Gemeenteraad op 19 december 2022

Het is de laatste van dit jaar en men maakt zich op voor een schepenwissel. Ook de belastingen en heffingen staan op de agenda alsook de inrichting van de speelplaats GBS. De zitting start om 20 uur in het gemeentehuis. Live te volgen via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi. Ook het Uytcafé (momenteel gesloten) staat op de agenda. Bij het OCMW verandert er ook veel.

Mededelingen

BI/AR 019000/2410000: UPS voor serverpark € 5.375,49

BI/AR 067000/2500010: plaatsen feestverlichting parking Uyttenhove € 12.971,82

BI/AR 074200/2210007: aansluiting in elektrische borden sporthal Zaffelare € 1.076,90

BI/AR 075200/2210007: sonderingen terrein KLJ Hijfte Doornzelestraat € 611,05

BI/AR 034000/2200000: bebossing Koospoel (voorbereidende werken) € 591,69

Aankoop bestelwagen met kiplaadbak

In de praktijk kon de groendienst tot voor kort beschikken over 8 dienstvoertuigen, daar er 2 dienstvoertuigen reeds vervangen werden door 2 elektrische voertuigen (Maxus) en beide oude bestelwagens voorlopig nog in dienst werden gehouden, omdat er steeds meer onderhoud openbaar groen bijkomt, bv. nieuwe groenzones en infiltratievoorzieningen bij nieuwe verkavelingen, …. Heden zijn er 5 ploegen in de groendienst waarvan er een groot deel van het jaar 3 ploegen gesplitst werken, zodat er op 8 locaties tegelijk kan worden gewerkt. Ondertussen werd één van deze bestelwagens buiten dienst gesteld, gezien het verlopen van de keuring en de slechte staat van het voertuig. De andere bestelwagen kan nog opnieuw worden gekeurd en voorlopig verder gebruikt. We hebben als gemeente de mogelijkheid om af te nemen van het raamcontract van het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid, meer bepaald van de raamovereenkomst ‘Openbare procedure voor de aankoop van bestelwagens – benzine, diesel en PHEV met bestek 2020/HFB/OP/70686 – perceel 5 grote bestelwagens MTM 3,5 ton, diesel. Het enige aangeboden duurzaam model binnen de raamovereenkomst is een voertuig dat niet voldoet voor de werken noodzakelijk voor de groendienst (kan geen zware aanhangwagen trekken). Binnen deze raamovereenkomst kan als alternatief wel een geschikt dieselvoertuig met Euronorm 6.2 worden besteld met een korting van 43,5 % op de catalogusprijs. De kostprijs voor het gewenst voertuig incl. opties bedraagt 32.646,77 euro, excl. btw, waarbij het aangewezen is een aantal opties bij te bestellen.

Gratis grondafstand in de verkaveling Kapelstraat/Oude Veldstraat

Op 17 juli 2007 werd een omgevingsvergunning afgeleverd voor het verkavelen van gronden gelegen in de Oude Veldstraat/Kapelstraat in 5 loten. De opmetingsplannen werden opgemaakt door landmeter-expert Kevin De Guchtenaere. De ontwerpakte voor de gratis grondafstand in de Kapelstraat, met een oppervlakte volgens meting van 370,82 m², en in de Oude Veldstraat, met een oppervlakte van 33,12 m², werd opgemaakt door notaris Giselinde Van Duffel. Deze gratis grondafstand geschiedt om reden van openbaar nut, met het oog op de inlijving bij het openbaar domein. Alle notariële kosten zijn ten laste van de overdrager.

Toetreding tot raamcontract voor studiebureaus omgevingsaanleg via CREAT

speelplaats schoolstraat GBS Lochristi

Door toe te treden tot de aankoopcentrale van Creat (gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021) kan de gemeente afnemen van alle raamcontracten die uitgeschreven worden door deze aankoopcentrale. Op 17 november 2020 keurde het college het ontwerpplan voor de aanleg van een klimaatgezonde speelplaats bij de gemeentelijke basisschool van Lochristi goed. In dit ontwerp zijn een aantal houten (speel)elementen en constructies voorzien. De constructie ervan zal toevertrouwd worden aan externe firma’s. Het is aangewezen om een studiebureau aan te stellen om deze plannen, samen met het aanbestedingsdossier, op te maken en om het toezicht op de uitvoering, afrekening, voorlopige en definitieve oplevering op zich te nemen.

