Gentse Floraliën – Betoverende creaties op 4 locaties

Tien dagen Gentse Floraliën zijn vandaag halverwege. Na vele jaren verliet men deze keer de Expohallen en keerde terug naar de Gentse binnenstad, verspreid over 4 locaties van het kunstenkwartier: de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark.

Floraliën Gent 2016

Een vernieuwing die, zeker bij droog weer, voor de Floraliën toch een meerwaarde betekenen. Vooral Bijloke, Leopoldskazerne en St-Pietersplein met de Sint-Pieterskerk bieden een heel erg mooi kader voor deze 35ste editie van de Floraliën. Bij regenweer is dit natuurlijk een ander verhaal en zijn de zaken in open lucht, zoals het binnenplein van de Leopoldskazerne, minder uitnodigend. Uiteraard is er ook de -weliswaar beperkte- afstand tussen de verschillende sites, maar ook hier werd voor oplossingen gezorgd. Elke 15 minuten rijden er shuttlebussen, aan elke locatie werden fietsparkings voorzien en tussen Citadelpark en Leopoldskazerne werd zelfs een tijdelijke brug geplaatst.
Nadat er woensdag en donderdag bezoekdagen waren “op uitnodiging” (voor VIP, telers, pers enz.) openden vrijdag de Koning en de Koningin officieel deze 35ste editie.
Lochrstinaar.com bezocht de vier locaties van de Floraliën en was vooral onder de indruk van de Bijloke-site en de creaties op het St-Pietersplein. Voor het bezoek aan de vier sites dient men 4 tot 5 uren te rekenen. De tijd om tussendoor iets te gaan drinken of iets te eten is hier nog bij te tellen. Wie de komende dagen de Floraliën nog wil bezoeken, raden we daarom ook aan te starten met de Bijloke-site en het Sint-Pietersplein. Alles vertellen over deze Floraliën is onmogelijk. Daarvoor is er teveel moois en interessants te zien. Toch een korte bespreking van de vier sites, met elk een eigen thema.

Floraliën Gent 2016

Bijloke “East meets West” met heel wat Lootse inbreng

Met gastland Japan belandt men in de wereld van azalea's, rhododendrons, camelia’s en bonsais. Ook heel wat inbreng uit onze gemeente op de Bijloke-site. Onmiddellijk na de ingang wandelt men voorbij 4 reuzegrote portretten van ruige, getatoeëerde mannen. De foto’s van deze 4 binken zijn van de hand van de Lootse fotograaf Filip Naudts en zijn te zien op de stand van Azanova (een vereniging van 21 Oost-Vlaamse azaleatelers) en het ILVO (Instituut van Landbouw en Visserij). Zij stellen de nieuwe azaleasoort “Toshi” voor die ze vanaf volgend seizoen op de markt brengen. Iets verder is een grote tent gewijd aan “Gentse Azalea: Van China naar Lochristi”.

Floraliën Gent 2016

Op het binnenplein van de Bijloke dan een halfrond van 5 grote dômes, koepels uit bamboe met een wit plastic zeil. Daarvan is de tweede koepel ingericht door Rhodo Hygge: een project waarmee de rhododendron als duurzame plant gepromoot wordt. Hier waren onder andere initiatiefnemer Dirk Everaert, Jasmien Mees, Luc Wulteputte, FabriekABrak met JH ’t Kasseiken, en ontwerper Kevin Mampay aan het werk. Het koningspaar bezocht op vrijdag, tijdens de officiële opening, ook deze stand. Zowel de Koning als de Koningin wierpen een blik in de kijkhutten waarin verschillende rhododendronsoorten te zien zijn met een verwijzing naar de oorsprong van hun naam.
Tussen de dômes een monumentaal werk van Daniel Ost. Met 600 laurierplanten creëerde hij een enorme bol. Daarrond een reusachtige open schelp uit bamboe. Uiteraard “dé eyecatcher” van deze site.

Floraliën Gent 2016

Sint-Pietersplein – “Verleden en toekomst”

Op het Sint-Pietersplein het paviljoen van de stad Gent met een maquette van een utopische groene stad. Indrukwekkend ook de skyline van de Gentse haven die uitgebeeld werd in bloemsierkunst op een stand van 150m²: men herkent onder meer de graanopslag bij Eurosilo, een appelsien die verwijst naar Gent als grootste sinaasappelhaven, Volvo, de windmolens, een koeltoren en de leidingen en gietkroes van Sidmar, nu Arcelor Mittal.

Floraliën Gent 2016 koning koningin

In de Sint-Pieterskerk hangt de reusachtige bloemenluchter “Delirious with desire” van Tomas De Bruyne. Deze luchter weegt ongeveer 1 ton en bestaat voor een groot deel uit parelkettingen en bloemen. De vakpers beloonde dit kunstwerk met de prijs “Mooiste deelname”. Nochtans niet helemaal onomstreden want bleek dat ook heel wat kunstbloemen verwerkt werden.

In de pandgangen van de Sint-Pietersabdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar in composities van floristen Moniek Van Den Berghe, Ivan Poelman, Jan De Ridder, Carmen Lucia, Françoise Van Donink en Carl Depuydt. Unieke bloemenpracht!

Floraliën Gent 2016

Leopoldskazerne “Bomen en de stad”

Op het binnenplein van de Leopoldskazerne – sinds vorige zomer eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen- werd een mythologisch belevingsbos gecreëerd met daarin enkele reusachtige skeletten en insecten. Verder een bomenhoroscoop en een labyrint van laurier.
Vijftien florale kunstenaars brengen het thema “City Bloom: de stad in harmonie met florale kunst”. Mooie creaties in kleurrijke serres. En omdat bloemen, planten en bomen van de stad een aangename en leefbare omgeving maken, is er aandacht voor verticaal tuinieren, mobiele tuinen en groene gevels.

Floraliën Gent 2016

Citadelpark “Een feest voor alle zintuigen”

Na 30 jaar keren de Floraliën terug naar hun roots: de Floraliënhal. Hier ligt de nadruk op de schoonheid van de plant zelf en de kleurcompatibiliteit. Alvorens de hal te betreden een aantal show- en inspiratietuinen die aansluiten bij de laatste trends.

Floraliën Gent 2016

In de hal dan toch twee zaken die we heel speciaal willen vermelden. Guido Sonneville uit Destelbergen maakte een ruimte waarvan de vier wanden volledig bekleed zijn met hortensia’s. Heel bijzonder en het bezorgde hem de 1ste prijs op voor “Mooiste verzameling andere bloeiende kamerplanten”. De hal verlaat je dan door een lange gang waar je tientallen meters onder een kunstwerk van Geert Pattyn loopt: één grote slinger van bamboestokjes vol met snijbloemen die uitloopt op een “spiegelende waterpartij”. Ook hij werd hiervoor gelauwerd met een eerste prijs in de categorie “ Creatieve wedstrijd snijbloemen”.

Floraliën Gent 2016

In het laatste deel dan “100 jaar Groote Oorlog – De kracht van groen in donkere tijden”. Midden in de gruwel van de eerste wereldoorlog ervaart men hier de helende werking van een berkenbos en de positieve impact van het kweken van groenten op de moraal van de soldaten in de loopgraven.

Fotoreeks
Omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, onderstaande fotoreeks. Veel plezier! Kliken op onderstaande foto om de reeks te openen.
(Foto’s © Bennie Vanderpiete – Foto’s Koningspaar © Gaëtan Francken)
 

Scroll naar boven