Het fitte brein. Wat je levensstijl met je hersenen doet

Marleen Rogiers
1 reactie(s)
Het fitte brein. Wat je levensstijl met je hersenen doet

Tekst Marleen - Foto Bennie Vanderpiete

Een gevolg van corona is dat we meer tijd doorbrengen met onszelf. En ook meer tijd hebben om iets nieuws te doen. Er wordt gebreid, muziek gemaakt, een andere taal geleerd. En dat is een positieve boost voor je brein. Er is dan ook een revival van populairwetenschappelijke boeken over meditatie, een boeddha brein, mindfulness, mentaal welzijn en zo verder. Les en Win!

Op het eerste zicht is het boek van Ilka De Bisschop, “Het fitte brein” het zoveelste boek in die reeks. Niet dus.

Auteur Ilka De Bisschop schrijft ook voor De Standaard. Dit is haar eerste non-fictieboek. De Bisschop wordt wel eens de Tom Waes van de wetenschapsjournalistiek genoemd. Ze test wat ze schrijft eerst uit op zichzelf. 1 jaar lang heeft ze de adviezen toegepast op zichzelf om te onderzoeken of ze inderdaad beter en slimmer kon worden door bepaalde gedragingen te doen. In dit boek deelt ze haar persoonlijke ervaringen.

Hersenen zijn plastisch en passen zich aan aan wat je ervan verwacht. Door iets veel te doen worden de neurale verbindingen groter en bouwen we op. Doet men weinig met zijn hersenen dan wordt dit ook stroever. De netwerken worden al naargelang de stimulansen groter of verdwijnen zelfs.

Kunst is om uitdagingen te zoeken dat je brein soepel houdt en doet groeien. De Bisschop bevestigt nog maar eens dat goed slapen, voldoende bewegen en gezond eten heel belangrijk is voor ons brein. En dat door de hersenen bezig te houden, Alzheimer en dementie later optreedt dan zonder deze bezigheden. Je levensstijl heeft wel degelijk invloed op je concentratie vermogen, je geheugen, je brein.

Het is een vlot en zeer toegankelijk boek. Het geeft zicht op de werking van haar brein. Het boek is met de nodige zelfrelativering geschreven waardoor het een bij momenten humoristisch is. Dat draagt bij aan de gezwindheid waarmee dit boek leest. 

Wil je het proberen? Ga breien, lees een Engels boek, leer een tweede taal, verdiep je in de werking van lichaam en geest… .Wat zij kan kan jij ook! En misschien win jij het boek?

Wedstrijdvraag: Wat is de voornaam van de schrijfster van het boek? Stuur je antwoord uiterlijk 8 maart 2021 naar info@lochristinaar.com en geef je adres mee, zodat we de winnaar het boek kunnen bezorgen. Je kan het eventueel ook zelf ophalen. Uit de goede antwoorden wordt één persoon uitgeloot.

De Bisschop. Ilka. Het fitte brein. Wat je levensstijl met je hersenen doet. 2020. Uitgeverij Houtekiet Antwerpen. ISBN 978 90 8924 843 5