Inktzwart

Marleen Rogiers
3 reactie(s)
Inktzwart

Tekst Marleen - Foto JMDB/Sigorjon Sigurjonsson

Zal rechercheur Ari Thór Arason er in slagen de zaak op te lossen zonder bijkomende doden? Wat intrigeert Isrùn,  verslaggeefster in dit verhaal?

De IJslandse schrijver Ragnar Jónasson  is een bekroonde internationale bestsellerauteur met meer dan 1 miljoen verkochte boeken, vertaald in 21 verschillende talen. Met Inktzwart heeft hij zijn tiende thriller uitgegeven. In de Nederlandse vertaling is dit na ‘Sneeuwblind’ zijn tweede boek van de reeks rond rechercheur Ari Thòr Arason.

© Sigurjon Sigurjonson

Het  verhaal speelt zich terug af in het voor hem goedgekende Siglufjödur, een klein noordelijk IJslands dorpje.

`Reykjavik en omgeving zijn verduisterd door de asregen van een vulkaanuitbarsting. Alles is er grijs tot zwart.  Een toerist vindt op een zomeravond in een Noord-IJslandse  fjord een doodgeslagen man. Rechercheur Ari Thór Arason  en commissaris Tòmas gaan op onderzoek uit.

Hoe meer zij onderzoeken, hoe meer potentiële moordenaars zij vinden. Het halve dorp passeert de revue. Iedere bewoner heeft wel een grijs of inktzwart randje waardoor er heel veel mogelijke scenario’s zijn. Maar welke zijn gerelateerd aan deze moord ?  Zelfs politieman Isaksson krijgt dreigmails uit een ver verleden. Dat bemoeilijkt zijn politiewerk.

De verslaggeefster Isrùn heeft zo haar eigen problemen. Er is een ongezonde concurrentiestrijd bezig tussen haar en één van haar collega’s. Zeer tegen haar zin krijgt ze systematisch minder interessante items toegestuurd. Ook nu wordt ze erop uitgezonden om de voorbije vulkaanuitbarstingen in beeld te brengen. Ze begint eraan met een verborgen agenda.

De verschillende plots lopen in elkaar over, stilaan raken vraagtekens opgelost waardoor er weer andere ontstaan.

Het boek is met een zekere vaart geschreven. Korte zinnen, korte hoofdstukken en de vele landschapsbeschrijvingen en details van het IJslands leven zorgen ervoor dat je  als het ware in het verhaal staat. De talrijke personages zijn zo levendig voorgesteld dat je ze voor je ziet. Al is het natuurlijk even wennen aan de lange IJslandse namen. 

De juiste mix van landschapsbeschrijvingen, personages en spannende plots zorgen voor een aangename cadans. Het boek blijft je boeien.  Met mondjesmaat krijg je de ontwikkeling van de plots te lezen. Het dwingt je om regelmatig je vermoedens van de moord aan te passen aan de nieuwe informatie.  Uiteindelijk past alles mooi in elkaar. Een uitdagend boek. Een aanrader!

Jònasson. Ragnar – 2020 - Inktzwart. Amsterdam. A.W. Bruna Uitgeverijen en Willemien Werkman. ISBN 978 94 005 1158 3