Hoe zuiver is onze lucht?

Jean Marie
0 reactie(s)
hoe zuiver lucht

© JMDB

Door verkeerspollutie wordt de uitstootnorm voor stikstofdioxide (NO²) in één derde van de straten in Vlaanderen overschreden. We keken de Curieuze neuzen na om te zien hoe het in Lochristi zit.

Stikstofdioxide is een schadelijk gas - onder meer afkomstig van de uitlaat van voertuigen - en een goede parameter om de luchtverontreiniging door verkeer te meten.

In Lochristi waren er 158 Curieuze neuzen die deelnamen aan deze actie, die mogelijk werd gemaakt door de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Standaard.

De laagste uitstoot werd vastgesteld in de regio Voeren (10.9 microgram per m³) en de hoogste op een druk kruispunt in Houthalen-Helchteren met 75.3 microgram per m³. Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 22.8. De advieswaarde van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) ligt momenteel vast op 40 microgram maar zou in 2020 zakken naar 30.

file N70 Antwerpsesteenweg Lochristi

N70

De grootste pollutie vinden we hier langs de N70 waar we ter hoogte van de Palingstraat met 25-30 microgram (geel) meten. Pal in het centrum van Lochristi is de lucht ondermaats met 35-40 microgram per m³ (rood) maar ook in Zeveneken Dorp is het niet zo goed met 30-35 microgram per m³ (oranje).

Het minimum hier vastgesteld bedraagt 18.6 en het maximum 35.6 microgram per kubieke meter.

Zelfs in de baarmoeder worden foetussen blootgesteld aan vuile lucht. Dat bleek uit een studie, voorgesteld door de European Respiratory Society in Parijs. Via de bloedbaan belanden blijkbaar roetdeeltjes in de placenta. Zij pleiten dan ook voor een verstrenging van de normen. Dieselwagens stoten meer uit dan auto’s die met benzine rijden.

luchtverontreiniging auto

De luchtkwaliteit zou er op vooruit gaan maar elk jaar sterven duizenden mensen door fijn stof en andere schadelijke deeltjes in de lucht, aldus een rapport van de VMM.

Luchtverontreiniging is een groot probleem. Dat bleek ook al uit een andere studie van de UA met aardbeiplanten, die de naam Airbezen kreeg. Hier werkte men samen met Beweging.net.

Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/airbezen - https://www.lochristinaar.com/nieuws/airbezen-geplukt

Ademen kun je niet even stopzetten of vermijden. Wachten op zeelucht of hooggebergte is evenmin optie. Ondertussen gebruiken wij 221 miljoen dosissen luchtwegenmedicatie en lijdt 10% van de Belgen aan astma.

Meer informatie? https://curieuzeneuzen.be/ - https://www.vmm.be/publicaties