“Gluurder” gesignaleerd in de Bosdreef

Je kan er niet naast kijken. Maar ook naar jou, bezoeker van het woon-zorgcentrum Sint-Pieter en het Fazantenhof in Lochristi wordt er gekeken. Een mobiele politiecamera houdt je in de gaten. 

Klachten over het gedrag van hangjongeren op deze locatie liggen aan de basis van de plaatsing van een mobiele camera. En dit op een kruispunt van leeftijden, waar rusthuisbewoners uitkijken op de nieuwe generatie. Zijn hangjongeren dan synoniem voor een storende factor en wat als die jonge mensen elkaar gewoon graag ontmoeten? Voor tieners en jongeren maakt het essentieel onderdeel uit van hun ontwikkeling. Van oudsher ontmoeten jongeren elkaar op straat; ze delen er alledaagse zaken. Maar soms wordt er alcohol en drugs gebruikt. En dat leidt dan, zoals in de buurt van het woon-zorgcentrum, tot overlast.

Was het vroeger beter?

Zegt dit soort jongerengedrag iets over de tijdsgeest, over hoe we als samenleving betrokken en misschien zelfs medeverantwoordelijk zijn? Of hebben we de definitie van wat overlast is herschreven en is de grens tussen wat aanvaardbaar, grensoverschrijdend en crimineel is dunner geworden. Het is alvast een zaak van gedeelde verantwoordelijkheid: ouders, onderwijs en gemeenschap, Maar ook het overheidsbeleid dat alsmaar strakker aanvoelt wanneer het over tolerantie gaat. Denk maar aan het bestaan van GAS-boetes, die pijnlijk blootleggen hoe het vertrouwen van de overheid naar haar burgers toe zoek is. Een mobiele politiecamera's gaat het probleem met hangjongeren niet oplossen, alleen maar verplaatsen, maar daarvoor dienen mobiele camera’s nu eenmaal.

Antwoord politie

“Op de parking aan het WZC in de Bosdreef staat momenteel inderdaad een mobiele toezichtscamera. Deze camera is eigendom van de gemeente Lochristi en de verwerking van de beelden gebeurt door Politiezone Regio Puyenbroeck. De mobiele camera van de gemeente wordt ingezet waar de noden zich voordoen: bv. een evenement of ter preventie van fietsdiefstallen of om de pakkans van fietsdieven te verhogen. Daarnaast kan de camera ingezet worden wanneer ergens overlast, al dan niet door jongeren, wordt verwacht of vastgesteld, zoals het geval was in de Bosdreef. De plaatsing van de camera op deze locatie gebeurde in overleg met de verschillende betrokken partners. Bedoeling is het opvolgen van eventuele overlast en het verhogen van het veiligheidsgevoel.”

Scroll naar boven