Gemeenteraad op 25 februari 2019

Korte, routinematige agenda. Het blijft windstil over wat de toekomst hier brengt de volgende maanden en jaren. We vroegen het aan de burgemeester.

De klimaatmarsen gaan naast gele hesjes en een algemene staking elke week opnieuw door en de vraag is of het bestuur niet meer ambities moet hebben richting open ruimte, duurzamere groenvoorzieningen, bos en burgemeestersconvenant?

gemeentepark Lochristi

Reactie burgemeester Deswaene

“ Zoals ik al eerder stelde, is 2019 het jaar waarin we vooral goed gaan inventariseren, het ganse gemeentelijke apparaat gaan doorlichten. Dat is nodig want met de inkanteling van het OCMW bij de gemeente ligt er heel veel werk op de plank. Toegegeven, niet steeds zichtbaar voor de buitenwereld en misschien niet spectaculair maar wel nodig. Van 2 grote blokken één maken vergt tijd. Diensten moeten op termijn maximaal gaan samenwerken zoals personeelsdiensten, communicatie, ICT, technische diensten.

Beleidsmatig houdt het college zich momenteel bezig met het opvolgen van lopende zaken en het zijn geen kleine projecten: Uyttenhove, Lodejo, site Denen, fietspad Verleydonckstraat, pak openbare werken, …) en het voorbereiden van de opmaak nieuw meerjarenplan (2020 -2024/2025).

2019 is het ideale moment om inkomsten/uitgaven kritisch te bekijken en in te schatten wat de beleidsvrije ruimte zal zijn de volgende jaren.  Lochristi is momenteel financieel super gezond maar we staan voor grote projecten. De uitgaven stijgen in elke gemeente sterker dan de inkomsten. Ik verwijs onder meer naar de tax shift.

Elk van de collega’s houdt bij elk project het thema ‘duurzaamheid’ in zijn/haar achterhoofd. Zo ontvingen we gisteren de leerlingen van het vierde leerjaar van De Wegwijzer en kon elk van de schepenen een woordje uitleg geven bij zijn/haar bevoegdheden en duiden hoe daarin het aspect duurzaamheid in rekening wordt gebracht. Er is heel wat gaande op dat vlak en niet limitatief : overschakeling op ledverlichting, vergroening van ons wagenpark, overschakelen op kraantjeswater, herhuisvesten van de Buurderij in garages van gemeente, project ‘Op Wielekes’ .”

Mededelingen 

Schetsontwerp aanpassing oud politiekantoor 1.573 euro – AR/BI 2289000/067000: OV zebrapad Beerveldse Baan 4.450,30  – AR/BI 2200000/068000: Schommel buurtpleintje Moleneinde 2.580 euro.

Aankoop fietsbeugels

fietsbeugel

Op diverse plaatsen in Lochristi is er een nood aan bijkomende fietsrekken. Er worden 200 fietsbeugels aangekocht. Bij de nieuwbouw van de Lodejo moet er een vaste fietsenstalling van 100 à 120 fietsen geplaatst worden. Op andere locaties betreft het ongeveer 20 op de hoek van de Bosdreef, ongeveer 10 aan de halte van de Kluizestraat, ongeveer 35 aan de jeugdlokalen Orphanimo en ongeveer 8 aan de Kasteeldreef. De rest van de beugels worden op voorraad gestockeerd. De kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 33.000,00 euro, excl. btw.  Aan de raad wordt gevraagd de principebeslissing te nemen, de opdrachtdocumenten goed te keuren en het college te machtigen de levering te gunnen na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

fietstalling Dorp West Lochristi

Projectvereniging Viersprong. Goedkeuring statutenwijziging

De projectvereniging Viersprong stelt een statutenwijziging voor. Daar waar voorheen de stemgerechtigde leden in de raad van bestuur de schepenen van cultuur van de aangesloten gemeenten dienden te zijn, hoeft dit voortaan niet meer.  De burgemeester, een schepen of raadslid kan aangeduid worden om in de raad van bestuur te zetelen.

Aanduidingen gemeentelijke afvaardigingen in verschillende adviesraden en andere gemeentelijke organen

Ingevolge de hernieuwing van de gemeenteraad dienen de verschillende adviesraden en andere gemeentelijke organen opnieuw te worden samengesteld. Het betreft cultuurraad (al deels samengesteld), jeugdraad, ouderenadviesraad, sportraad, milieuraad, schoolraad, beheersorgaan gemeentelijke bibliotheek, lokaal overleg kinderopvang, GROS, GAPH, Gecoro, (inter)gemeentelijke begeleidingscommissie mobiliteitsplan, beheersorgaan gemeentelijk gemeenschapscentrum en preventieoverlegplatform. In sommige adviesraden zit enkel de bevoegde schepen, in andere kunnen de gemeenteraadsfracties hun afgevaardigden aanduiden. De raadscommissies en sommige andere adviesraden komen in een volgende zitting aan bod.

Aanduidingen gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen  intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verenigingen

Daarnaast dienen, bij de start van de nieuwe legislatuur, de bestuursorganen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verenigingen waarvan de gemeente lid is, opnieuw te worden samengesteld. Een eerste groep aanduidingen betreft de algemene vergaderingen. Hiervoor dient de raad een effectief vertegenwoordiger (soms twee) aan te duiden, en een plaatsvervanger.

Voordrachten voor de raden van bestuur, comités of andere organen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verenigingen

Vervolgens dienen voordrachten te gebeuren voor de verschillende raden van bestuur, (bestuurs)comités of andere organen. In sommige intergemeentelijke samenwerkingsverbanden is de gemeente Lochristi zeker vertegenwoordigd in de raad van bestuur, in andere is dit een mogelijkheid, afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten en de ingediende voordrachten. Door het decreet over het lokaal bestuur mogen de raden van bestuur immers maximum 15 bestuurders tellen.

IMWV goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2019

Met de brief van 18.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van IMWV op 12.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

Westlede goedkeuring agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2019

Met de brief van 10.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van Westlede op 19.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

Imewo  goedkeuring agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2019

Met de brief van 3.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van Imewo op 19.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

IDM goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019

Met de brief van 8.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van IDM op 20.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

TMVW goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2019

Met de brief van 17.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van TMVW op 22.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

Veneco goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2019

Met de brief van 23.1.2019 werd de gemeente opgeroepen naar de algemene vergadering van Veneco op 28.3.2019. Er wordt voorgesteld de agenda goed te keuren.

Voorafgaandelijk visum van de wnd. financieel directeur – rapport over 2018

Het rapport van de financieel beheerder van 3.1.2019 over de uitvoering van zijn taak van voorafgaande controle van de wettigheid en de regelmatigheid van de voorgenomen beslissingen wordt overeenkomstig artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur voorgelegd aan de raad.

Geheime zitting gemeentepersoneel

Benoeming van een voltijds financieel directeur op proef. In de raadszitting van 28 mei 2018 werd de betrekking van financieel directeur vacant verklaard. De aanwervingsprocedure werd toevertrouwd aan een gespecialiseerd extern bureau en leverde één geslaagde kandidaat op. De raad kan deze kandidaat benoemen op proef voor één jaar.

OCMW

Korte agenda met kennisneming, mededelingen, rapport 2018 en het aanduiden van vertegenwoordigers in de (inter)gemeentelijke commissies en vergaderingen.

Scroll naar boven