Creat heeft een raamovereenkomst in de markt gezet die voorziet in de mogelijkheid tot het aanstellen van een ontwerp- en studiebureau voor omgevingsaanleg. Deze raamovereenkomst – perceel 4 – werd gegund via een cascadesysteem aan firma’s Architectenbureau Maarten Dobbelaere bvba, Van Wassenhove Architecten bvba en studiebureau Lobelle bvba, waarbij Architectenbureau Maarten Dobbelaere telkens als eerste zal worden uitgenodigd. De kostprijs voor het opmaken van de voorgestelde studie wordt geraamd op 10.000 euro, excl. btw.

Goedkeuring selectieleidraad voor nieuwe concessie Uytcafé

Uytcafé gesloten Uyttenhove Lochristi

Het Uytcafé wordt, door de eenzijdige beëindiging van de concessieovereenkomst door de vorige concessiehouder, sinds 1 september 2022 niet meer uitgebaat. Het bestuur wenst, in het kader van een kwalitatieve uitbating van deze horecazaak, op zoek te gaan naar een nieuwe gemotiveerde uitbater die een toegevoegde waarde kan betekenen voor de sporten cultuurbeleving van de bezoekers van het sport- en cultuurcomplex Uyttenhove. In samenspraak met onze raadsman wordt voorgesteld een plaatsingsprocedure sui generis te voeren voor de concessie van het Uytcafé. De raad wordt gevraagd de selectieleidraad hiervoor goed te keuren.

Uytcafé gesloten Uyttenhove Lochristi interieur

Beheersovereenkomst tussen de lokale besturen Lochristi en Wachtebeke

In voorbereiding op de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Wachtebeke en Lochristi, is het aangewezen om nu reeds een beheersovereenkomst af te sluiten tussen beide lokale besturen (zowel voor de gemeente als het OCMW). Deze beheersovereenkomst is bedoeld als kaderovereenkomst en biedt mogelijkheden tot een doorgedreven samenwerking teneinde een synergie te realiseren op vlak van beleid, werking en organisatie. Op basis hiervan kunnen verdere afspraken gemaakt worden omtrent de integratie van verschillende diensten alsook het gemeenschappelijk gebruik van het personeel onderling.

Vaststellen compensatiedagen 2023

In 2023 zijn er twee feestdagen die op een zaterdag of een zondag vallen, namelijk 1 januari en 11 november. Er wordt voorgesteld de compensatiedagen voor deze feestdagen als volgt vast te leggen:

– De compensatie dag voor 1 januari wordt vastgelegd op vrijdag 19 mei

– De compensatie dag voor 11 november wordt vastgelegd op maandag 14 augustus

Gemeentepersoneel. Goedkeuring tijdelijke kaderuitbreiding in het kader van de fusie

Het fusieteam en de stuurgroep fusie achten een tijdelijke uitbreiding van het personeelskader noodzakelijk waarbij lokaal bestuur Lochristi als werkgever optreedt in het kader van de voorgenomen beheersovereenkomst om voor bepaalde functies een beroep te doen op elkaars personeelsleden (artikel 356 DLB). Er wordt aan de raad voorgesteld om een tijdelijke ondersteuning van de IT-dienst (1 VTE deskundige), de communicatiedienst (0,5 VTE administratief medewerker) en het economaat (0,5 VTE administratief medewerker) te voorzien. De tijdelijke ondersteuning van de personeelsdienst wordt voorzien op het personeelskader van het OCMW.

Toekenning toelage (noodfonds 2022) ten voordele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne

Op 28 maart 2022 besliste de raad om een toelage van 1.500 euro (noodfonds 2022) toe te kennen aan het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12 ten voordele van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Er is derhalve nog 1.500 euro beschikbaar in het noodfonds 2022. Aangezien deze oorlog blijft aanslepen en verdere financiële en humanitaire hulp urgent en noodzakelijk blijft, zeker met de koude winter voor de boeg, stelt het college, op aangeven van de GROS, voor om de resterende 1.500 euro toe te kennen aan het project ‘Wachtebeke 4 Oekraïne’, een actie ten voordele van de inwoners van Chernigiv, een stad in het noorden van Oekraïne.

