Geweld en onrecht in Zuid-Afrika en bij ons

Claudine
0 reactie(s)
Geweld en onrecht in Zuid-Afrika en bij ons

Tekst Claudine De Wilde 

Pretoria, 12 september 1977, gisteren precies 43 jaar geleden. Op de kille vloer van een cel in Central Prison ligt het levenloze lichaam van Steve Biko, 30 jaar oud. De lijkschouwing wijst uit dat hij gestorven is aan ernstig hersenletsel en inwendige kneuzingen.

Opnieuw een gevangene die onder verdachte omstandigheden in een Zuid Afrikaanse cel overlijdt. Op 21 augustus was hij voor de vierde keer voor verhoor meegenomen naar het hoofdbureau van de politie in Port Elizabeth. Vijf dagen later verloor Biko het bewustzijn. Naakt, in de achterbak van een Land Rover wordt hij in een 1.200 km lange rit naar de koude gevangeniscel in Pretoria gebracht waar hij aan hevige interne bloedingen in hoofd en romp sterft.

Dat was in Zuid-Afrika, ver van hier en lang geleden. Hoe is het kunnen gebeuren dat een dergelijk gruwelijk incident zich  nu ook in ons land kan voordoen ?
Biko was een getalenteerde jonge Afrikaan, die tijdens zijn medische studies aan de Universiteit politiek actief werd. Hij was medeoprichter van de succesvolle SASO (South African Students’ Organisation), organiseerde vreedzame optochten en acties voor meer zelfbewustheid van de zwarte gemeenschappen en tegen het apartheidsregime. Het regime stoorde zich aan de groeiende aanhang van zijn gedachtengoed bij de zwarte bevolking en aan de hardnekkigheid waarmee hij ondanks de harde repressie een geweldloze strijd bleef voeren. Hij werd als een nieuwe interne bedreiging gezien en verschillende keren verbannen en gevangen gezet.

Het bericht over zijn gewelddadige dood lokte wereldwijd protest uit. Hij werd een martelaar en een symbool van het zwarte verzet. De betekenis van Biko voor de hele mensheid blijft bewaard in o.a. de film “Cry Freedom”, de boeken “Biko” en “Asking for Trouble”, het “Steve Biko-plein” in Amsterdam en in het lied “Biko” van Peter Gabriel.
Een ode aan Steve Biko en aan de zovelen die door onrecht en politiegeweld moeten lijden.