Gemeenteraad 3 september 2018

De gemeenteraad komt samen voor bespreking en goedkeuring van een uitgebreide agenda. We gaan stilaan ook richting verkiezingen. De doortocht Zeveneken, Persijzer, verkavelingen, kerkfabrieken, onderwijs en stemcomputers staan geagendeerd.

Kennisname aanstelling waarnemend financieel directeur en waarnemend adjunct-financieel directeur – Kennisname delegatie bevoegdheid tot ondertekenen door de algemeen directeur.

Herinrichting doortocht Zeveneken

doortocht N70 Zeveneken Dorp

Op 26 november 2007 nam de raad de principebeslissing en keurde hij de samenwerkingsovereenkomst en de aanstelling van het Vlaams Gewest als opdracht gevend bestuur voor het Aquafinproject ‘aansluiting Zeveneken’ goed. Op 22 augustus 2017 heeft het college van burgemeester en schepenen zich akkoord verklaard met het subsidieaanvraagdossier voor rioleringswerken (OF1) en op 11 oktober 2017 werd de projectnota opgemaakt door studiebureau Sweco Belgium nv. De ambtelijke commissie keurde op 12 december 2017 het technische voorontwerp (OF1) van de rioleringswerken voor de gemeentelijke aandelen van de stad Lokeren en de gemeente Lochristi goed. Op 3 januari 2018 gaf de kwaliteitsadviseur een gunstig advies. De opdrachtdocumenten zijn opgemaakt door studiebureau Sweco Belgium nv en de werken in hun totaliteit worden geraamd op 8.788.575,61 euro, excl. btw. Het aandeel voor de gemeente wordt geraamd op 1.367.972,49 euro, excl. Btw. De te verwachten subsidie van de VMM wordt geraamd op 327.562,00 euro, excl. btw. Voor de overwelvingen op de waterlopen 1201 en 1208 wordt aan de provincie een subsidie gevraagd die wordt geraamd op 146.202,70 euro, excl. btw. Hierdoor wordt de netto gemeentelijke uitgave geraamd op 894.207,79 euro, excl. btw. Op 11 juni 2018 werd er voor de buurt een infomarkt georganiseerd waarbij de opmerkingen in het besprekingsverslag 34 van het overleg van 4 juli 2018 zijn opgenomen. De gemaakte opmerkingen zullen bij uitvoering van de werken worden meegenomen. Verder zal voorafgaand aan de uitvoering een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt worden waarin o.a. de overdracht van de ventwegen zal worden vastgelegd. Aan de raad wordt gevraagd de opdrachtdocumenten goed te keuren.

Wegen- en rioleringswerken Persijzer- en Leemstraat

Bijkomende innemingen ter hoogte van grens der werken in de Leemstraat. Tijdens de uitvoering van de werken in de Leemstraat ter hoogte van Dijkgracht bleek dat de bestaande rijweg foutief werd ingemeten/ingetekend op de ontwerpplannen. Om een verkeersveilige overgang te realiseren diende de grens der werken met een tiental meters te worden opgeschoven en dienen er een aantal grondinnemingen te gebeuren. De eigenaars gaven reeds hun principieel akkoord voor beide innemingen. Het grondinnemingsplan is opgemaakt door studiebureau Sweco Belgium en het schattingsverslag is opgemaakt door landmeter-expert Patrick Windey. De waarde van de gronden wordt geschat op 465 euro, de kostprijs voor de grondinnemingen (incl. erelonen, hypothecaire getuigschriften, bodemattesten, pachtvergoedingen, wederbeleggingsvergoedingen, …) wordt geschat op 1.800 euro.

Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in de Stationsstraat 69 – 69a

Stationstraat Lochristi

Door de verkavelaar werd een omgevingsaanvraag ingediend voor het verkavelen van gronden in de Stationsstraat 69 – 69a (2 loten). Deze verkaveling gaat gepaard met het verschuiven van de rooilijn. Deze komt te liggen op 6 meter uit de as van de weg. Door de verkavelaar werd reeds een verbintenis ondertekend van gratis grondafstand. De ontwerpakte hiervoor zal later aan de raad worden voorgelegd. Aan de raad wordt gevraagd de rooilijn goed te keuren.

Gedeeltelijk afschaffen voetweg 43

De eigenaar van Denen 85 wenst een bouwproject te realiseren op percelen die zijn belast door de ligging van voetweg 43. Voor het bekomen van een omgevingsvergunning moet deze voetweg deels worden verplaatst of afgeschaft. Omdat deze voetweg niet meer in gebruik is en ook niet zichtbaar is op het terrein lijkt een afschaffing van het traject tussen Hoekskensstraat en de N70 aangewezen.

