Halloween en pompoenen

Jean Marie
0 reactie(s)
Halloween en pompoenen

Tekst JMDB - Foto David Menidrey - tekening MP Mullie ©

Het is vrij nieuw maar commercieel interessant geworden aan de vooravond van november. Halloween valt op 31 oktober en komt van overzee waar het in Ierland, het VK, de USA en Canada al een hele tijd populair is. Pompoenen, lichtjes en verkleedpartijen staan centraal. Het was ook oudejaarsavond in de Keltische kalender

Voor hen begon het jaar op 1 november met Samhain of nieuwjaarsdag. Toen moest de naam Halloween nog uitgevonden worden. Het is afgeleid van All Hallows Eve of Allerheiligenavond. 

In de Verenigde Staten maakte Halloween opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen veel Ieren en Schotten immigreerden. Jack-o’-lantern (een uitgeholde pompoen) werd dan vooral bekend als symbool van dit feest.

Kinderen gaan dan verkleed op stap en wie een pompoen buiten heeft staan, wordt dan verrast, misschien een beetje bang gemaakt ook? Met een snoepje zijn de griezeltjes zeker heel tevreden en snel wer weg.

De commerce zag het wellicht als guller spenderen in de periode tussen de zomer en Sinterklaas. Anderen vernemen het ‘heidens’ karakter ervan dan weer niet graag. De afwijzing van Allerheiligen en Allerzielen door de Protestantse gemeenschap speelt dan ook nog mee.