Gemeenteraad op 23 oktober 2023

Zo zijn we ook op minder dan 1 jaar verwijderd van de volgende gemeenteraadsverkiezingen, die ongetwijfeld het accent op de fusie leggen en de afschaffing van de opkomstplicht. De zitting start om 20 uur in het gemeentehuis en ook live via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi.

Er wordt een subsidiereglement voorgesteld voor warmtepompen. Nieuwe straatnamen worden bekend gemaakt en ook nu zijn het geen namen van vrouwen. De toelagen voor ontwikkelingssamenwerking worden voorgesteld. De bijdrage voor de brandweerzone staat op de agenda. Drie aanvragen ook voor kansspelinrichtingen langs N70. Tarieven worden geïndexeerd in het WZC en ’t Fazantenhof.

Mededelingen

Stand van zaken fusiebesprekingen

Overzicht investeringsuitgaven onder de 15.000 euro (excl. btw)

– school Persijzerstraat: Julie-paal met handje € 1.627,50

– leveren en plaatsen akoestische wand € 1.661,00 Muziekacademie

– groene Long – archeologienota € 1.045,00

– buurtplein – speeltoestel Sky Castle € 2.137,60

– opzet M365 Tenant GBS Lochristi € 400,00

Openbare werken

Definitieve vaststelling gewijzigde rooilijn Smalle Heerweg en Drieselstraat

De gemeenteraden van de stad Gent en de gemeente Lochristi hebben op 26 juni 2023 de plannen tot bevestiging van de rooilijn van de omleidingsweg voor de Drieselstraat naar aanleiding van het toepassen van artikel 13 § 5 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen voorlopig vastgesteld. Het plan tot bevestiging van de rooilijn van de omleidingsweg voor de Drieselstraat op grondgebied Lochristi bestaat uit één (1) afzonderlijk deelplan.

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tegen het plan tot bevestiging van de rooilijn voor grondgebied Lochristi maar wel 2 bezwaarschriften voor het grondgebied Gent. De bezwaren zijn behandeld in het verslag van het openbaar onderzoek van de Stad Gent. Er zijn geen wijzigingen aangebracht aan het plan. Aan de raad wordt gevraagd het verslag van het openbaar onderzoek goed te keuren en het plan voor de wijziging van de rooilijn van de omleidingsweg Drieselstraat definitief vast te stellen.

Gratis grondafstand verkaveling Zijstraat. Goedkeuring ontwerpakte

Op 8 oktober 2019 werd een omgevingsvergunning afgeleverd voor het verkavelen van gronden gelegen in de Zijstraat (5 loten) waarbij een gratis grondafstand (71,67 m²) tot 6,00 m uit de as van de rijweg werd opgelegd, met bijbehorende vastlegging van de rooilijn. In functie van deze gratis grondafstand werd een opmetingsplan en een ontwerpakte opgemaakt. Deze gratis grondafstand geschiedt om reden van openbaar nut, met het oog op de inlijving bij het openbaar domein.

Mobiliteit

Goedkeuring raamcontract 'aanbrengen (weg)markeringen' via Creat

Momenteel worden kleine opdrachten inzake markering uitgevoerd door de technische uitvoerende dienst. Grotere opdrachten zoals het aanbrengen van randlijnen, midden markeringen, fietsstraten, … worden steeds door externe partners uitgevoerd. Door in te stappen in het raamcontract van Creat kan snel en flexibel gewerkt worden voor het aanbrengen van de noodzakelijke markeringen. Deze raamovereenkomst – perceel 1 Oost- en West-Vlaanderen – werd gegund aan de firma De Groote uit Merelbeke, is geldig vanaf 1 oktober 2022 en loopt tot 30 september 2026. Voor werken via het investeringsbudget dient de raad de toetreding goed te keuren. De goedkeuring door de gemeente van deze raamovereenkomst leidt niet tot exclusiviteit, d.w.z. dat voormelde opdrachten nog steeds kunnen gebeuren via een eigen marktraadpleging. De kostprijs voor de geplande investeringen wordt geraamd op 171.839,88 euro, excl. btw. Deze bestaan uit het aanleggen van fietssuggestiestroken in (niet-limitatief) Haanhoutstraat, Toleindestraat, Dorpsstraat, Braamstraat, Hijftestraat, Rostijnenstraat, … Deze investeringen zullen mogelijks worden uitgevoerd over meerdere dienstjaren.

