Goederenoverslag haven Gent blijft op koers

Jean Marie
1 reactie(s)

De Gentse haven boekte voor het derde kwartaal een totale goederenoverslag van 12,7 miljoen ton. Dit is 4,4 % meer is dan in het derde kwartaal van 2011. Na 9 maanden houdt de haven haar elan van vorig jaar aan.

Voor de eerste drie kwartalen van dit jaar realiseerde de Gentse haven een totale overslag van 37,7 miljoen ton. Gent boekte voor de eerste 9 maanden 20 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart wat een daling is van 3% tegenover vorig jaar. Net als in 2011, wordt de grens van 20 miljoen ton bereikt. Het goederenverkeer via binnenvaart klokt af op 17,7 miljoen ton en dit is een stijging van 3,8%.

Liet de maritieme goederenoverslag in het eerste en tweede kwartaal nog een daling noteren, dan laat het derde kwartaal opnieuw groei zien.

Er zat groei in de overslag van landbouwproducten (granen en biomassa) en voedingsproducten. Petroleumproducten, producten van de metaalindustrie, ruwe mineralen en bouwmaterialen (zand, grint, zout) kenden een terugval.

Het aandeel van de import (75%) en de export (25%) in de goederenoverslag blijft gelijkaardig.

Voor de overslag via binnenvaart kenden de landbouwproducten een sterke stijging net zoals vaste minerale brandstoffen en petroleumproducten. Voedingsproducten, producten van de metaalindustrie, ruwe mineralen en bouwmaterialen behoorden ook hier tot de dalers.

De Gentse haven is een bulkhaven met een grote diversiteit aan soorten goederen. Dit blijft een sterk punt om schokken op te vangen.

Dat is alvast positief nieuws nu Arcelor wat knipt in de jobs en er op andere plaatsen heel veel jobs verloren gaan.

 

Foto: © Haven Gent