Het was altijd al stil aan de Oostakkerse Lourdesgrot

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
bedevaartsoord Lourdes Oostakker

Tekst Evarist Ganzelever - Foto's JMDB

Maar nu zorgt de coronapandemie ervoor dat deze stilte ook zichtbaar is. Bij de grot vind je rust, spirituele verbondenheid en kracht om verder te gaan als het moeilijk wordt, heet het.

En net nu een mirakel meer dan welkom zou zijn, beslissen de quarantaine maatregelen er anders over. We blijven zitten met onze gebeden en offergaven. Alle bedevaarten naar het oord zijn tot nader order afgelast.

'De precaire gezondheid van veel mensen die naar de Lourdesgrot willen reizen is de belangrijkste reden voor deze beslissing, die pijnlijk maar noodzakelijk is', klinkt het bij de Federatie van Bedevaarten.

Ook menig Lochristinaar weet in de meimaand het bedevaartsoord te vinden. Zo organiseert een aantal woon- en zorgcentra een jaarlijkse uitstap naar de grot en basiliek. Een uitje dat steevast wordt afgesloten met een warme wafel op het terras van Restaurant Boerenhof of in het befaamde Hotel de Lourdes.

hotel de Lourdes Oostakker

The story

Voor de lezers die het verhaal wat kwijt zijn én met het oog op 'verlof in eigen streek', dat deze zomer misschien ons lot wordt, schetsen we graag even kort de historiek van het heiligdom.

bedevaartsoord Lourdes Oostakker

Het bedevaartsoord kwam er op initiatief van een adellijke vrouw: Markiezin de Courtebourne-de Nédonchel, die toen op het naburige kasteel Slotendries woonde. In 1873 bouwde zij in haar tuin een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na de inzegening van het beeld aan de grot op 29 juni 1873, vroegen omwonenden en bewoners van het Gentse om te mogen komen bidden aan de grot. Een jaar later was het, dat Pieter De Rudder aan de Lourdesgrot op miraculeuze wijze werd genezen van een open beenbreuk. Deze genezing begeesterde heel wat gelovigen, waardoor er een grote toeloop van bedevaarders ontstond. Om deze te ontvangen, bouwde men in 1875 een kerk in neogotische stijl. Ze werd in 1877 ingezegend en bij het 50-jarig bestaan van het bedevaartsoord in 1924 verheven tot basiliek. De basiliek is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, de naam waarmee Maria zich in het Franse Lourdes bekend maakte aan Bernadette op 25 maart 1858.

De torens wenken

bedevaartsoord Lourdes Oostakker

Los van de religieuze context is het bedevaartsoord ook een rustpunt, een plaats die uitnodigt tot reflectie. De talrijke dankplaatjes in en rond de grot en verspreid over de hele lengte van de twee ommegangen – het zijn er meer dan achtduizend –  dwingen je tot nederigheid. En dit in een groene omgeving die je misschien nooit zou verwachten in een hoek zoals deze, die zowat geprangd zit tussen industrie en stad.