Ruimtelijke Ordening

Aanvraag omgevingsvergunning met gratis grondafstand Oude Veldstraat. Goedkeuring rooilijn.

Op 17 juli 2023 werd de vraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning van Meet- en expertiseburo Arpenta voor het verkavelen van gronden in 5 loten voor open bebouwing en 2 loten voor halfopen bebouwing en het vellen van bomen thv Oude Veldstraat 167 volledig en ontvankelijk verklaard. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek, uitgeschreven van 26 juli 2023 tot en met 24 augustus 2023, werden geen bezwaarschriften ontvangen. De aanvraag voorziet een gratis grondoverdracht naar het openbaar domein (444 m²). De voorgestelde gratis grondafstand is in verhouding tot de te vergunnen handelingen, en zal later met een notariële akte ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad.

Aanvraag omgevingsvergunning met gratis grondafstand Lichtelarestraat – Goedkeuring rooilijn.

Op 19 juli 2023 werd de vraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning van Vastgoed D.C., Group DV Projects en De Clercq Hendrik voor het slopen van een serre en garage én het verkavelen van een terrein in 4 loten voor vrijstaande woningen thv Lichtelarestraat 21 volledig en ontvankelijk verklaard. Gedurende de periode van het openbaar onderzoek, uitgeschreven van 31 juli 2023 tot en met 29 augustus 2023, werden geen bezwaarschriften ontvangen. De aanvraag voorziet een gratis grondoverdracht naar het openbaar domein (73m²). De voorgestelde gratis grondafstand is in verhouding tot de te vergunnen handelingen, en zal later met een notariële akte ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad.

Milieu

Buurtplein Dennenhof. Goedkeuring ontwerpplan en toetreding tot raamcontract 'studiebureau omgevingsaanleg' via CREAT

In het ontwerpplan voor het buurtplein Dennenhof zijn onder andere twee constructies (houten ponton en betonnen zittreden) voorzien. De bouw ervan zal toevertrouwd worden aan externe firma’s. Voor deze aanbesteding zijn de nodige technische plannen noodzakelijk. Binnen de eigen diensten is hiervoor momenteel te weinig tijd en expertise aanwezig, zodat het aangewezen is om een studiebureau aan te stellen om deze plannen, samen met het aanbestedingsdossier, op te maken en het toezicht op de uitvoering, afrekening, voorlopige en definitieve oplevering op zich te nemen.

Voor het aanstellen van een studiebureau heeft Creat een raamovereenkomst in de markt gezet dat voorziet in de mogelijkheid tot het aanstellen van een ontwerp- en studiebureau voor omgevingsaanleg (perceel 7). Deze raamovereenkomst – perceel 7 werd gegund via een cascadesysteem aan 3 firma’s, waarbij Studiebureau Buresco BV telkens als eerste zal worden uitgenodigd en is geldig vanaf 1 maart 2023 en loopt tot 28 februari 2027. De goedkeuring door de gemeente van deze raamovereenkomst leidt niet tot exclusiviteit. Voormelde opdrachten kunnen nog steeds gebeuren via een eigen marktraadpleging. De kostprijs voor het opmaken van de voorgestelde studie (incl. de opvolging van de uitvoering) wordt geraamd op 7.000 euro, excl. btw.

Vaststelling subsidiereglement voor warmtepompboilers

Om de beoogde CO2-reductie van het nieuwe Burgemeestersconvenant te behalen is het belangrijk om energiezuinige ingrepen bij gebouwen te stimuleren. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan sanitair water. Het systeem is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen. Door de diensten werd een subsidiereglement opgemaakt dat op 4 oktober 2023 door de gemeentelijke milieuadviesraad gunstig werd geadviseerd. De subsidie bedraagt 15% op de kostprijs (inclusief plaatsing en btw), met een maximum van 500 euro per adres. Dit reglement treedt in werking op 1 november 2023.

Goedkeuring klimaatplan

Met de ondertekening van het nieuwe Burgemeestersconvenant engageerde de gemeente zich om een klimaatplan op te maken. Dit plan bevat maatregelen en acties die moeten leiden tot een CO2-reductie van 40% op het grondgebied Lochristi tegen 2030. Op 4 oktober 2023 gaf de gemeentelijke milieuadviesraad gunstig advies over het ontwerpplan.

Nieuwe straatnamen. Voorlopige aanvaarding

Aan de raad wordt gevraagd om twee nieuwe straatnamen in Lochristi voorlopig te aanvaarden.

