Klimaatmarsen

Jean Marie
0 reactie(s)
Klimaatmars

© Geert Bonne

De afgelopen maanden trokken duizenden jongeren maar ook hun ouders en grootouders met kinderen en kleinkinderen ook van uit ons dorp naar Brussel om het immobilisme van onze 4 klimaatministers te hekelen.

België is natuurlijk een politiek vrij ingewikkeld land maar gezondheid, propere lucht, mobiel zijn en basisbehoeften -  zoals water en elektriciteit - zijn van iedereen.

We staan al een tijdje stil, niet alleen in de file maar ook politiek en ze schuiven graag die hete aardappel door naar volgende regeringen. Denk aan de betonstop, ontbossing, klimaatbeleid, kernuitstap, …. We zien wel, we kunnen niet – willen of mogen niet.

Je zou bijna aan onwil denken als je deze 3 voorbeelden voor ogen houdt.

Rwanda is een klein land dat door zijn president, genocide en Virungapark bij velen geen positieve vibes verwekt. In 2008 verbood het alle plastiekverpakkingen met ‘Bag Ban’. In de volgende jaren volgden veel andere Afrikaanse landen. Hier pakken we het anders aan met binnenkort? een ander kleurtje voor die PMD-zak, nu China - sinds 1 januari 2018 - al die plastiekrommel niet meer wil invoeren om te verwerken. Intussen verbranden we het gewoon.

De klimaatzaak is verzand in een juridisch steekspel. Op 1 december 2014 stuurt de vzw Klimaatzaak - via een aangetekende brief - een ingebrekestelling naar de 4 Belgische overheden; Vlaams, Waals, Brussels Gewest en de federale staat.

Met intussen 55.083 mede-eisers vroeg ze de overheden om hun verplichtingen – de Belgische uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 40% verminderen ten opzichte van 1990 – na te komen.

Het werd tot nu toe een loutere taalkwestie en Joke Schauvliege trok namens de Vlaamse regering naar het Hof van Cassatie. Het Hof verwierp het beroep en bevestigde daarmee het vonnis van de arrondissementsrechtbank van 8 februari 2016. De taalkwestie is nu definitief van de baan en ze kunnen beginnen aan het proces waar het uiteindelijk allemaal om te doen is, de broeikasgassen. Pas in de tweede helft van 2020 kan er gepleit worden.

De wereldwijde veestapel produceert meer broeikasgassen dan het autoverkeer. Dat zegt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO in een nieuw rapport dat wil waarschuwen voor de nefaste gevolgen, die de veeteelt veroorzaakt in de wereld.

In de begroting 2018 voorzag het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing (VLAM) voor het ‘EU-programma Afrika pluimvee en vleeswaren’ 519.745 euro. Tachtig procent daarvan of 415.000 euro wordt gedekt door Europese subsidies.

In 2016 voerden we 15.000 ton kippenvlees uit richting Congo. Ook rund- en varkensvlees wordt massaal geëxporteerd. Voor varkensvlees is dat meer dan 50% van de kweek hier. De uitvoer ontwricht ook (door EU-subsidies) de lokale markt zodat lokale, kleine boeren niet kunnen concurreren.

Verkiezingen

Ze komen er in mei aan maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit het thema van deze verkiezingen wordt. Enkele weken geleden dacht iedereen nog dat migratie de inzet zou worden. Het zal alleszins een ferme wake up call zijn in de politieke hoofdkwartieren en voor de regeringen, al dan niet in lopende - of blijven het stilstaande - zaken?