Gemeenteraad op 29 april 2019

Het is de laatste gemeenteraad voor de stembusslag van zondag 26 mei. Het is een korte agenda met als één der punten een lichte retributieverhoging voor de PMD-zakken. De belangrijkste worden hier toegelicht.

Mededelingen 

Wegbeplanting  498,20 euro – speeltoren speelplein Kouter 4.547,50 – klimbomen speelplein Waalsland 3.755 euro en banken buurtpleintje Watersniphof 2.027,80.

Eedaflegging financieel directeur

In de raadszitting van 25 februari jl. werd een nieuwe financieel directeur benoemd. Tine De Langhe zal in dienst treden op 1 mei 2019. Conform het decreet lokaal bestuur dient zij de eed af te leggen in openbare zitting van de gemeenteraad.

Aanpassing gebouw Schoolstraat 16 in functie van de kunstacademie

kunstacademie ter beuken lokeren lochristi

 Sinds december 2018 staat het gebouw Schoolstraat 16 – de oude conciërgewoning van de school – leeg. Mits enkele aanpassingswerken kan de kunstacademie hierin vanaf 1 september ondergebracht worden. Door de technische dienst werden de opdrachtdocumenten opgemaakt. Deze werken worden geraamd op 60.000 euro zonder btw. Daar deze uitgave niet in het budget en de meerjarenplanning is voorzien wordt aan de raad gevraagd akkoord te gaan met de toepassing van artikel 269 1° lid van het decreet lokaal bestuur en dit budget te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging. De schilderwerken zullen door de mensen van de kunstacademie zelf uitgevoerd worden. 

schoolstraat woning school

Aankoop ticketsysteem dienst bevolking via raamcontract stad Brugge

Het bestaande ticketsysteem van de dienst bevolking is verouderd, loopt op regelmatige basis vast en vertoont gebreken. Het is daarom aangewezen een nieuw ticketsysteem aan te schaffen. De gemeente kan gebruik maken van het raamcontract dat de stad Brugge na het doorlopen van de overheidsopdrachten heeft afgesloten op 19 november 2018 met de firma nv Realdolmen uit Huizingen. Het ticketsysteem wordt geraamd op 24.406,28 euro excl. btw.

Interlokale vereniging Ter Beuken (deeltijds kunstonderwijs) – Toetreding en goedkeuring statuten

In de raadszitting van 29 mei 2017 werd de aangepaste samenwerkingsovereenkomst met de stad Lokeren goedgekeurd m.b.t. het filiaal van de stedelijke kunstacademie Ter Beuken te Lochristi. Uit het verificatieverslag van 31 januari 2017 was immers gebleken dat de programmatienormen niet bereikt waren, waardoor het filiaal te Lochristi in principe diende gesloten te worden. De raad besliste toen om de werking toch verder te zetten en hiertoe de personeelskosten ten laste te nemen, in afwachting van het nieuw decreet i.v.m. het deeltijds kunstonderwijs, waarbij andere (soepeler) programmatieregels zouden gelden. Nu het nieuw decreet een feit is en AGODI liet weten dat in onze gemeente opnieuw gesubsidieerd kunstonderwijs kan gegeven worden, stelt Lokeren voor een interlokale vereniging op te richten (Lokeren, Lochristi, Moerbeke, Waasmunster en Zele) voor het kunstonderwijs. Er wordt voorgesteld toe te treden, de statuten goed te keuren, schepen M.CL. Van Nieuwenhuyse aan te duiden als lid van het beheerscomité, en burgemeester Y. Deswaene als plaatsvervanger.

Goedkeuring wijziging samenwerkingsovereenkomst informatieveiligheid

In gemeenteraadszitting van 30 juni 2014 werd de samenwerkingsovereenkomst informatieveiligheidsconsulent met de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurd. Sedert dan werkt een provinciale informatieveiligheidsconsulent een 18-tal dagen per jaar voor de gemeente Lochristi. In gemeenteraadszitting van 3 september 2018 werd de samenwerkingsovereenkomst een eerste keer gewijzigd, onder andere omdat de functie van informatieveiligheidsconsulent werd uitgebreid met de functie van functionaris gegevensbescherming (overeenkomstig een verplichting van de Algemene Verordening Gegevensbescherming). Ingevolge de beslissing van de O.C.M.W.-raad van 12 april 2018 en in het kader van de integratie gemeente-O.C.M.W., werkt de gemeentelijke informatieveiligheidsconsulent/functionaris gegevensbescherming nu ook voor het O.C.M.W. De volgens de samenwerkingsovereenkomst voorziene 18 dagen per jaar volstaan echter niet om de taken m.b.t. informatieveiligheid voor gemeente én O.C.M.W. uit te voeren. Er werd aan de provincie dan ook gevraagd naar een uitbreiding van het aantal dagen. Aangezien deze gevraagde extra personeelscapaciteit (van 18 dagen naar 27 dagen per jaar) nu kan aangeboden worden door de provincie, dient ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst informatieveiligheid te worden opgemaakt. De kostprijs voor deze terbeschikkingstelling stijgt hierdoor van 8.284,59 euro naar 12.696,37 euro. Dit bedrag zal verhoudingsgewijs gesplitst worden in een deel te betalen door de gemeente (18 dagen) en een deel door het O.C.M.W. (9 dagen). Aan de raad wordt gevraagd de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

PMD zak Lochristi IDM

Retributie op het verstrekken van PMD-zakken

Het tarief van de PMD-zakken bedraagt thans 0,12 euro hier. IDM verzoekt om een eenvormig tarief van 0,15 euro per zak in te voeren in alle aangesloten gemeenten. Het komt aan de raad toe het retributiereglement op het verstrekken van PMD-zakken in die zin aan te passen.

Kohierbelasting op inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen 2014-2019. Wijziging reglement

Recent merkte intercommunale IDM op dat de ongelijkheid in het belastingtarief op de aanbreng van grof vuil op het recyclagepark (0,20 euro/kg) en de huis-aan-huis ophaling van grofvuil (0,11 euro/kg) als zeer onlogisch wordt ervaren, te meer gelet op de werkelijke kosten van deze ophaling.

IDM verzocht daarom om, met ingang van 1 juli 2019 het tarief voor de huis-aan-huisophaling op het tarief te brengen van 0,20 euro/kg. Het komt aan de raad toe het belastingreglement in die zin aan te passen.

OCMW

Het gaat om vier punten in openbare en 1 in geheime zitting. Vooral technische materie. Zie voor de volledige agenda https://www.lochristi.be/agendaplusnotulendetail/74/gemeente–en-ocmw-raad-van-29-april-2019 

Scroll naar boven