Na de verdaging van het voorstel ‘Wegwijzerpad’ door de gemeenteraad op 28.08.2023, heeft de gemeente een nieuw advies ontvangen van de cultuurraad. Aan de raad wordt voorgesteld het nieuwe voorstel te volgen en de naam ‘Spes Nostraweg’ voorlopig te aanvaarden voor de privaatweg die zal worden aangelegd bij het project te Zaffelare-dorp 2.

Voor de nieuwe privaatweg bij het project Dorp-Oost 56-59 heeft het college, naar aanleiding van de bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek tegen de straatnaam 'Achterbouwweg' en de eerdere opmerkingen tijdens de raadszitting ter zake, een nieuw voorstel aan de cultuurraad gevraagd. Aan de raad wordt gevraagd het nieuwe voorstel van de cultuurraad, ‘Pieter Ghesquièreweg’, voorlopig te aanvaarden.

Verdeling van de toelagen voor ontwikkelingssamenwerking 2023

Voor subsidies ontwikkelingssamenwerking werd in het meerjarenplan een (jaarlijks) budget van 22.500 euro opgenomen. In het gemeentelijk infoblad werd een oproep gepubliceerd waarin geïnteresseerde hulpverleners werd gevraagd een subsidieaanvraag in te dienen. De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking bundelde de aanvragen en formuleerde in zijn vergadering van 2.10.2023 volgend voorstel:

1. Zuster Agnes Verbrugghen, project Nyamasheki in Rwanda BE98 7470 1568 1893 – € 2.111,11

2. Vzw Vrienden Kasongo Lunda, Zuster Ria Van Der Sype, project in Congo BE13 7474 0409 3539 – 2.111,11 euro

3. Vzw Zusters van Liefde, Solidariteitsprojecten Noord-Zuid, Zuster Erna De Wulf, project in Rwanda

BE41 4460 2504 2110 – € 2.111,11

4. Vzw Abhaya India, project in India BE28 0016 4163 0020 – € 2.111,11

5. Vzw Lisanga, project in Congo BE41 4460 2504 2110 – € 2.111,11

6. Vzw Martin De Kegel, project in Sri Lanka BE91 9731 2032 3076 – € 2.111,11

7. Fv Danywad India, project in India BE96 0882 6110 5605 – € 2.111,11

8. Fv Waka Waka for Africa, project in Ivoorkust – BE61 8601 1131 1017 – € 2.111,11

9. Cosmos FV, project in DR Congo BE27 3635 8360 3873 – € 2.111,11

10. 11.11.11 Lochristi BE45 7370 1111 1189 – € 3.500

Hulpverleningszone Centrum. Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2024

De brandweerzone wordt gefinancierd o.m. door dotaties van de aangesloten gemeenten. Op 20 september 2023 heeft het zonecollege van de hulpverleningszone Centrum het ontwerp van begroting 2024 vastgesteld. Voor Lochristi wordt gevraagd volgende dotaties goed te keuren voor 2024: voor exploitatie: 865.886 euro – investeringen: 81.016 euro – bijdrage pensioenen: 3.086,78 euro

Retributies gemeentelijke basisschool. Wijziging reglement

In de raadszitting van 28 augustus 2023 werden het schoolreglement en de infobrochure voor de gemeentelijke basisschool aangepast. De aangepaste prijzen (kledij, schoolreizen…) moeten ook nog opgenomen worden in het retributiereglement voor de gemeentelijke basisschool, laatst aangepast in zitting van 26 september 2022.

Aanvraag convenant voor kansspelinrichting klasse IV Dorp-West

De BV GL Bet (Herentals) diende een aanvraag in om een convenant af te sluiten voor de uitbating van een wedkantoor (kansspelinrichting klasse IV) in een pand gelegen Dorp-West. In dergelijk convenant tussen de gemeente en de uitbater worden een aantal uitbatingsvoorwaarden vastgelegd (openingsdagen en –uren, gemeentelijk toezicht…)

Indien de gemeenteraad, conform de wetgeving ter zake, akkoord gaat om een convenant af te sluiten, kan de Kansspelcommissie een vergunning afleveren aan de aanvrager.

