Grote Goesting naar het Lekkere Westen

Chantal
0 reactie(s)
Grote Goesting naar het Lekkere Westen BB Vijverhof

Tekst - Foto Chantal ©

Voor een ‘Summer’ of ‘Indian Summer’ trip in eigen land trek je met ‘grote goesting’ naar het ‘lekkere westen’, met name de Westhoek.

Dat België het walhalla is van de vele biersoorten is alom bekend, vandaar dat we dag 1 spenderen aan thema BIER.

We brengen een bezoek aan Brouwerij Deca, waar Nicolas & Katrien je hartelijk ontvangen voor een rondleiding in hun ambachtelijke familiebrouwerij. De familie Christiaens is een brouwersfamilie met een lange geschiedenis bij wie het brouwen in de genen zit. Bierbrouwen is reeds vijf generaties lang hun passie, en dat merk je hoe ze er vol overgave over spreken. Bij hen domineert kwaliteit boven kwantiteit. Het DECA-gamma bestaat uit negen soorten bieren: drie klassieke bieren, één IPA, één stout en vier bieren één jaar gerijpt op eiken vaten. Negen soorten bier, negenmaal een aparte beleving. De Antiek 5 – Antiek 8 – Vleteren Alt – Georges IV – Vleteren 12 blond – Vleteren 8 bruin – Vleteren 12 bruin – Vleteren Imperial Stout en Sir Grashopper. Tel daarbij nog hun nieuw project Vleteren Imperial Stout Barrel Aged Series, naar een idee van brouwmeester Jeroen Steenkiste. Ook gastbrouwers kunnen bij hen terecht om hun eigen bier te brouwen. Bij ons bezoek was gastbrouwer Stijn David van De Poes aan de slag, altijd interessant om even te kunnen volgen.  In de shop ontdekten we er de Lokerse Mareklop Tripel en de beperkte oplagen Bim Bam Series. Deze worden ter plaatse gebrouwen door Django Marécaux (Mareklop) en David Rogiers (Bim Bam) – beiden van Lokeren. Op zaterdagnamiddag kan men steeds van 13 tot 18 uur een bezoek brengen aan de taproom, om er in een gezellige sfeer meer dan 20 verschillende huis gebrouwen bieren te ontdekken. Er is ook mogelijkheid tot een gratis korte rondleiding. Past het even niet op zaterdagnamiddag dan mag je hen steeds contacteren, of het hen al dan niet op een andere dag/ tijdstip past. Best wel reserveren – een ware aanrader om eens te bezoeken!

Adres: Deca Brouwerij - Elverdingestraat 4 - 8640 Woesten (Vleteren)

We zetten onze trip verder naar de Sint-Bernadus Brouwerij waar we op het panoramisch terras van Bar Bernard een hongertje te stillen. Een zalig terras met een prachtig uitzicht op de hopvelden, hop het ingrediënt van veel biersoorten. We nuttigen een kaasplankje met Apero Bernard, een aperitief van Sint-Bernardus witbier en Vylmer, heerlijk fris. De brouwerij hadden we in 2021 reeds bezocht, maar niettemin blijft het voor zowel fietsers, wandelaars of genieters een leuke plek om even halt te houden.

Adres: Bar Bernard – Trappistenweg 23B – 8978 Watou

Aansluitend zetten we onze gps in op B&B Vijverhuis in Zillebeke, en via deze instelling komen we langs het gehucht ‘de Grooten Onzen Here’, nog nooit van gehoord. 

We rijden langs de militaire begraafplaats van Lyssenthoek, een halte dringt zich op.  Een unieke begraafplaats met klein museum, daar waar destijds een veldhospitaal stond. Dag op dag wordt daar een gesneuvelde van de Groote Oorlog herdacht, en aan de hand van de weergegeven coördinaten kan men het graf gaan opzoeken. Dit doen we steeds wanneer we in de buurt zijn! We herdenken Perkins Charles – Charles is de zoon van Phoebe Perkins. Zijn moeder is niet getrouwd. Hij heeft ook nog een zus, Elsie. Ze wonen in Cinderford, een stadje in het zuidwesten van Engeland. Charles werkt in de drukkerijafdeling van de plaatselijke krant. Zijn moeder is schoonmaakster. Charles neemt dienst bij het Gloucesterhire regiment. Later wordt hij overgeplaatst naar een pioniersbataljon van de South Wales Borderers. Het bataljon verricht allerlei werken. Eind augustus zit Charles met zijn eenheid ter hoogte van Railway Wood, langs de Meenseweg, ten oosten van Ieper. Ze werkten aan de constructie van een nieuwe weg. Balken worden aangevoerd.  De job is zwaar omwille van de ondergrond. Op 26 augustus 1917, de vierde dag van de werken, zijn ze al een aardig stuk opgeschoten. Ter hoogte van Bellewaerde Road komt de eenheid onder granaatvuur te liggen. Er vallen twee doden en tien gewonden. Charles wordt afgevoerd naar het evacuatiehospitaal. Hij sterft diezelfde dag.

