Gemeenteraad op 26 februari 2018

Jean Marie
0 reactie(s)
gemeentehuis Lochristi

© JMDB

Het wordt een korte agenda met 9 punten waarvan 1 in de geheime zitting waarbij de collector Desteldonk – Zaffelare veel geld vraagt mede door de afkoppelingskosten op private eigendom.

Mededelingen

Snelheidsremmende elementen K. Albertlaan 3.518,68 euro - computerscherm HP 150,07 en bureaustoel sporthal €325,49.

Wegen-en rioleringswerken collector Desteldonk - Zaffelare

skatepark Lochristi

Het project ‘collector Desteldonk – Zaffelare’ is door de Vlaamse regering opgenomen in het investeringsprogramma 2017 – 2021 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in het Vlaams Gewest. Aquafin zal hierbij op het grondgebied van Zaffelare werken uitvoeren in de Lindestraat, Rechtstraat, Moleneinde en Zaffelare-Dorp. Bij deze werken zal Aquafin instaan voor het herstellen van de rijweg. De wegverfraaiing - oa aanleg van het fietspad - is ten laste van de gemeente. Het is tevens aangewezen om - in samenwerking met Aquafin - de opwaartse groene clusters in de Doornzelestraat en Kapiteinsstraat te rioleren. Hiervoor dient de gemeente een samenwerkingsovereenkomst goed te keuren. Om de werken ten laste van de gemeente door hetzelfde studiebureau te laten uitvoeren als de werken ten laste van Aquafin, dient de gemeente een addendum aan de ereloonovereenkomst voorontwerp met Aquafin en studiebureau Sweco Belgium goed te keuren. Voor de verfraaiing van de weg en de aanleg van de fietspaden dient er voor het bekomen van subsidie een start- en projectnota te worden opgemaakt.

De totale kostprijs voor de wegen- en rioleringswerken ten laste van de gemeente wordt geraamd op 3.200.000 euro btw inbegrepen. Voor de heraanleg van het fietspad kan van de provincie een subsidie worden bekomen van 40% van de investeringskost in het kader van het lokaal functioneel fietsnetwerk. Voor de aanleg van de riolering kan van de VMM een subsidie bekomen worden van 75% op de rioleringswerken. Deze subsidies worden respectievelijk geraamd op 600.000 en 400.000 euro. De afkoppelingskosten op privaat domein voor de ongeveer 325 woningen langs het traject (Aquafin en gemeente) neemt de gemeente ten laste. Deze worden geraamd op 1.150.000 euro btw inbegrepen. Het totale ereloon voor het gemeentelijk aandeel - inclusief de opmaak van een start- en projectnota - wordt geraamd op 175.000 btw inbegrepen. De opmaak van het voorontwerp wordt geraamd op 50.000 euro btw in. Voor de opmaak van de start- en projectnota werd door Sweco Belgium een offerte opgemaakt met een raming van 23.976,45 euro btw in.

Asfalteringswerken dienstjaar 2018

Het is aangewezen om de asfaltverharding te vernieuwen van het fietspad in de Smalle Heerweg (te vervangen door rood asfalt), van de rotonde en de bypass van de Oude Veldstraat – Hoekskensstraat – Kapiteinsstraat – Verleydonckstraat, het plateau van de Dorpsstraat – Hoekskensstraat – Bosstraat en de zijstraat van de Smalle Heerweg (thv huisnummers 156 – 160). De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 192.607,50 euro, zonder btw.

Aankoop van een mobiele fietsenstalling met aanhangwagen

Bij tijdelijke evenementen is het niet altijd evident om fietsen te stallen. Regelmatig huurt de gemeente dan ook een mobiele fietsenstalling om hieraan tegemoet te komen. Het is aangewezen dat de gemeente een mobiele installatie met aanhangwagen aankoopt, die kan worden ingezet bij grote activiteiten. De kostprijs voor deze levering wordt geraamd op 30.000 euro zonder btw.

Opmaak RUP gemeentehuis

park gemeentehuis Lochristi

Op 25 oktober 2010 nam de raad de principebeslissing en keurde hij het lastenboek goed voor de aanstelling van een ontwerper voor de opmaak van het RUP ‘gemeentehuis’. Op 21 december 2010 stelde het college studiebureau BVP aan als ontwerper. Daar de opdracht omwille van enkele problemen binnen het plangebied tijdelijk werd uitgesteld en op 1 mei 2017 de nieuwe regelgeving in werking trad met betrekking tot de te volgen planningsprocedures, was het onmogelijk om binnen de gegunde opdracht het RUP tot een goed einde te brengen. Op 19 december 2017 besliste het college om de opdracht met studiebureau BVP te verbreken en werden de geleverde prestaties afgerekend.

Daar Veneco een kostendelende vereniging is en aangezien de gemeente een vennoot is van Veneco, dient de gemeente geen marktbevraging te organiseren om van de diensten van Veneco gebruik te maken. Aan de raad wordt gevraagd de offerte betreffende de opmaak van het RUP goed te keuren.

Gratis gebruik sportinfrastructuur voor tornooien gedurende het jaar 2017

Het desbetreffende retributiereglement biedt de mogelijkheid aan de sportverenigingen om eenmaal per jaar gratis te beschikken over de gemeentelijke sportinfrastructuur voor het organiseren van een tornooi. De toelatingen worden verleend door het college, doch dienen daarna bekrachtigd te worden door de gemeenteraad.

Gemeentelijke tussenkomst voor het gebruik van externe sportaccommodatie, als alternatief voor het ontmoetingscentrum Uyttenhove

De raad verklaarde zich op 25 april 2016 al akkoord om een tussenkomst te verlenen aan de verenigingen die vroeger de (feest)zalen van Uyttenhove gebruikten, indien ze sinds de sluiting van deze zalen (vanaf 1 juli 2016) geconfronteerd worden met hogere kosten voor het huren van een andere accommodatie. Sedert 21 januari 2018 zijn ook de sportzalen van Uyttenhove niet meer beschikbaar, maar de sportdienst heeft met een aantal externe zaalverhuurders afspraken kunnen maken, zodat de gebruikers van de sportzalen van Uyttenhove hun activiteiten kunnen verder zetten in een andere sportzaal. Er wordt voorgesteld om de kosten van deze andere zalen ten laste te nemen en de gebruikers verder het tarief van Uyttenhove aan te rekenen, zodat zij niet geconfronteerd worden met meerkosten.

Geheime zitting - opmaak RUP Koning-Albertlaan. Goedkeuring dading

pompstation Aquafin Konin Albertlaan Lochristi

Door de goedkeuring van het APA (ministerieel besluit van 30 juni 1994) kwamen enkele woningen in de Koning-Albertlaan in een zone voor openbare bestemming te liggen. Om dit recht te zetten zal de gemeente een RUP opmaken. Het akkoord met de betrokken partijen wordt vertaald in een dading. Het is een uitloper van de rechtszaak tussen de gemeente en enkele buurtbewoners, die al aanleiding gaf tot de sluiting van het skatepark in januari 2015.