Hernieuwing reglement op de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2023, met behoud van de aanslagvoet op 6,9 %.

Hernieuwing reglement op de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2023, waarbij de gemeentelijke opcentiemen op 850 worden behouden.

Hernieuwing reglement op de kohierbelasting op grond- en zavelgroeven

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2023, met behoud van de aanslagvoet op 0,12 euro per ton.

Hernieuwing reglement contant te betalen belasting op de aanvraag van administratieve stukken

De tarieven die de FOD Binnenlandse Zaken aan de lokale besturen aanrekent voor administratieve stukken (eID, kids-ID, spoedprocedure…) zijn fors gestegen. Onlangs kregen we ter zake een schrijven met de nieuwe tarieven die zullen gelden vanaf 1 januari 2023. Hierdoor liggen sommige bedragen uit ons belastingreglement (gemeenteraad van 23 december 2019) onder de tarieven die de FOD ons aanrekent. Er wordt derhalve een aanpassing van dit belastingreglement voorgesteld.

Hernieuwing reglement op de belasting op de omgevingsvergunningen en andere handelingen en aanvragen in toepassing van het omgevingsvergunningsdecreet en de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het reglement betreffende de belasting op de omgevingsvergunningen en andere handelingen en aanvragen in toepassing van het omgevingsvergunningendecreet en de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening (gemeenteraadsbesluit van 23 december 2019 (13e punt L), gewijzigd bij gemeenteraadsbesluit van 21 december 2020 (8e punt E)) loopt ten einde op 31 december 2022. Er wordt voorgesteld het reglement te verlengen voor een periode van 3 jaar, met ongewijzigde tarieven.

Aanpassing 2022/2 meerjarenplan 2020-2025

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, deelgemeente, vast te stellen. Deze vijfde aanpassing van het meerjarenplan is o.m. nodig gezien de impact van de inflatie op de budgetten van de gemeente en het OCMW. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad en de OCMW-raad elk stemmen over hun deel van het beleidsrapport, waarna de gemeenteraad het deel vastgesteld door de OCMW-raad, moet goedkeuren. Dit laatste kan dus pas gebeuren na de zitting van de OCMW-raad.

Eedaflegging opvolgende schepen

schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse en nieuwe schepen Hilde Baele

In de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen, ingediend na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, is voorzien dat het mandaat van schepen M-Claire Van Nieuwenhuyse eindigt op 31.12.2022, en dat zij vanaf 1.1.2023 opgevolgd wordt door Hilde Baele. De nieuwe schepen dient, voor haar mandaat ingaat, de eed af te leggen als schepen, in handen van de burgemeester.

OCMW-RAAD

Aanpassing 2022/2 meerjarenplan 2020-2025. Goedkeuring deel OCMW

Na vaststelling van de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, deelgemeente door de gemeenteraad en na vaststelling van de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW door de OCMW-raad, moet de gemeenteraad de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW, nog goedkeuren. Door deze goedkeuring van het deel OCMW, wordt de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, geacht definitief in zijn geheel te zijn vastgesteld.

Mededelingen

– BI/AR 095300/2291007 Leveren en plaatsen buiten draaiende deur wzc € 4.923,64

– BI/AR 095300/2291007 Leveren en plaatsen ramen in keuken WZC € 8.649,31+ € 65

Principiële beslissing tot toetreding Zorgband Leie & Schelde

De OCMW-raad gaat principieel akkoord dat OCMW-Lochristi toetreedt tot de Zorgband Leie & Schelde. Het toetreden tot de Zorgband Leie & Schelde brengt een éénmalige instapkost van 100.000 euro pro memorie met zich mee.