Adres: Lyssenthoek Cemetery – Boescheepseweg 35A – 8970 Poperinge

Bij onze aankomst aan B&B Vijverhuis zien we enkele wandelaars op weg naar de aankomst laatste dag ‘Vierdaagse van de IJzer’ – respect voor allen die de 4 x 32 km hebben doorstaan. Na check in bij de charmante en lieftallige gastvrouw Magalie genieten we van het zalige terras met zicht op de prachtige vijver, bedwelmd door een oase van rust. Het is er ‘puur’ genieten en geen verblijf zonder een wandeling rondom ‘Zillebeke vijver’ of de ‘verdronken weide’. Een B&B die we eenieder kunnen aanraden! Magalie en Carl zetten zich enorm in!

Adres: B&B Vijverhuis – Zillebekevijverdreef 2A – 8902 Zillebeke (Ieper)

Voor de ‘grote goesting’ in het ‘lekkere westen, en om onze themadag ‘bier’ af te sluiten gaan we dineren in ‘Den Heksenstoel’. Op hun website lezen we het volgende – we kunnen het niet beter verwoorden. ‘Een krakende plankenvloer, rustieke meubeltjes, kloeke houten toog, authentieke decoratie en daar discreet overheen de zoete geur van vervlogen tijden. Als je ooit om een smoes verlegen zat om je wandeling te onderbreken of een winters avondje zoek te maken dan is de snorrende houtkachel het perfecte excuus voor een deugddoende halte. Maar er is meer, veel meer! Pieter en Veerle serveren gastvrijheid als een evidentie zonder grenzen: vergeten gerechten, schuimende brouwsels, verrassende hapjes en bovenal het warme welkom waar goede vrienden recht op hebben!’

Adres: De Heksenstoel – Douanestraat 1 – 8958 Loker (Heuvelland)

Na een zalige nachtrust spenderen we dag 2 aan het thema WIJN. De wijngaarden zijn in ons kleine Belgen landje in opmars, en die moeten we ontdekken. Ook in het Heuvelland kan men er enkele bespeuren. Langs landelijke wegen trekken we richting de wijnstreek. Op de glooiende flanken tussen de Rode en de Zwarte berg, recht in het hart van Heuvelland, is wijnbouwer Martin Bacquaert op het Wijndomein ‘Entre Deux Monts’ actief. Hier werkt hij aan zijn missie: met ingetogen trots en een diep respect voor natuur en klimaat, de best mogelijke Belgische wijnen verbouwen. Daar onze wijnvoorraad nog niet op is, hebben we het ditmaal niet bezocht. Niettemin een ware aanrader om eens te bezoeken! De Entre Deux Monts ‘Quatres Cépages’ is onze favoriet. Rond de wijngaarden prachtige wandel- en fietsroutes. Met de zetelliften van Cordoba verkennen wij de streek vanuit de lucht, de beentjes bengelen boven de wijngaarden, supermooi om eens te doen. Bij mooi weer kan men de kust zien.

Adres: Cordoba - Rode Bergstraat 75 – 8954 Heuvelland (enkel open op Za en Zo namiddag)

