Hendrik Conscience leerde zijn volk lezen

Marleen Rogiers
1 reactie(s)
Henri Conscience leert zijn volk … misdaden oplossen met logisch redeneren.

Henri Conscience leert zijn volk … misdaden oplossen met logisch redeneren.

Met “De terugkeer” en “Verovering” zet Mark Cloostermans een reeks historische detectiveverhalen neer lang voor de CSI-toestanden en DNA-onderzoeken ingeburgerd raakten. Misdaden worden opgelost op basis van logisch redeneren.

De “Whodunits” spelen zich af in de tweede helft 19de eeuw in Vlaanderen. Geïnspireerd door Hendrik Consilience, Agatha Christie, het sociaal Darwinisme en Freud schrijft Kloostermans boeiende en goed gestoffeerde verhalen in de sfeer van toen.

De terugkeer

Het is herfst 1869. Turnhout en omstreken wordt geteisterd door moorddadige smokkelaars en inbrekers. Op vraag van zijn vader Gerard, die ook burgemeester van Turnhout is, keert Henri terug naar zijn geboortestad. Hij zal op zijn eigen specifieke manier de moorden proberen op te lossen.

Hercule Poirot had Hastings, Sherlock Holmes had Watson. Henri Conscience heeft Clara als sidekick. Henri Conscience is een ietwat timide en mysterieuze figuur. Zijn gereserveerde houding wekt veel wantrouwen op bij de inwoners. Hij observeert, vraagt en interpreteert.  Zo lost hij misdaden op.

Cloostermans’ fictie-debuut “De terugkeer” was meteen goed voor de Hercule Poirot Debuutprijs.

De verovering

Het is lente 1870. Nabij Waterloo op een kruispunt staan er twee nagenoeg identieke woningen. Het ene huis wordt bewoond door een echtpaar, in het andere huis wonen de ouders van de vrouw. Vader en schoonzoon vinden elkaar in hun werk te Brussel. Dan wordt de jonge vrouw vermoord. Wie heeft dit op zijn geweten?  

Cloostermans geeft de tijdsgeest en het landschap van toen bijna filmisch weer. Met lange zinnen en fantasierijke woorden vat hij op een elegante manier de stijl van Hendrik Conscience. Zijn boeken zijn bevolkt met kleurrijke en levendige figuren.  Hier en daar is er een knipoogje naar geschiedkundige figuren. Je voelt je thuis in het verhaal. Je gaat mee op stap met de figuren om de forensische raadsels op te lossen.  Uitdaging verzekerd!

Graag de boeken?

De boeken “De terugkeer” en “De verovering” zijn te winnen na loting van de juiste antwoorden op de wedstrijdvragen.

Boek “De terugkeer’ wedstrijdvraag: welke literaire prijs won het boek “De terugkeer”?

Boek “De verovering”: wedstrijdvraag: hoe heet de assistente van Henri Conscience?

Stuur uw antwoorden voor elk boek afzonderlijk naar info@lochristinaar.com uiterlijk op 29 juni 2021. U kunt slechts éénmaal deelnemen voor elk boek.

Cloostermans. Mark. 2020. Conscience.  De terugkeer. Antwerpen. Uitgeverij Houtekiet. 296 blz - ISBN 978 90 8924 939 8

Cloostermans. Mark. 2021. De verovering. Antwerpen. Uitgeverij Houtekiet. 245 blz - ISBN 978 90 8924 941 8