Zorgband Leie & Schelde wordt m.i.v. 01/01/2025 gelast met de gehele exploitatie die gerelateerd is aan ouderenzorg. Volgende dienstverlening wordt overgedragen aan Zorgband Leie & Schelde:

o Het woonzorgcentrum Sint-Pieter met erkenningsnummer CE1858

o Groep van assistentiewoningen, met erkenningsnummer CE2646

o Het lokaal dienstencentrum ‘t Fazantenhof met erkenningsnummer CE3305

o Het sociaal restaurant opgenomen binnen de werking van het LDC;

o De poetsdienst aan huis;

o De klusjesdienst;

o De minder mobielen centrale

Goedkeuring te verlenen aan de transitienota. Het transitietraject wordt in 2023 gestart. De kosten verbonden aan het transitietraject zijn ten laste van OCMW-Lochristi overeenkomstig een verdeelsleutel in functie van het aantal deelnemers aan het transitietraject. Goedkeuring te verlenen aan de afgesloten beheersovereenkomst tussen de OCMW ’s Laarne, Destelbergen, Merelbeke, Nazareth, het APB Provinciaal Zorgcentrum Lemberge en de Zorgband Leie & Schelde met dien verstande dat het aantal afgevaardigden in de algemene vergadering en de raad van bestuur nog onderhandelbaar is. De voorliggende beheersovereenkomst is afgesloten voor een duurtijd van 18 jaar met aanvang op 01/01/2020 om vervolgens te eindigen op 31/12/2038. Volgens deze modaliteiten treedt OCMW-Lochristi toe tot de Zorgband Leie & Schelde.

Actualisatie overeenkomst budgetbeheer

De huidige overeenkomst budgetbeheer in gebruik is sinds 2012 en aan een update toe op basis van ervaringen en gewijzigde tendensen.

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Fluvius inzake betaalterminals

Sinds de invoering van de budgetmeters is er een samenwerking met Fluvius (voorheen Gedis en Eandis) inzake het aanbieden van een oplaadpunt. Op 10/10/2022 werd een nieuw voorstel inzake samenwerking ontvangen aangezien een actualisatie nodig is gezien de evolutie van de oplaadterminals.

Beheersovereenkomst tussen de lokale besturen Lochristi en Wachtebeke

In voorbereiding op de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Wachtebeke en Lochristi, is het aangewezen om nu reeds een beheersovereenkomst af te sluiten tussen beide lokale besturen (zowel voor de gemeente als het OCMW). Deze beheersovereenkomst is bedoeld als kaderovereenkomst en biedt mogelijkheden tot een doorgedreven samenwerking teneinde een synergie te realiseren op vlak van beleid, werking en organisatie. Op basis hiervan kunnen verdere afspraken gemaakt worden omtrent de integratie van verschillende diensten alsook het gemeenschappelijk gebruik van het personeel onderling. Aan de OCMW-raad wordt gevraagd deze kaderovereenkomst goed te keuren.

Uitbreiden tijdelijk personeelskader personeelsdienst

Het fusieteam en de stuurgroep fusie achten een tijdelijke uitbreiding van het personeelskader noodzakelijk waarbij lokaal bestuur Lochristi als werkgever optreedt in het kader van de voorgenomen beheersovereenkomst om voor bepaalde functies een beroep te doen op elkaars personeelsleden (artikel 356 DLB). Er wordt aan de OCMW-raad voorgesteld om een tijdelijke ondersteuning van de personeelsdienst te voorzien gedurende de periode van 2023 tot 2025.

Aanpassing meerjarenplan 2022/2, vaststellen deel OCMW

Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om de aanpassing 2022/2 van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW vast te stellen. Deze vijfde aanpassing van het meerjarenplan is nodig gezien de impact inflatie op de budgetten van de gemeente en het OCMW. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad en de OCMW-raad elk stemmen over hun deel van het beleidsrapport, waarna de gemeenteraad het deel vastgesteld door de OCMW-raad, moet goedkeuren.

Dadingsovereenkomst definitieve verbreking opdracht architect uitbreiding WZC

OCMW site Lchristi Bosdreef sociaal huis wzc sint pieter

Om in der minne en tot slot van alle rekeningen een einde te stellen aan de betwisting tussen de beide partijen wordt er voorgesteld om een dadingsovereenkomst te sluiten van de definitieve verbreking van de opdracht. In het kader van de dadingsovereenkomst zal het OCMW-Lochristi tot slot van alle rekeningen een saldo van € 94.972,82 betalen ter vergoeding van de beëindiging van de overeenkomst. Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om deze dadingsovereenkomst goed te keuren.

 

Scroll naar boven