Jonas Van de Steene verlengt Belgische titel handbiken

Bennie
0 reactie(s)
Jonas BK Handbiken 2023 - © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto © Bennie Vanderpiete

Eerder vandaag kroonde Jonas Van de Steene zich in Mol opnieuw tot Belgisch kampioen handbiken in de categorie MH4. Vanaf nu bereidt hij zich voor op het WK in Glasgow, eind augustus.

Vandaag werd het Belgisch kampioenschap G-wielrennen gereden. Ook dit jaar was Mol terug de plaats waar er gestreden werd om de tricolore truien. Al koos men deze keer voor een heel ander parcours. Het nieuwe rondje van 3km bevatte een paar venijnige bochten maar was verder zéér goed berijdbaar. Ook de omstandigheden waren heel wat aangenamer. 12 maanden terug wees de thermometer 32°C aan toen de wedstrijd van start ging. Een strakke noordoostenbries zorgde deze keer voor verkoeling.

Jonas BK Handbiken 2023 - © Bennie Vanderpiete

Om 11 uur was er de eerste wedstrijd. De handbikers en de driewielers maakten in een race van iets meer dan een uur uit wie de komende 12 maanden in een shirt van Belgisch kampioen mag rondrijden. 17 deelnemers, verdeeld over 6 categorieën verschenen aan de start. Jonas Van de Steene was uiteraard de grote favoriet in de MH4-klasse. Zeker nadat hij vorig weekend nog eens zijn uitstekende vorm onderstreepte op de WB in Huntsville (Alabama, VS) met winst in de wegrit. Maar door een gemiste vlucht keerde de beer uit Zaffelare pas gisteren terug uit de Verenigde Staten. Het was dus uitkijken hoeveel last hij zou hebben van de jetlag.

Jonas BK Handbiken 2023 - © Bennie Vanderpiete

Jonas startte behouden en legde de eerste ronde af in een groepje van 5 rijders. Maar daarna draaide hij de gashendel open en ging er alleen vandoor. Iets na half wedstrijd had hij al alle deelnemers gedubbeld. Na 13 rondjes bolde de Zaffelaarse paralympiër als eerste over de aankomst en verlengde zo zijn titel van Belgisch kampioen. Dat is hij nu - in de categorie MH4 – onafgebroken sinds 2014. Door de strakke wind lag de gemiddelde snelheid net onder de 39 km/u.

Na de meet kwam Hans De Gryse, net als heel wat andere rijders, Jonas feliciteren “Proficiat raketje!” klonk het. Ook Maxima Hordies (MH1), Christophe Hindricq (MH2), Christophe Van Looy (MH3), Tim Celen (MT2-driewieler) en Laurence Van de Vyver (WH3) mogen zich Belgisch kampioen noemen.

Jonas BK Handbiken 2023 - © Bennie Vanderpiete

Deze namiddag vonden nog de wedstrijden van de tandems en de tweewielers plaats. Aansluitend was er de podiumceremonie.

Het Belgisch kampioenschap was voor Jonas het slotstuk van een periode van 12 weken met wedstrijden. De volgende 9 weken zijn er geen grote wedstrijden en bereidt hij zich voor het WK in Glasgow, eind augustus.

Morgen krijgt u van ons nog een fotoreeks. van de wedstrijd met Jonas