Vestigen van een erfdienstbaarheid voor de parking in de Kan. P. J. Triestlaan

parking De Weg-Wijzer Zaffelare

Bij de oprichting van de nieuwbouw voor de basisschool De Weg-Wijzer in de Kan. P.J. Triestlaan werd een parking gerealiseerd aansluitend aan de gemeentelijke parking rechtover de sporthal, met als doel één grote gemeenschappelijke parking te bekomen. Het is de bedoeling dat beide partijen elkaar een eeuwigdurende erfdienstbaarheid geven zodat de school via de parking haar toegang kan nemen. Voor de gemeente is er het voordeel dat de gemeenschap kan beschikken over een grotere parking bij de sporthal, de markt, de kermis, …

Kleine onderhoudswerken (vegen parking, onderhoud groen,…) alsook de openbare verlichting zijn ten laste van de gemeente, de infrastructuurwerken blijven ten laste van elke partij, elk voor zijn of haar eigendom. Omdat de gemeente momenteel (nog) niet beschikt over een geschikte locatie voor het verplaatsen van glascontainers maakt de gemeente hiervoor een voorbehoud en blijven de glascontainers voorlopig op de parking staan. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakte, opgemaakt door notaris Van Hoof uit Gent, goed te keuren.

Gratis grondafstand verkaveling Ruwaardhof. Goedkeuring ontwerpakte

 Op 20 december 2011 werd de verkavelingsvergunning afgeleverd voor het verkavelen van gronden in de Berkenstraat en Pachtgoed (22 loten). Het proces-verbaal van opmeting werd opgemaakt door de heer Jo Gosseye, landmeter-expert. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakte voor de gratis grondafstand, opgemaakt door notaris Elke Vandekerckhove uit Merelbeke, goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen de akte te ondertekenen.

Gratis grondafstand voortuinen Azaleastraat 1 en Kan.P.J. Triestlaan 41

Op 29 juni 2009 nam de raad de principebeslissing en keurde hij het plan goed voor de desaffectatie van de voortuinstroken voor de wijk Volkshaard te Zaffelare (Berkenstraat e.a.). Voor 2 woningen werden er nog geen akten verleden omwille van het indertijd niet verkrijgen van een akkoord van de begunstigden. Onlangs werd het akkoord van de eigenaars van beide woningen alsnog bekomen. In collegezitting van 10 februari 2015 werd notaris Van Damme uit Lochristi aangesteld om de ontwerpakten op te maken. De opmetingsplannen werden opgemaakt door landmeter-expert Kris Audenaert uit Lochristi. Aan de raad wordt gevraagd de ontwerpakten goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen de akten te ondertekenen.

Affectatie bij openbaar domein percelen Nerenhoek

Twee percelen gelegen in de Nerenhoek (2° afdeling, sectie B nrs 182/l en 186/k) behoren tot het privaat domein van de gemeente maar lijken visueel tot het openbaar domein (brede berm) te behoren. Op 6 maart 2018 werd aan een verkavelaar een verkavelingsvergunning afgeleverd voor 1 lot met als voorwaarde dat er een notariële akte van erfdienstbaarheid dient te worden opgemaakt. Omdat Eandis op deze berm een cabine wenst te plaatsen is er eveneens een notariële akte nodig. Door beide percelen te affecteren bij het openbaar domein zijn er niet langer notariële akten nodig. Aan de raad wordt gevraagd de affectatie bij het openbaar domein goed te keuren.

Recht gebruik openbaar domein door Imewo voor plaatsen van elektriciteitscabine in Nerenhoek

Nerenhoek Zaffelare

Imewo wenst in de brede berm van de Nerenhoek ter hoogte van nr. 74 een elektriciteitscabine te plaatsen ter sanering van een bestaande metalen cabine. Aan de raad wordt gevraagd Imewo het recht van gebruik te verlenen op openbaar domein en de ontwerpovereenkomst hiervoor goed te keuren.

Aankoop stemcomputers verkiezingen via raamovereenkomst Federale Regering

De organisatie van de verkiezingen is arbeidsintensief, zowel voor de administratieve diensten als voor de technisch uitvoerende dienst. Er zijn steeds meer steden en gemeenten die investeren in elektronische stemsystemen. Door de overstap te maken naar het elektronisch stemmen moeten er geen telbureaus meer samengesteld worden voor het tellen van de stembiljetten van de stembureaus in Lochristi. Bovendien zijn er ook minder stembureaus nodig. Bijgevolg dienen er veel minder burgers opgeroepen te worden om mee te helpen als voorzitter, secretaris of bijzitter van een kiesbureau. Er zijn nog tal van andere voordelen: er zijn geen ongeldige stemmen, er kunnen geen telfouten meer voorkomen, de uitslag is veel sneller bekend, minder werk voor het hoofdbureau,…

Aan de raad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan om vanaf 2019 de overstap te maken naar het elektronisch stemmen en toe te treden tot de raamovereenkomst van de FOD binnenlandse Zaken betreffende de aankoop van elektronisch stemapparatuur.

Rekeningen 2017 van de kerkfabrieken

kerk Zaffelare

Het gemeentebestuur ontving van de 5 kerkfabrieken hun jaarrekening 2017. De gemeenteraad moet hierover advies verstrekken aan de gouverneur. De gouverneur oefent vervolgens een goedkeuringstoezicht uit. Bij drie van de vijf kerkfabrieken werden geen onregelmatigheden vastgesteld (Zaffelare, Beervelde en Hijfte).

