Kerstmarkt Lochristi is springlevend!

Gisteren vond de 32ste editie van de Lootse Kerstmarkt plaats. Het bleef de hele namiddag droog en het was er dan ook gezellig druk. Veel leuke optredens, de kerstman, een doedelzakspeler en een vuurspuwer, een lichttapijt, soep tegen armoede. Voor elk wat wils.  De Kerstmarkt is terug van weggeweest!

Kerstmarkt Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Lochristi kende 3 jaar lang geen Kerstmarkt. Dat lag, uiteraard, vooral aan de coronapandemie. Maar heel wat zaken die voor de coronacrisis vanzelfsprekend leken, bleken toch niet zo onaantastbaar.
Het was dus uitkijken of Lochristi nog warm zou lopen voor een nieuwe kerstmarkt. Het antwoord was gisteren omstreeks 14 uur, toen een doedelzakspeler de 32ste Lootse Kerstmarkt opende, al duidelijk. Van in het begin heerste er een gezellige drukte en bij valavond kon je bijna op de koppen lopen.

Kerstmarkt Lochristi - © Bennie Vanderpiete

In 2023 nieuwe uitgave

Toegegeven, de eerste “post-corona editie” georganiseerd door vzw Flobine en Rotary Laarne -Lochristi telde minder kraampjes. Het waren er toch een 40-tal. Beter iets kleiner (her-)beginnen en volgend jaar kunnen groeien. En dat is in elk geval de bedoeling, bevestigde ons ook (een tevreden) Joris Serlippens van vzw Flobine.

Kerstmarkt Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Uiteraard lokten de drankstanden – zoals de tent van Picasso en het terras van de Reinaert heel wat bezoekers. Maar ook de spiraalaardappelen, de pannenkoeken en de tartiflette gingen vlotjes over de toonbank. Het wijkcomité Lobos verkocht het Bosbier dat ze zelf lieten brouwen. Een goede en wel overwogen keuze van de organisatoren om ook in te zetten op “specialiteiten”.

De kerstman

Rotary Laarne Lochristi was erin geslaagd om de enige echte kerstman uit het hoge Noorden naar onze gemeente te halen. Heel wat kinderen kwamen hun ingekleurde tekening afgeven en kregen in ruil een jeton voor een pannenkoek of een drankje. Wie nog niet gekleurd had, kon dat nog ter plaatse doen. Maar niet enkel de kinderen, ook de volwassen en de viervoeters gingen graag eens met Santa Claus op de foto.

Kerstmarkt Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Optreden in de kerk

Om 15 uur was er, in de Sint-Niklaaskerk, het optreden van Zafflo en co. Dirk Meul vertelde in 3 delen het tragische verhaal van Wannes Raps. De zowat 70 toehoorders hingen aan zijn lippen. Tussen de verschillende delen zongen Veerle Hermans en Freddy De Ridder kerstliederen. Onder meer “De herderkens lagen bij nachte”, “Suza Nina”, “Little Drummer Boy” en “Gloria in Excelsis deo” passeerden de revue. Willem De Sutter begeleidde hen op de accordeon. Een schitterende en sfeervolle voorstelling werd afgesloten met “Stille nacht”, dat samen met het publiek gezongen werd. (Foto's van dit optreden zitten achteraan de fotoreeks)

Night Fever en tomatensoep

In de kerk was er nadien “Night fever”, waarbij bezoekers uitgenodigd werden om een kaarsje aan te steken en zo het lichttapijt voor het altaar te laten groeien. In het portaal van de Sint-Niklaaskerk werd zo’n 50 liter tomatensoep aan de man (en de vrouw) gebracht. Een tas lekkere soep in ruil voor een kleine gift ten voordele van welzijnszorg. Een hartverwarmende actie.

Kerstmarkt Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Muziekschool Lochristi en VROB

Evenementenradio VROB zorgde voor de muzikale omkadering van de kerstmarkt. Sfeervolle muziek en interviews met standhouders en bezoekers. Maar ook de optredens van de muziekschool Lochristi op het podium aan de studiowagen van VROB werden fel gesmaakt. Lotte Vanderslycke, Celine Raman en Darius Van de Velde zongen afwisselend een hele resem wereldberoemde nummers, van ABBA tot de “Sound of Silence”. Ze werden op de keyboards begeleid door Robin Boel. Later op de avond was er nog goed nieuws voor Liesbeth Velter uit Lobos. Zij was de winnares van de mand vol lekkers, gesponsord door AD Delhaize, die op de stand van VROB verloot werd.

Fotoreeks
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen).

 

 

Scroll naar boven