Intergemeentelijke samenwerking in onze regio

Jean Marie
0 reactie(s)
Intergemeentelijke samenwerking in onze regio

Achtentwintig gemeenten – waaronder Lochristi – willen de ruime Gentse regio nadrukkelijker op de (internationale) kaart zetten. Daarnaast willen ze een gezamenlijk toekomstplan realiseren.

Op 5 december werd de samenwerking officieel gelanceerd door de symbolische ondertekening van een charter. De 28 gemeenten zijn de eerste ondertekenaars. Finaal is het de bedoeling op 3 jaar tijd minstens 1.000 handtekeningen te verzamelen van organisaties, burgers, bedrijven en kennisinstellingen die het inhoudelijke toekomstproject voor de Gentse regio onderschrijven. Uitdaging is een regionaal toekomstplan om de bevolkingsgroei op te vangen.

Volgens de laatste prognoses van het Planbureau zullen er in de Gentse regio tegen 2050 minstens 100.000 inwoners bij komen. Al deze mensen zullen een plek zoeken om te wonen, te werken, zich te verplaatsen. De Gentse regio staat dus voor belangrijke ruimtelijke, economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Een gezamenlijke strategie is nodig om iedereen voldoende leefkwaliteit en ontplooiingskansen te blijven bieden. Voor deze ontwikkeling wordt eveneens richting Zeeuws-Vlaanderen gekeken, zeker nu de havens van Gent en Terneuzen samengaan.

Daarom willen de partners een gezamenlijk toekomstplan voor de regio realiseren. Dat moet de 28 gemeenten niet alleen samenbrengen rond gemeenschappelijke uitdagingen, maar ook mikken op meer intergemeentelijke en interbestuurlijke synergie. Maar vooral moet het toekomstplan een antwoord formuleren op de uitdagingen waarmee de 28 gemeenten van de regio Gent samen worden geconfronteerd.

Vijf doelstellingen

Grensoverschrijdend werken en ondernemen in de nieuwe, digitale economie stimuleren.

Duurzame mobiliteit, klimaatneutraliteit en voldoende woonvoorzieningen realiseren.

Kernversterking faciliteren door meer gediversifieerde voorzieningen in de (dorps)kernen.

Stimuleren van een korte ketenlandbouw, circulaire, maak- en sociale economie.

Intensievere bestuurlijke samenwerking en visieontwikkeling (o.a. ruimte, klimaat, economie) en de creatie van een herkenbare identiteit.

Het partnerschap - verenigd in het Regionetwerk Gent - start met een budget van 1,7 miljoen euro gespreid over 3 jaar (2017-2019). Hiervan werd 1 miljoen door de gemeenten en de provincie zelf samengebracht. De overige 0,7 miljoen euro zijn subsidies van Vlaanderen (Europees Sociaal Fonds en Ruimte Vlaanderen). De partners engageren zich om op zoek te gaan naar andere subsidiekanalen, om nog meer gezamenlijke projecten op te starten, die de Gentse regio versterken.