Gemeenteraad op 30 oktober 2017

Jean Marie
1 reactie(s)
Gemeenteraad Lochristi 30 oktober 2017

© Bennie Vanderpiete

De gemeenteraad komt samen voor de bespreking en goedkeuring van zo’n 20 agendapunten. Wegen- en rioleringswerken, aanleg fietspad, zonnepanelen, aankoop auto’s en afbraak Lodejo staan op de agenda.

Mededelingen

PC-schermen 1.921,48 - draaihekje BMX-parcours sporthal 1.082,95 - grondwerken BMX-terrein sporthal 2.224,28 - TV-arm school 147,99 - fietsbeugels 9.071,37 en antennes WIFI 2.597,81 euro.

Wegen- en rioleringswerken Kapelleken, deel Schoolstraat en deel Dorpsstraat

Kapelleken Lochristi

Op 27 februari 2006 nam de raad de principebeslissing voor de wegen- en rioleringswerken in het Kapelleken, een deel van de Schoolstraat en een deel van de Dorpsstraat. Op 23 mei 2006 stelde het college studiebureau BVP uit Destelbergen aan als ontwerper voor deze werken.

Op 25 november 2013 keurde de raad de meerwerken goed voor het aanstellen van de ontwerper, meer bepaald voor de afkoppelingsstudies, de opvolging van de afkoppelingen en de keuringen voor de privéwaterafvoer. In het kader van de bouwaanvraag wordt het voorontwerp van de wegen- en rioleringswerken voorgelegd aan de raad. De raming voor de werken bedraagt 3.324.853,41 euro zonder btw en de subsidies worden geraamd op 1.279.501,83 euro van de VMM en 232.974,21 euro van de provincie.

Voor de aanpassingen aan het rondpunt Braamstraat – Kapelleken zijn 2 kleine onteigeningen noodzakelijk. Het onteigeningsplan is opgemaakt door landmeterexpert Kris Audenaert evenals de schattingsverslagen. De totale uitgave voor de aankoop van de gronden (incl. notariskosten, groenexpertises e.d.) bedraagt 7.500 euro waarvan 3.642,30 euro voor de aankoop van de gronden.

Aanleg fietspad Verleydonckstraat

 Op 1 juli 2013 stelde de raad het aangepaste onteigeningsplan en het aangepaste rooilijnplan definitief vast. Het voorontwerp voor de aanleg van een fietspad in de Verleydonckstraat werd op 29 mei 2017 door de raad goedgekeurd. Door studiebureau nv Duynslaeger & C° uit Harelbeke werden de opdrachtdocumenten opgemaakt. De raming voor deze werken bedraagt 717.839,05 euro zonder btw. De subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen wordt geraamd op 529.411,78 euro.

Slopen en oprichten jeugdhuis Lodejo

Op 29 augustus 2016 keurde de raad het voorontwerp goed voor het slopen en oprichten van de nieuwbouw voor het jeugdhuis Lodejo. Op 9 maart 2017 ontving de gemeente de stedenbouwkundige vergunning. De milieuvergunning werd op 18 mei 2017 afgeleverd door de deputatie. Op 29 mei 2017 keurde de raad de opdrachtdocumenten goed voor het slopen en oprichten van een nieuwbouw voor het jeugdhuis.

Na de open offerteaanvraag werd geen enkele offerte ingediend waardoor de gemeente nu conform artikel 42 §1,c van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten de opdracht kan plaatsen via een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, mits de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht niet wezenlijk worden gewijzigd. Door de ontwerper - Architecten Groep III bvba - werden de nieuwe opdrachtdocumenten en de raming voor een bedrag van 2.271.727,01 euro zonder btw opgemaakt.

Deze nieuwe opdrachtdocumenten verschillen van de vorige op volgende punten:

- omzetting naar de nieuwe wetgeving inzake overheidsopdrachten, van kracht voor opdrachten bekendgemaakt na 30 juni 2017

- invoeging van de verplichte sloop- en asbestinventaris

- wijziging van de gunningprocedure (wegens geen offertes ontvangen bij eerdere procedure).

