Hoe staat het met de luchtkwaliteit in jouw straat?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Belair Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Hoe goed is die en hoe zal die de komende uren evolueren? Voortaan ben je niet meer aangewezen op je neus om dit te meten. Dankzij de luchtkwaliteit-app Belair hoef je hiervoor zelfs je zetel niet meer uit.

Bezitters van een smartphone kunnen voortaan met een nieuwe app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in realtime de luchtkwaliteit opvragen. Om de luchtkwaliteit op de korte termijn (dagelijks/pur uur) te beoordelen, wordt gebruik gemaakt van een luchtkwaliteitsindex.

Een luchtkwaliteitsindex condenseert de concentraties van verschillende verontreinigende stoffen in de omgevingslucht tot één representatief cijfer. Elk uur is er een berekening op basis van data die een gemiddelde uurwaarde zijn voor heel wat parameters: stikstofdioxide (NO2), ozon, fijn stof (PM10, PM2,5 en roet), …

Je krijgt dan de waarden van het dichtstbijzijnde luchtmeetstation via een kleurencode (uitstekend tot uitermate slecht) te zien. Op deze manier worden technische meetresultaten omgezet in een voor iedereen begrijpbare beoordeling van de luchtkwaliteit op jouw locatie.

Voor het monitoren van mijn eigen Zaffelaarse omgeving staan er meetstations in Zelzate en Sint-Kruis-Winkel.

Verderaf, richting Lochristi en rand, zijn het meetpunten in Destelbergen en Gent die je verklikken hoe gezond of ongezond je naar adem hapt.

De app is beschikbaar voor Android en iOS.