 Bij de kerkfabriek Sint-Niklaas (Lochristi) is er een overschot van 5.000 euro in investeringen (terwijl het de bedoeling moet zijn dat er noch een overschot, noch een tekort in investeringen is). Dit overschot is het gevolg van een toegestane overboeking van 5.000 euro van exploitatie naar investeringsontvangsten maar de kerkfabriek vergat per ongeluk om datzelfde bedrag in de investeringsuitgaven onder post 436 investeringsbeleggingen te boeken (er zijn dus 5.000 euro aan ontvangsten terwijl er geen gelijkwaardige uitgaven tegenover staan). De kerkfabriek Sint Niklaas zal deze vergissing in 2018 rechtzetten. Daarnaast blijkt uit de jaarrekening van de kerkfabriek Sint-Niklaas ook een budgetoverschrijding op post 250 – aflossing van leningen. Door de daling van de intresten op een lopende hypotheeklening, heeft de betreffende bank een grotere terugbetaling van kapitaal aangerekend, terwijl dit niet zo voorzien was in het budget. Het totaal te betalen bedrag aan intrest en kapitaal blijft weliswaar onder het totaal geraamde bedrag, maar om deze budgetoverschrijding m.b.t. de terugbetaling van het kapitaal correct op te vangen diende in principe een interne kredietaanpassing te gebeuren. Omdat dit foutje verder geen financiële gevolgen heeft, kan de jaarrekening van Lochristi toch positief geadviseerd worden.

De jaarrekening van de kerkfabriek Sint-Eligius (Zeveneken) vertoont eveneens een overschot in investeringen (114.236,68 euro). Dit overschot wordt veroorzaakt doordat er voor 308.681,64 euro toelagen werden ontvangen voor de grote herstellingswerken aan de kerk (toelagen van het Vlaams gewest, de stad Lokeren en de gemeente Lochristi), terwijl er nog maar voor 194.444,96 euro aan facturen werden ontvangen. Dit investeringsoverschot zal in 2018, door de verdere uitvoering van de herstellingswerken en het ontvangen van facturen, geleidelijk aan weggewerkt worden. Ook de jaarrekening van Sint-Eligius (Zeveneken) kan bijgevolg gunstig geadviseerd worden.

Goedkeuring gewijzigde samenwerkingsovereenkomst informatieveiligheid

In gemeenteraadszitting van 30 juni 2014 werd de samenwerkingsovereenkomst informatieveiligheidsconsulent met de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurd. Sedert dan werkt een provinciale informatieveiligheidsconsulent ongeveer een 18-tal dagen per jaar voor de gemeente Lochristi. Nu stelt de provincie Oost-Vlaanderen voor om deze samenwerkingsovereenkomst aan te passen.

Daartoe haalt men twee redenen aan:

– De rol van “informatieveiligheidsconsulent” dient in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) aangevuld te worden met de rol van “functionaris gegevensbescherming”.

– Het aan de gemeente Lochristi aangerekende forfaitaire tarief overeenkomstig de oude samenwerkingsovereenkomst (7.600 euro/jaar indexeerbaar) wordt in lijn gebracht met de reële kosten van de terbeschikkingstelling van een dergelijk deskundig personeelslid. Het oude tarief was immers gebaseerd op een theoretisch kostenmodel voor het hele personeelsbestand van de provincie. De forfaitaire jaarlijkse kost stijgt bijgevolg naar 8.284,59 euro (eveneens indexeerbaar).

IDM – goedkeuring statutenwijziging

De raad van bestuur van IDM stelt voor een statutenwijziging door te voeren en legt deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten. Deze wijziging vloeit voort uit het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, dat o.m. de beperking van het aantal mandaten in de raad van bestuur (max. 15) en de afschaffing van het directiecomité voor gevolg heeft. Er wordt voorgesteld de statutenwijziging goed te keuren en de gemeentelijke vertegenwoordiger een mandaat te geven voor de algemene vergadering van 19 december 2018.

Gemeentelijk basisonderwijs goedkeuring pedagogisch project, schoolreglement en infobrochure

Elke basisschool dient over een schoolreglement te beschikken dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt. Door nieuwe regelgeving (o.m. de Europese regelgeving i.v.m. gegevensbescherming) moeten enkele bepalingen aangepast worden in het schoolreglement. De wijzigingen werden al besproken in de vergadering van de schoolraad op 21 juni 2018.

Gemeentelijk basisonderwijs – vacant verklaring betrekking directeur

bij wijze van bevordering, en vaststelling van de voorwaarden en het competentieprofiel. De betrekking van directeur van de gemeentelijke basisschool is definitief vacant sinds 1 april 2018. Er wordt voorgesteld – zoals al eerder informeel besproken en in juni jl. gunstig geadviseerd in de schoolraad en het syndicaal overleg – om deze betrekking vacant te verklaren bij wijze van bevordering, zonder aanleg van een wervingsreserve.

Scroll naar boven