De aanpassingen in kader van de mobiliteit (fietsenstalling, parkeermanagement, …) alsook de eerste uitrusting zoals vb. de lockers, kasten repetitieruimte, vestiairesysteem, verplaatsbaar baliemeubel voor de vestiaire, meubilair voor de vergaderruimte, poetsmachine, industriële vaatwasmachine, elektronisch toegangscontrolesysteem, … zullen in een tweede fase in eigen beheer worden uitgevoerd of aangekocht en worden geraamd op 125.000 euro.

Aankoop elektrisch voertuig sportdienst

Daar een tankbeurt aan het CNG-station in de garage van het gemeentehuis gemiddeld 4 uren duurt en er nog geen (snelladend) CNG-vulstation is binnen de gemeentegrenzen en door de aanwezigheid van een elektrische laadpaal aan de gemeentelijke sprothal in Zaffelare, is het aangewezen een elektrisch voertuig aan te schaffen voor de sportdienst. Het voertuig van de sportdienst (Open Combo, CNG) wordt doorgeschoven naar de dienst openbare werken, het voertuig van de dienst openbare werken (Renault Mégane, diesel, bouwjaar 2006, 60.570 km) wordt doorgeschoven naar de technische uitvoerende dienst en het voertuig van de technische uitvoerende dienst (Renault Mégane, diesel, bouwjaar 2006, 230.000 km) kan verkocht worden.

De aankoopprijs voor het type bestelwagen met 7 zitplaatsen wordt geraamd op 31.833,10 euro btw inbegrepen.

Aankoop elektrisch voertuig technische uitvoerende dienst

Een dienstvoertuig van de technische uitvoerende dienst (Volkswagen Transporter, diesel, bouwjaar 1997, 228.000 km) is aan vervanging toe. Omdat dit voertuig dagelijks slechts een beperkte afstand aflegt is een elektrisch alternatief de beste keuze. De aankoopprijs voor het type personenwagen met uitzicht van een lichte bestelwagen wordt geraamd op 32.275,41 euro btw inbegrepen.

Plaatsen fotovoltaïsche cellen sportcomplex Bosdreef

Het plaatsen van fotovoltaïsche cellen op het dak van het sportcomplex Bosdreef zal een opmerkelijke besparing op de elektriciteitskosten betekenen. Dit is in overeenstemming met de doelstelling van het Convenant of Mayors en het SEAP. Eandis werkte een projectcontract voor een installatie met een vermogen van 11,9 kWp. De totale kostprijs van de levering wordt geraamd op 15.655,04 euro zonder btw, te verhogen met een eventuele meerkost van 1.565 euro zonder btw voor supplementaire werken (bvb extra bekabeling, nieuwe teller, …).

Plaatsen fotovoltaïsche cellen gemeentelijke jeugdlokalen

jeugdlokalen Orphanimo Lochristi

Het plaatsen van fotovoltaïsche cellen op het dak van de gemeentelijke jeugdlokalen Orphanimo zal een opmerkelijke besparing op de elektriciteitskosten betekenen. Eandis werkte een projectcontract voor een installatie met een vermogen van 11,9 kWp.

De totale kostprijs van de levering wordt geraamd op 15.655,04 euro zonder btw. te verhogen met een eventuele meerkost van 1.565 euro zonder btw voor supplementaire werken (bvb extra bekabeling, nieuwe teller, …).

Verkaveling Bosdreef – Kerkwegelakker: veel bezwaren

verkaveling Bosdreef Lochristi

Op 22 juni 2017 werd aan de verkavelaar het ontvangstbewijs afgeleverd voor een verkavelingaanvraag betreffende gronden gelegen in de Bosdreef - Kerkwegelakker (18 loten).

De kosten voor de aanleg van de wegen, de riolering en de nutsleidingen zijn ten laste van de verkavelaar.

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden 11 bezwaarschriften (waarvan één met 75 handtekeningen) ingediend. Deze bezwaarschriften handelen voornamelijk over het niet doodlopend karakter van de nieuwe wegenis met de vrees voor sluipverkeer, de vrees voor wateroverlast, de inplanting van de fietsdoorsteek en de aansluiting op de Bosdreef.

Buiten de bezwaren aangaande het doorlopend karakter van de weg worden alle bezwaren als ongegrond beschouwd. Om tegemoet te komen aan de gegronde bezwaren wordt voorgesteld om ter hoogte van de overgang van de nieuwe verkaveling naar de Kerkwegelakker wegneembare paaltjes te plaatsen die in geval van nood tijdelijk kunnen worden weggehaald.