We brengen een bezoek aan wijngoed Monteberg, waar supersympathieke gastvrouw ‘Katrien’ ons het Wijndomein toelicht. In 1996 legt Jean-Pierre Six de kiem voor Wijngoed Monteberg. Een terrein op de zuidflank van de Monteberg, 600 wijnstokken en een goeie dosis pit: die drie ingrediënten liggen aan de basis van een gedurfd experiment op Heuvellandse bodem. Jean-Pierre krijgt al gauw de smaak van de wijnbouw te pakken en legt zich verder toe op zijn passie. “Een project moet zoals een goede wijn rijpen”, aldus de wijnbouwer, en zo wordt het pionierswerk zijn levenswerk.  Jean-Pierre heeft ondertussen de fakkel van Wijngoed Monteberg doorgegeven aan een nieuwe generatie. Edward en Katrien, die al jaren meeschrijven aan dat authentiek familieverhaal, bouwen nu met hart en ziel verder aan de droom van hun vader. Aan het begin van het ‘standaardbezoek’, dewelke ongeveer 90 min duurt, genieten we van een korte documentaire over het ontstaan van de wijngaard, de evolutie, het werk… Daarna gaan we richting oudste wijngaard, daar achterhalen we het geheim van wijnbouw op Heuvellandse bodem, en wordt het verhaal geschetst van het eerste kiempje tot de uiteindelijke druiventros. Aansluitend werpen we nog een blik achter de schermen in de vinificatieruimte, en nemen een duik in het productieproces van persing tot botteling. Tijdens het standaardbezoek worden drie degustaties aangeboden. De wijngaard telt verschillende druivensoorten: de Auxerrois, Chardonnay, Kerner, Pinot Noir, Dornfelder, Rondo, Regent en Pinot Gris. Hun assortiment wijnen bestaat uit: een mousserende, mousserende brut, mousserende brut rosé, Pinot Gris, Kerner, Rosé, Rondo Regent, Pommelle en een MGin. Onze aandacht ging naar de Pommelle, als digestief ideaal bij een dessert, zoals warme appeltaart, chocolade en ijs, kan ook als aperitief gedronken worden. Het wijndomein was voor ons een ware ontdekking, en de interesse boeit ons om er nog meer te bezoeken. Best wel even navragen of een bezoek met rondleiding mogelijk is!

Adres: Wijngoed Monteberg - Smijterstraat 4A - 8951 Dranouter (Heuvelland)

We toeren langs ‘Flanders Fields’ richting Zillebekevijver om daar op ons terras verder te genieten.

De prachtige dag sluiten we af met een diner bij ‘De Steenen Haene’ in Zillebeke, waar we ons ‘ten huize’ voelen. Keer op keer worden we er door gastvrouw ‘Hilde’ hartelijk ontvangen. Zowel binnen als buiten, een gezellige setting om er te genieten van lunch of diner. Heel vriendelijk en attentvol personeel die erop toezien dat de klant een gezellige, en bovenop lekkere maaltijd beleefd. Een familiaal restaurant, waar je de ziel en de ‘knowhow’ voelt, en waar men bewust kiest voor streekproducten. Wij waren alvast nieuwsgierig naar de zeebaars in zoutkorst, maar wat we er ook al gegeten hebben, het was en is er steeds superlekker – kortom een ware aanrader om bij Wouter en Hilde te genieten!

Adres: De Steenen Haene - Komenseweg 21 - 8902 Zillebeke (Ieper)

Na alweer een zalige nachtrust ontwaken we op ons stukje paradijs, dat ligt in de Westhoek. De Westhoek levert je een fantastische streek, eeuwige verliefdheid… flirtend met ‘la douce France’. Zelfs lepeltje-lepeltje, je zou er goesting van krijgen – ‘Grote Goesting’. ‘Als je van ze leven in de Westhoek passeert’, zingt Willem Vermandere, wel… dan blijf je hangen… of dan keer je terug! Genieten in het ‘Lekkere Westen’, als God naast Frankrijk! De Westhoek is een fleecedekentje in de winter, en verfrissend in de zomer! Genieten Puur.

We genieten nog even verder om dan langs de kust huiswaarts te keren. En uiteraard gaan we niet naar huis zonder de vis van het jaar ‘garnalen’. De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Het leefgebied van de grijze garnaal is zeer ruim en verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. De garnalenvangst is echter voornamelijk een verhaal van de kustvisserij: het grootste deel van de vangst wordt gevangen in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken. Grijze garnalen worden hoofdzakelijk gevist voor de Belgische kust en dit hoofdzakelijk in de periode dat ze het grootst zijn. Dit is de periode van augustus tot november. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1200 ton grijze garnaal aan (2018-2020). De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht. Van de Belgische vloot zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van andere schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis vissen. Op het strand wordt recreatief op grijze garnalen gevist met kruinetten, te voet, te paard of met tractoren. De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies geeft voor grijze garnaal als ‘Vis van het jaar 2022’.

Na de thuiskomst een duik in de vele foto’s om te beseffen hoe goed we het gehad hebben, en hoe zalig het aanvoelt om te kunnen nagenieten!

We zijn alvast benieuwd naar ons volgend ‘Grote Goesting’ avontuur in het ‘Lekkere Westen’