Aanvraag (1) convenant voor kansspelinrichting klasse IV Antwerpse Steenweg

De BV Visueel Media (Gent) diende een aanvraag in om een convenant af te sluiten voor de uitbating van een wedkantoor (kansspelinrichting klasse IV) in een pand gelegen Antwerpse Steenweg (zelfde pand als in het volgende punt). In dergelijk convenant tussen de gemeente en de uitbater worden een aantal uitbatingsvoorwaarden vastgelegd (openingsdagen en –uren, gemeentelijk toezicht…)

Indien de gemeenteraad, conform de wetgeving ter zake, akkoord gaat om een convenant af te sluiten, kan de Kansspelcommissie een vergunning afleveren aan de aanvrager.

Aanvraag (2) convenant voor kansspelinrichting klasse IV Antwerpse Steenweg

De NV Betcenter Group (Hasselt) diende een aanvraag in om een convenant af te sluiten voor de uitbating van een wedkantoor (kansspelinrichting klasse IV) in een pand gelegen Antwerpse Steenweg (zelfde pand als in het vorige punt). In dergelijk convenant tussen de gemeente en de uitbater worden een aantal uitbatingsvoorwaarden vastgelegd (openingsdagen en –uren, gemeentelijk toezicht,…)

Indien de gemeenteraad, conform de wetgeving ter zake, akkoord gaat om een convenant af te sluiten, kan de Kansspelcommissie een vergunning afleveren aan de aanvrager.

 

OCMW-RAAD

Ondersteunende diensten

Kennisgeving rapport 'Beoordeling aanpak organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen' van Audit Vlaanderen.

Audit Vlaanderen heeft dit voorjaar een thema-audit uitgevoerd met betrekking tot het afleveren van reispassen en rijbewijzen door de gemeente Lochristi. Tegelijkertijd beoordeelde Audit Vlaanderen ook enkele elementen van de organisatiebeheersing. Dit resulteerde in twee rapporten. Een rapport ‘Thema-audit reispassen en rijbewijzen’ en een rapport ‘Beoordeling aanpak organisatiebeheersing en opvolging aanbevelingen’. Beide rapporten dienen ter kennis gebracht te worden van de gemeente- en OCMW-raad.

Economaat

Aankoop ICT-materiaal via raamcontract stad Brugge – goedkeuring tot toetreding raamcontract 2021-2024

In het kader van de fusie Lochristi/Wachtebeke zullen er in de komende jaren nieuwe informaticamaterialen nodig zijn. De gemeente Lochristi heeft zich op 28.06.2021 laten toetreden tot het nieuwe raamcontract van stad Brugge voor de aankoop van ICT-materialen.

Er wordt voorgesteld om het OCMW-Lochristi opnieuw te laten toetreden tot het raamcontract van stad Brugge voor de aankoop van ICT-materialen t/m dienstjaar 2024

Lokaal dienstencentrum

Aanpassing prijs dranken bar LDC omwille van index

De drankenlijst van het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof wordt jaarlijks herbekeken naargelang de consumptie-index. Op basis van de indexstijging van 2,39 % dienen met ingang van 01.01.2024 nieuwe prijzen te worden gehanteerd in ’t Fazantenhof.

Aanpassing prijzen kapster LDC omwille van index

De prijslijst van de kapster van het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof wordt jaarlijks herbekeken naargelang de consumptie-index. Op basis van de indexstijging van 2,396% dienen met ingang van 01.01.2024 nieuwe prijzen te worden gehanteerd in ’t Fazantenhof.

Aanpassing prijzen maaltijden en pedicure LDC omwille van index

De prijslijst van de pedicure en de maaltijden van het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof worden jaarlijks herbekeken naargelang de consumptie-index. Op basis van de indexstijging van 2,39% dienen met ingang van 01.01.2024 nieuwe prijzen te worden gehanteerd in ’t Fazantenhof.

Woonzorgcentrum

Aanpassing prijzen kapsalon wzc

De prijslijst van de kapster van het wzc wordt jaarlijks herbekeken naargelang de consumptie-index. Op basis van de indexstijging van 2,396% dienen met ingang van 01.01.2024 nieuwe prijzen te worden gehanteerd in het wzc.

Aanpassing prijzen dranken wzc

De drankenlijst van het wzc Sint-Pieter wordt jaarlijks herbekeken naargelang de consumptie-index. Op basis van de indexstijging van 2,39 % dienen met ingang van 01.01.2024 nieuwe prijzen te worden gehanteerd in wzc Sint-Pieter.

De volledige agenda vind je op https://www.lochristi.be/raad/1683/gemeente–en-ocmw-raad

Scroll naar boven