Je zal maar een eik zijn

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
eik Zaffelare gekapt

© Evarist

Er is de laatste tijd al veel over geschreven, misschien nog meer over gezegd, maar één zaak is intussen wel duidelijk, wie de zaag in een oude eik zet, trapt op de ziel van al diegenen die ooit onder zijn kruin schaduw zochten.

Zo ook in Zaffelare waar een stukje oud groen moet wijken voor vernieuwing en uitbreiding van het woon-zorgcentrum ‘Sint-Vincentius', met 123 woongelegenheden. Bejaarde mensen nemen er de plaats van hoogbejaarde bomen in.

De tred van het hedendaagse leven en de dingen. Volgens liefhebbers van de Zaffelaarse flora is dit  ‘Een Trieste Zaak’, wat meteen een stille verwijzing is naar kanunnik Triest zaliger, de stichter van het klooster.

Getuige de oproep die er kwam via sociale media: ‘Triest is de eik aan de oude kleuterschool in Zaffelare. Hij wordt met kappen bedreigd. Zorgt u mee voor enige bescherming vooraleer de koude ongenadig toeslaat? Een sjaal of ander textiel, zo kleurrijk mogelijk, en een beetje warmte zal hij ten zeerste accepteren.’

Een ludieke actie als stil burgerprotest dat pijnlijk blootlegt dat niet iedereen  beslissingen zomaar ondergaat als toeschouwer.

Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde.

Een boomsoort die ooit verering te beurt viel, maar daar heeft de boomvellerij geen boodschap aan. Men zage het voort…