Gemeenteraad op 27 februari 2023

De zitting vindt plaats om 20 uur in het gemeentehuis. Je kan de vergadering ook live via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi. Er komen 30 GAS-vast stellers, de toetreding tot Eigen Dak, aankopen tablets voor GBS, steun voor de slachtoffers in Turkije en Syrië en investeringen in het WZC staan op de agenda.

Mededelingen

Stand van zaken fusiebesprekingen

Investeringsuitgaven (bedragen excl. btw)

Aankoop tablets + cover gemeentelijke € 2.507,44 basisschool via raamovereenkomst DOKO

Aankoop tablets + cover gemeentelijke € 16.518,35 basisschool via raamovereenkomst DOKO

Aankoop tablets + cover gemeentelijke € 928,10 basisschool via raamovereenkomst DOKO-aankoop tablets + cover gemeentelijke € 1.652,89 basisschool via raamovereenkomst DOKO

Digiborden gemeentelijke basisschool € 10.537,19 via raamovereenkomst DOKO

Aankoop bomen (bomenbeleidsplan) € 1.091,23

Aanstellen veiligheidscoördinator jeugdlokaal Doornzelestraat (via raamovereenkomst) € 300,00

fietspad Verleydonckstraat Lochristi

Goedkeuring ontwerpakte grondinnemingen 10-12 aanleg fietspad in de Verleydonckstraat

Voor de aanleg van het fietspad in de Verleydonckstraat dienden een aantal grondinnemingen te worden gerealiseerd. Met uitzondering van innemingen 8 tot en met 14 zijn alle aktes reeds verleden. Voor de innemingen 10 tem 12 werd een ontwerpakte opgemaakt door notaris Sara De Groote. Het betreft innemingen met een oppervlakte van 96,27 m², 105,60 m² en 25,04 m². Ingevolge een nieuw opmetingsplan dient de volmacht aan de medewerkers van het notariskantoor te worden vernieuwd. Alle notariële kosten zijn ten laste van de koper.

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0

De gemeente dient jaarlijks een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie-en Klimaatpact aan de gemeenteraad voor te leggen. Uiterlijk op 1 maart 2023 dient de gemeenteraadsbeslissing hieromtrent aan Vlaanderen te worden bezorgd.

Vaststelling subsidiereglement voor energie coaching KMO's

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 8 oktober 2019 om in te stappen in het ondersteuningsaanbod van Veneco voor het uitvoeren van diverse acties die uitvoering geven aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen. Op 16 december 2022 besliste het college om deel te nemen aan het project ‘Energiecoaching voor KMO’s’, een regionaal project waarmee Veneco de lokale besturen ontzorgt. Aan de hand van een energie-audit bij een KMO worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden. Het deelnemend bedrijf ‘koopt’ zelf een energie coaching traject aan en komt hierdoor in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille. Bovenop de ondersteuning vanuit de KMO-portefeuille wordt voorgesteld om een extra gemeentelijke subsidie toe te kennen aan KMO’s die zich engageren om minstens alle maatregelen uit te voeren met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Met deze gemeentelijke subsidie wordt de drempel tot deelname sterk verlaagd én worden bedrijven maximaal gestimuleerd om tot actie over te gaan. Op 25 januari 2023 gaf de gemeentelijke milieuadviesraad een gunstig advies.

Toetreding tot de vennootschap Eigen Dak. Goedkeuring ontwerpovereenkomst

In het kader van de vorming van de nieuwe woonmaatschappij had de stuurgroep de keuze om te gaan voor een nieuwe raad van bestuur bestaande uit maximaal 15 leden (zoals de regelgeving voor een nieuwe raad voorschrijft) of voor een samenvoeging van de huidige raden van bestuur. De stuurgroep koos om direct over te gaan tot de vorming en de verdeling van de mandaten van een nieuwe raad van bestuur zodat alle betrokken lokale besturen vertegenwoordigd zijn. Conform artikel 11 van de statuten van de vennootschap Eigen Dak kunnen niet-vennoten slechts intekenen op nieuwe of bestaande aandelen overnemen mits zij daartoe door twee vennoten worden voorgedragen en de raad van bestuur de verrichting heeft toegelaten. Concreet betekent dit dat de twee bestaande aandeelhouders, zijnde Wetteren en Laarne, de twee nieuwe aandeelhouders, Lochristi en Wachtebeke, moeten voordragen. Om te kunnen starten met de nieuwe raad van bestuur moeten vervolgens Wetteren en Laarne 1 aandeel overdragen/verkopen aan respectievelijk Lochristi en Wachtebeke. Per aandeel (elk van 2,5 euro) werd een bedrag van 0,62 euro volstort, dit is het bedrag dat Lochristi zou moeten betalen aan Wetteren voor de overdracht van 1 aandeel.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de volgende acties:

– Toetreding als aandeelhouder van de Gewestelijke Vennootschap Eigen Dak

– De aankoop van 1 aandeel van Eigen Dak van het lokaal bestuur Wetteren aan de verkoopsprijs van 0,62 euro

– Goedkeuring van de ontwerpovereenkomst omtrent de aankoop van dit aandeel van Eigen Dak van lokaal bestuur Wetteren.

muziekschool GBS Lochristi

Aansluiting gemeentelijke basisschool bij leercentrum gemeentelijk/stedelijk onderwijs stad Gent

Na het M-decreet (2014), met o.m. de gon-werking en het inclusief onderwijs, volgde in 2017 het zgn. ondersteuningsmodel, ter ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. De gemeenteraad besliste op 23 april 2018 om hiervoor toe te treden tot het openbaar ondersteuningsnetwerk Gent. Om de middelen en de ondersteuning nog efficiënter te kunnen inzetten wordt de vorige regeling vanaf 1 september 2023 vervangen door het Decreet Leersteun. De leersteuncentra worden autonome instanties die expertise bundelen en zijn het centraal aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. De Vlaamse regering sluit met de onderwijsverstrekkers een protocol af voor de oprichting van deze centra. Op voorstel van de schooldirectie en de scholengemeenschap wordt voorgesteld om voor de gemeentelijke basisschool aan te sluiten bij het Leersteuncentrum stad Gent (net als de gemeentelijke basisscholen van Destelbergen (incl. Heusden) en Melle).

