Jan De Wilde krijgt de L.P. Boonprijs 2018

Op zaterdag 22 december wordt de veertigste Louis Paul Boonprijs uitgereikt aan Jan De Wilde door H.A.M. . De uitreiking gebeurt om 15 u in Cultuurcentrum New Zebra in Gent.

H.A.M. of voluit Honest Arts Movement werd in 1973 opgericht in Aalst door o.a. Louis Paul Boon, Roger Serras, Marc Andries, Hugo Raes, Paul de Wispelaere, Willem M. Roggeman, Paul Koeck, Willie Verhegghe en Simon Vinkenoog. Zij reageerden tegen de geest van de Pink Poets en tegen de vernieuwingsdrang van het modernisme, in het verlengde van het tijdschrift Tijd en Mens. Ze wilden auteurs samenbrengen die zich engageren in een sociaal bewuste visie op literatuur.

Louis Paul Boon verwoordde het in H.A.M. (jaargang 2, nr. 2, 1974) als volgt: “Ook H.A.M. wil een einde maken aan bepaalde en liefst onbepaalde modetjes, maar eveneens getuigenis brengen voor deze Tijd en deze Mens. Een gedicht is een spel met woorden, maar deze woorden moeten ook iets zeggen, moeten aanspreken, moeten weerklank vinden.”

De prijs is geen geldbedrag, maar een oorkonde en een grote ham. Niet alleen schrijvers krijgen de prijs, alle kunstenaars die uitblinken in maatschappelijke betrokkenheid en de duiding met de mens centraal stellen, komen in aanmerking.

In 2017 kregen Adil El Arbi en Bilall Fallah, de filmregisseurs van o.a. Black de prijs. Dit jaar is de prijs voor Jan Marie Albert De Wilde, Belgisch zanger, tekstschrijver, gitarist en kleinkunstmuzikant. Zijn bekendste liedjes zijn Een vrolijk lentelied, Joke en Hè,Hè.

Jan De Wilde werd op 1 januari 1944 geboren in Aalst. Op vijfjarige leeftijd zong hij in het knapenkoor van het Sint-Maartensinstituut, het latere koor Cantate Domino. Bij het verliezen van zijn sopraanstem stichtte hij zijn eigen koor. Vanaf het middelbaar ontwikkelde hij ook een passie voor de tekenkunst, daarom studeerde hij verder in het kunstonderwijs Sint-Lucas in Gent. Fotografie en poppentheater werden nieuwe geliefde bezigheden. Na het afstuderen kreeg hij een eerste expositie. Begin jaren '60 leerde hij ook instrumenten bespelen, schreef hij zijn eerste liedjes en componeerde zijn eerste melodieën. Zijn eerste publieke optreden dateert van 1962. In 1967 kwam hij de eerste keer op televisie.

Begin jaren ’70 groeide zijn bekendheid als zanger, o.a. dankzij het Humorfestival Heist. Zijn populariteit dankt hij door zijn bizarre podiumprésence en de ironisch/sarcastische en tedere liedjes, afgewisseld met vrolijke folknummers, waardoor hij tegelijk geliefd en berucht werd.

Hij werkte ook mee aan de debuutplaat van Kris De Bruyne, produceerde drie albums van Urbanus en lanceerde mee zijn carrière. Hij zong samen met Urbanus, Henny Vrienten, Boudewijn de Groot. Hij componeerde ook de muziek voor de Urbanusfilm Hector.

Zowat 25 jaar trad hij op als Jan De Wilde & Combo, de bezetting van zijn band wijzigde soms, uitzonderlijk werkte hij samen met andere muzikanten.

Een heropbloei kwam er door de samenwerking met Lieven Tavernier, die de teksten schreef voor Eerste sneeuw en Fanfare van Honger en Dorst, waardoor er nieuwe klassiekers op zijn repertoire kwamen. In 2000 verscheen Nieuwe Maan waarvoor Luc De Vos enkele nummers schreef. Raymond van het Groenewoud zong mee op twee tracks, maar ook Yevgueni deed mee. Het nummer Zielige zot is een cover van Beautiful Freak van Eels.

H.A.M. heeft een programma in elkaar gebokst om deze merkwaardige muzikant, componist, kleinkunstzanger in de bloemetjes te zetten. Voorzitter Freek Neirynck verwelkomt en geeft een inleiding, Miguel Stas doet de aankondigingen, Tymen Matthys zorgt voor een muzikaal intermezzo, gevolgd door een filmmontage van Patrick Dossche en Erik Matthys. Nicole Ledegen, Astrid Callens en Machteld Moijson zorgen voor een poëtisch intermezzo met teksten van Jan De Wilde. Jef Vermassen houdt een toespraak en Jan Kieckens speelt een scène uit ‘De Bende van Richaar’ met zijn poppentheater. Hierna komt nog een optreden van Bart Peeters en Hugo Matthysen en om af te sluiten gebeurt dan de overhandiging van de oorkonde en de ham.

Iedereen is van harte welkom op de uitreiking in cultuurcentrum New Zebra Gustaaf Callierlaan 232, zaal Ned Kahn om 15 u.

Via YouTube kan je een oud nummertje beluisteren dat een duidelijk beeld geeft van het talent van Jan De Wilde. Het nummer uit 1980 heet Lieve Loemoemba, klotepa en is een illustratie van de verwevenheid van zijn tedere, emotionele kant met zijn sarcasme.

Scroll naar boven