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Woondichtheden”

 Op 25 juni 2012 nam de raad de principebeslissing voor de opmaak van het RUP “Woondichtheden Vaarlaars, Kloosterstraat en Zaffelaars Vaardeken” en keurde de raad het lastenboek goed voor de aanstelling van een ontwerper. Het college gunde deze dienst in zitting van 4 december 2012 aan Veneco². Het plangebied, bestaande uit drie deelgebieden, werd vervolgens uitgebreid met deelgebied Hoekstraat (pastorie Zeveneken).

Het RUP, dat niet strijdig is met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan, is een uitvoering van de bindende bepalingen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Lochristi.

Door dit RUP worden de woondichtheden op terreinen voor sociale woningen verhoogd en dit in functie van de realisatie van het bindend sociaal objectief. Alle adviesverlenende instanties brachten al dan niet voorwaardelijk gunstig advies uit en de gemaakte opmerkingen werden besproken en aangepast. Aan de raad wordt gevraagd het RUP “Woondichtheden” voorlopig vast te stellen.

Herziening Ruimtelijk Structuurplan Gent “Ruimte voor Gent – Structuurvisie 2030”

Op 27 juni 20017 stelde de raad van de stad Gent het Gentse Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan “Ruimte voor Gent – Structuurvisie 2030” voorlopig vast. Het openbaar onderzoek loopt van 1 september 2017 tot en met 29 november 2017. De gemeente Lochristi kan binnen de termijn van het openbaar onderzoek een advies uitbrengen. Aan de raad wordt gevraagd de opmerkingen betreffende de Groenpool Oud-Vliegveld, het snel groeistedelijk openbaarvervoersnetwerk en de suggesties aan hogere overheden over te maken aan de Gentse GECORO.

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Moervaartvallei fase 1”

 Het voorliggend ontwerp van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Moervaartvallei fase 1” kadert in de afbakening van de gebieden van de natuurlijke agrarische structuur waarvoor in 2001 door de Vlaamse regering werd beslist deze afbakening in 2 fasen te doen verlopen.

Het noordelijke gedeelte van het grondgebied van Lochristi werd opgenomen in de eerste fase. In het kader van de plenaire vergadering gaf het college op 8 maart 2017 haar advies, maar in het verslag van deze plenaire vergadering werd aan een deel van de gegeven opmerkingen geen gehoor gegeven. Vervolgens stelde de Vlaamse regering op 7 juli 2017 het ontwerp van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Moervaartvallei fase 1” voorlopig vast.

Momenteel ligt het ontwerp in openbaar onderzoek van 12 september 2017 tot en met 10 november 2017. Het is nu aan de raad om ook een advies te formuleren bij het uitvoeringsplan dat betrekking heeft op het grondgebied van de gemeente. Aan de raad wordt gevraagd het ontwerp van advies op de voorlopige vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Moervaartvallei fase 1” goed te keuren.

Oprichten projectvereniging “Wijkwerken Lokeren-Lochristi-Moerbeke- Wachtebeke

Het bestaande PWA-stelsel (Plaatselijk WerkgelegenheidsAgentschap) wordt hervormd en vanaf 1 januari 2018 vervangen door wijkwerken. De focus blijft hierbij liggen op het activeren van langdurig werkzoekenden door het aanbieden van tijdelijke werkervaring op lokaal niveau.

Voor de organisatie van wijkwerken wordt door de VDAB gestreefd naar een minimale schaalgrootte van 60.000 inwoners. Vandaar dat het college van burgemeester en schepenen van Lochristi zich op 29 augustus 2017 principieel akkoord verklaarde met de oprichting van een samenwerkingsverband met Lokeren, Moerbeke en Wachtebeke (samen ongeveer 77.000 inwoners).

Voor de verdere gang van zaken is het nu noodzakelijk dat de gemeenteraad zich akkoord verklaart met de oprichting van een projectvereniging wijkwerken met Lokeren, Moerbeke en Wachtebeke, de overeenkomst met statutaire draagkracht betreffende de oprichting van de projectvereniging, goedkeurt, de opdracht “organisator wijkwerken” toekent aan de projectvereniging en drie stemgerechtigde leden en één lid met raadgevende stem aanduidt voor de raad van bestuur van deze projectvereniging.