Haven boert goed en gratis rondvaarten

Jean Marie
0 reactie(s)

Terwijl de studenten volop met de examenstress zitten, denken anderen al aan de Gentse Feesten. Verder nog wat mooie winstcijfers.

Vanaf 9 juli kun je je inschrijven voor de traditionele rondvaarten in de haven. Van 21 tot 28 juli vaart Jacob Van Artevelde je de haven rond. De tocht duurt twee uur en is gratis.

Je moet wel ingeschreven zijn en dit kan vanaf 9 juli om 08.00 uur. Het vertrekpunt is de Rigakaai langs het Grootdok (recht tegenover Weba) en de vertrekuren zijn 10.00 – 13.30 of 16.00 uur.

Het jacht vaart met zijn 90 passagiers richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer de chemische bedrijven, de Ringvaart, de papierfabriek Stora Enso, het Sifferdok met de fruitsapterminals, de cluster van biobrandstofbedrijven aan het Rodenhuizedok, het Mercatordok waar grote schepen met rollend materieel op en af naar Scandinavië vertrekken, ArcelorMittal Gent en tal van overslagkades.

Je kunt je inschrijven (vanaf 9/7!) via de website van de haven www.havengent.be of via Gentinfo - 09 210 10 10. Maximaal aantal inschrijvingen per aanvraag is 6 en wie niet opdaagt, krijgt een factuur van 5 euro. Het hele jaar door kan men op zaterdagvoormiddag en –namiddag trouwens de haven per rondvaart verkennen

Het Havenbedrijf boekte in 2012 ruim 8 miljoen euro winst of 1.5 miljoen meer dan het jaar voordien. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in de uitbouw van het havengebied en de infrastructuur. De totale goederenoverslag bedroeg in 2012 49.5 miljoen ton. De bedrijfsopbrengsten zijn goed voor 34 miljoen euro.

De toegang tot Gent met een grotere zeesluis werd afgelopen jaar ook met de noodzakelijke internationale handtekeningen bezegeld.

Een andere belangrijk thema is verduurzaming en de verbetering van de woonkwaliteit er rond door de aanleg van buffergebieden. De eerste twee werden ondertussen afgewerkt.