Algemene milieubelasting. Wijziging reglement

Om recht te hebben op een vermindering van de gemeentelijke milieubelasting, moeten gezinnen van een persoon met chronische incontinentie of nierpatiënt met buikvliesspoeling jaarlijks een medisch attest voorleggen. Nochtans blijven dergelijke personen langdurig in dezelfde medische toestand. Om de administratieve last voor de gezinnen en voor de dokters te verminderen is het aangewezen het milieubelastingreglement te wijzigen. Een medisch attest dat het chronisch karakter staaft, blijft voortaan gelden voor toekomstige aanslagjaren. Er wordt voorgesteld aan de raad om het reglement op de milieubelasting in die zin te wijzigen.

Visumrapportering 2022. Kennisname

Conform artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur rapporteert de financieel directeur in volle onafhankelijkheid eenmaal per jaar aan de gemeenteraad over de uitvoering van haar taak van voorafgaande controle van de wettigheid en de regelmatigheid van de voorgenomen verbintenissen (voorafgaand visum).

Vaststelling van de lijst van de nominatief toegekende werkings- en investeringssubsidies 2023

Volgens de bepalingen van het thans geldende besluit van de Vlaamse regering is de lijst van de nominatief toegekende werkings- en investeringssubsidies niet meer, zoals voorheen, opgenomen als onderdeel van het meerjarenplan, maar is ze opgenomen bij de ‘documentatie’ bij het plan. Hierdoor dient de raad nog een aparte beslissing te nemen voor de vastlegging van deze subsidies. Aan de raad wordt derhalve voorgesteld om deze lijst vast te stellen (mits een paar aanpassingen), met dien verstande dat de erin opgenomen bedragen als maxima gelden voor het college, behalve wat de subsidie aan Oxfam betreft (verhoging mogelijk tgv indexatie huurprijs gebouw).

Toekenning toelage (noodfonds 2023) ten voordele van slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië

Grote delen van Turkije en Syrië werden op 6 februari jl. getroffen door een zware aardbeving, met immense materiële schade en tienduizenden dodelijke slachtoffers. Er worden grote solidariteitsacties opgezet om de goederen en financiële middelen te verzamelen om de slachtoffers te steunen. Het college stelt voor om een deel van het noodfonds 2023, ten bedrage van 1.500 euro, hieraan te besteden. Op advies van de GROS wordt deze som gestort op de rekening van het Consortium 12-12.

GAS boete sluikstort glasbak

Aanstelling gewestelijke GAS-vast stellers (geheime zitting)

In het kader van een project van OVAM om 30 extra handhavers aan te stellen die zich focussen op georganiseerde controles op zwerfvuil, besliste de Raad van Bestuur van IDM om de coördinatie van dit handhavingsproject op zich te nemen, en vraagt IDM aan de gemeenten om een aantal bijkomende medewerkers van OVAM, die de noodzakelijke opleiding gevolgd hebben, aan te stellen als gewestelijk vaststeller van afval gerelateerde GAS-sancties. In de raadszittingen van 28 februari 2022 en 24 oktober 2022 werden reeds andere gewestelijke GAS-vast stellers aangesteld. Door de huidige uitbreiding zal er, gelet op de grote vraag vanuit de lokale besturen, maximaal van deze gratis dienstverlening van OVAM gebruik kunnen worden gemaakt. Bovendien wordt verduidelijkt dat alle 26 gewestelijke GAS-vast stellers inbreuken op art. 6.1.5 en 8.0.1 van het GAS-reglement mogen handhaven.

OCMW

3-jaarlijkse indexatie klusjesdienst, poetsdienst aan huis en naai-en strijkatelier m.i.v. 01.07.2023

De bijdragenschalen voor de poetsdienst aan huis, klusjesdienst en het sociaal tarief NSA dienen met ingang van 01/07/2023 geïndexeerd te worden. Gelet op de vele veranderingen die op til staan, wordt gevraagd de indexaties ambtshalve door te voeren.

Aanpassingswerken aan de branddeuren en compartimenteringsdeuren

In het kader van de brandveiligheid en naar aanleiding van het verslag van de brandweer moeten bepaalde deuren in het woonzorgcentrum vervangen worden door brandwerende deuren of voorzien worden met deurpompen. Ook op bepaalde plaatsen moeten er nieuwe brandwerende deuren geplaatst worden.

Vervanging oud oproepsysteem WZC Sint-Pieter: toewijzing door OCMW-raad

Het huidige oproepsysteem van het WZC Sint-Pieter moet dringend vervangen worden omdat het sterk verouderd is en daarom ook geen enkele ondersteuning meer krijgt van de firma die het destijds installeerde. Daarom keurde de raad van 26.09.2022 de opstart van dit dossier en het bijhorende bestek goed. Er wordt aan de OCMW-raad gevraagd om een toewijzing in het dossier te maken. De kostprijs hiervoor is € 105.384,43 excl. btw.

Scroll naar boven