf 1.1.2019. Daardoor wijzigen de onderlinge verhoudingen tussen de gemeenten in de zone en moet de verdeelsleutel (met een nieuwe overgangsperiode van 10 jaar) aangepast worden. De criteria (residentiële bevolking, actieve bevolking, kadastraal inkomen, belastbaar inkomen en punctuele risico’s) en de wegingsfactoren bij deze criteria, die op 25.11.2013 door de raad werden goedgekeurd, blijven ongewijzigd.

Hulpverleningszone Centrum. Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2019

De brandweerzone wordt gefinancierd o.m. door de dotaties van de gemeenten, en vraagt om voor Lochristi volgende bedragen goed te keuren voor 2019:

Dotatie exploitatie 657.786,30 – dotatie voor investeringen 59.032,58 – bijdrage pensioenen 3.256,10 euro. Hierbij is rekening gehouden met de gewijzigde verdeelsleutel.

Commissie intergemeentelijke samenwerking. Wijziging voorzitterschap

Bij het begin van huidige legislatuur werd gemeenteraadslid Tom De Sutter aangeduid als voorzitter van de commissie intergemeentelijke samenwerking. Per e-mail d.d. 15/10/2018 verzoekt Tom De Sutter om zijn aanstelling als voorzitter te beëindigen en een nieuwe voorzitter aan te duiden voor de resterende duur van de legislatuur. Het komt de raad toe een nieuwe voorzitter te benoemen.

Scroll naar boven