Geslaagde restauraties in Lochristi

Om de twee jaar lauwert het Verbond voor Heemkunde Oost-Vlaanderen geslaagde restauraties uit de provincie. De Oost-Oudburg diende twee kandidaturen in, die beide werden aanvaard. De huldiging ging door te Zelzate op 23 oktober 2014.

Nogmaals proficiat aan de initiatiefnemers, uitvoerders en het gemeentebestuur van Lochristi.

Eeuwenoud Madonnabeeld te Zaffelare

Op het einde van de Molenstraat, aan de Kapelstraat (Oudeveldstraat) te Zaffelare staat een veldkapel die in 1978 werd herbouwd door de buurtgemeenschap en in 2013 nogmaals  hersteld en  opnieuw geschilderd. De kapel bevindt zich op de middeleeuwse route van de Zaffelaarse ommegang en bezit een eeuwenoud Madonnabeeld, vermoedelijk uit de 16de of 17de eeuw. Zoals het toen nog mode was, werd het volkse Mariabeeld in 1978 van alle verflagen ontdaan en in bloot hout gesteld. Het beeld in olmenhout oogde wel mooi, maar zag er weer wat vervallen uit.

De buurtgemeenschap informeerde nu bij deskundigen voor een historisch verantwoorde restauratie en opteerde na verschillende adviezen voor een zo getrouw mogelijk herstel van de oude toestand. Op kosten van het gemeentebestuur van Lochristi werd het beeld in 2013 deskundig bestudeerd door Rudy Vereecken uit Lochristi die op basis van de verfsporen in de naden het beeld heeft gepolychromeerd in de oorspronkelijke kleuren. Het beeld werd plechtig ingezegend door pastoordeken Chris Simoens en terug geplaatst in de kapel op 14 mei 2013.

Scroll naar boven