Gemeenteraad op 22 december

Het politiek jaar loopt op zijn einde. Binnen de Open VLD zijn er verschuivingen zowel bij het OCMW als in de gemeenteraad. De agenda bevat vooral veel cijfer- en rekenmateriaal ook over belastingen.

Afscheid en start

André Marchand (76) nam afscheid van het OCMW en hij zal in januari worden opgevolgd door Joke Verhegghe. Steve Van der Vennet schuift door van het OCMW naar de gemeenteraad omdat Nathalie Pasqualino volgend jaar niet binnen de gemeente blijft wonen. Hij wordt vervangen door Charlotte De Schepper.

Reeds verschenen: www.lochristinaar.com/nieuws/gemeenteraad-op-27-oktober

We vroegen Steve Van der Vennet om een reactie:

“ Het is geen geheim dat ik graag in het OCMW gebeuren vertoefde en ik heb er in die 2 jaar een pak ervaring opgedaan en met volle goesting gewerkt. Het OCMW gebeuren bestaat uit verschillende aspecten, het sociale (zorgen voor de hulpbehoevenden), het maatschappelijke (zorgen voor diensten zoals strijk- en poetsdiensten), zorgen dat er voldoende opvangmogelijkheden zijn voor personen die niet zelfstandig meer kunnen thuis wonen, de assistentiewoningen en het zorgcentrum met daarin het nodige beleid versus budget om het draaiend te houden.

Zelf kon ik mijn energie steken in de werkgroep dienstencentrum. Het is meer dan het gebouw alleen. Er moest een volledig zorgstrategisch plan opgemaakt worden met aspecten zoals de vergrijzing, toekomstvisie langere termijn, noden, eigen mogelijkheden en herindeling van de site.

Ik kom er nu bij terwijl de collega’s zich al 2 jaar inwerkten. Voor mij zal het de eerste maanden wat aftasten worden welke richting ik uitga. Veiligheid zal zeker in mijn to do lijstje komen. Met mijn jaren als BIN coördinator en jaren rondgang om de straten in beeld te brengen, weet ik dat er nog veel uitdagingen zijn.

Gun me even inwerkingstrijd, maar ik ben zeker dat ik mijn draai zal vinden als gemeenteraadslid.”

Agenda gemeenteraad

15 agendapunten in de openbare zitting en 2 voor de geheime zitting. Belangrijkste punten:

Brandweer

Nu de brandweer vanaf 1 januari 2015 tot de zone Centrum behoort, moet een bruikleenovereenkomst worden goedgekeurd. De dotatie voor exploitatie kost Lochristi 536.393,31 euro en de investeringen 11.454.18 euro.

In de geheime zitting kan een beroepsluitenant worden benoemd en worden enkele dienstverbintenissen van ledenvrijwilligers verlengd.

Politie

In 2015 bedraagt deze dotatie 1.586.836 euro.

Belastingen

Deze blijven ook in 2015 ongewijzigd. 6.9% aanvullende gemeentebelasting – 1.000 opcentiemen

OCMW

In 2015 bedraagt de bijdrage in de werkingskosten 2 miljoen euro en 65.221,65 euro investeringen. Bijdragen verhogen de volgende jaren een beetje. In 2019 wordt het 2,2 miljoen euro.

Naaimarathon Jeugdhuis Lodejo

Er wordt een projectsubsidie van 325 euro toegekend voor deze marathon ten voordele van vzw Martin De Kegel die zich inzet voor het welzijn van kinderen in Sri Lanka. De uitbetaling gebeurt nadien.

Feestweek ‘200 jaar onderwijs en ouderenzorg Zusters van Liefde Zaffelare

Na gunstig advies van de cultuurraad wordt een projectsubsidie van 600 euro voorgesteld. U leest alles over deze Feestweek op http://home.scarlet.be/fpz

GBS – Gemeentelijke Basisschool

Na Nieuwjaar komt er een bijkomende peuterklas. Daarover las u al.www.lochristinaar.com/nieuws/what%E2%80%99s-new

Scroll naar boven