'Hans zou fier geweest zijn' – The Latem Gallery

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
The Latem Gallery Lochristi

Tekst Evarist Ganzelever - Foto JMDB ©

Anne-Marie Van Pachtebeke, die vorig jaar samen met haar overleden echtgenoot en kunstschilder Hans Kitslaar de carrièreprijs van de cultuurdienst Lochristi te beurt viel, trekt met een aanlokkelijk kunstpalet de lente open.

De tuin met zijn aanpalende galerie en het huis in de Hoekskensstraat 126 in Lochristi vormen tot 16 mei het decor voor kunst om duimen en vingers bij af te likken. Of zoals Anne-Marie het zelf mooi weet te verwoorden: 'Hans zou fier geweest zijn op deze tentoonstelling. Ik voel zijn aanwezigheid'.

Verder weet ze ons te vertellen hier totale rust te vinden, letterlijk thuis te komen in deze oase die ze samen met Hans opbouwde. Bedenkingen en gevoelens die maken dat de galerij in Sint-Martens-Latem misschien geen prioriteit meer is. Een meerwaarde voor Lochristi, als je het ons vraagt!

The Latem Gallery Lochristi Gerda Dejonghe

Naast de vaste waarden die in de 'The Latem Gallery' locatie Lochristi tentoonstellen zijn er twee kunstenaars waarrond deze lente-expo is opgebouwd.

De werken van Gerda Dejonghe kan je zowat over de gehele wereld terugvinden. Van Hongkong, Amerika, Parijs tot in Amsterdam én nu zelfs in Lochristi! Werk in brons dat vooral ontstaan is uit stress en spanning. Dan weer eens gevangen in ruwe temperamentvolle structuren, maar evenzeer geraffineerde composities zijn deze kunstenares haar signatuur. Een beeldhouwster pur sang die vooral niet bang is haar experimenten te vereeuwigen. Voor zich uit starende gezichten, vervormd door hun denken en verwondering, zuigen alle aandacht naar zich toe.

De zwaarte van de wereld, maar evengoed het luchtige deel van het leven, is wat Gerda Dejonghe haar werk uitstraalt. Wars van conventies getuigen de sculpturen hoe de kunstenaar de wereld weet te aanschouwen. Een beklijvende confrontatie.

En dan is er ook Thalie B. Vernet, wiens mooie naam niet alleen adellijk klinkt, maar die bovendien een meer dan buitengewone fotografe is. Opgeroeid met muziek, literatuur en dans, verhuisde deze Française voor een paar jaar naar Argentinië, waar ze in contact kwam met de fotografie. Haar foto's vertellen verhalen uit vorige levens. Foto's die ze behandelt als zijn het schilderijen. Ze bewerkt het beeld tot het pure emotie uitstraalt. Tijdens dit proces laat ze ook haar duistere kant of woede de vrije loop. Discriminatie van geaardheid of geweld tegen vrouwen, om er maar twee te noemen. Onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen. Thalie B. Vernet haar foto's herbergen gedempte kreten.

Om deze kunstzinnige hoogmis volledig te maken zijn er nog de gerenommeerde kunstenaars Patrick Villas, Herman Van Nazareth, Françoise de Felice, Lucas Cann, Annette Defoort, Hans Kitslaar, ZUZ, Luc Peeters en Christine Ostyn.

ZUZ Katrijn Schatteman

 

Christine Ostyn juwelenBezoeken kan op vrijdag en zaterdag, telkens van 14 uur tot 18 uur. Op zondag van 11 uur tot 18 uur. Ook mogelijk te bezoeken op andere dagen, maar dan eveneens op afspraak.

am.vanpachterbeke@gmail.com  32 486 97 59 00
 

 

Fotoreeks (klikken op foto om reeks te openen)

Geplaatst door Lochristinaar.com op Zondag 11 april 2021