Koken voor een wielerploeg – Bram Lippens uit Lochristi

Wat is er speciaal aan lekker eten bij toprenners? Wat komt er op tafel en wanneer? We vroegen het aan Bram Lippens uit Lochristi, kok voor een World Tour Team, vlakbij tijdens de klassiekers maar ook soms verder af tijdens de verschillende grote rondes.

We trokken zaterdag naar Sint Niklaas, hotel Serwir waar drie World Tour teams verblijven die gisteren de Ronde van Vlaanderen reden. Momenteel is het de bivak van Data Dimension, CCC (met Greg Van Avermaet en Gijs Van Hoecke) en FDJ of Groupama La Française des Jeux met Arnaud Démare.

Bram volgde hotelschool in Koksijde en zijn ouders hadden restaurants in Assenede en Horebeke. Zelf werkte hij achtereenvolgens in hotel Hacienda Na Xamena op Ibiza, de Belga Queen en Cassis in Gent. Gedurende meer dan 6 jaar hield hij ‘de Kuip van Gent’ open op de Korenmarkt.

Met zijn vriendin, haar 2 kinderen en hun dochtertje kwamen ze recent in Lochristi wonen. Nu is hij nog altijd zelfstandig kok en werkt in de winter in Beervelde  ‘A l’Autre Côté’ of in feestzaal Breughel of bij Casier in Waregem.

Tijdens het wielerseizoen trekt hij zo’n 140 dagen mee op met Data Dimension, de wielerploeg van oa. Marc Cavendish  https://www.dimensiondata.com/team-dimension-data . Voor Trek https://racing.trekbikes.com/trek-segafredo  ook even naar Tirreno – Idriatico maar dat was een vriendendienst.

Het was altijd zijn ambitie om bij een wielerploeg ‘binnen te raken’ en hun gastronomisch te verzorgen maar het was niet makkelijk. Vriend Tom Van de Gracht uit Laarne introduceerde hem en ook samen trekken ze mee met de wielerkaravaan. Tom werkt al langer in het peloton en verzorgde oa ook FDJ  – La Française des Jeux (http://www.equipecycliste-groupama-fdj.fr/). Hij werkt ook voor de Wielerbond.

In hun tweede seizoen staan de grote rondes op het programma en alle klassiekers. In Sint Niklaas maakten we vluchtig kennis met de ploeg. Het was vooral om te zien hoe het er aan toeging in zo’n ‘wielerkeuken’ waar gekookt wordt voor 7 renners en de 18 begeleiders.  Nadien gaat het richting Parijs maar dan is het Tom die mee reist. Daarna is het weer Bram die in Lanaken kookt tijdens de Waalse klassiekers. Dan verblijven ze in ‘Eurotel’.

Wat is er belangrijk?

“ De diëtist in ons bepaalt wat er op tafel komt en dat is heel verschillend volgens de zwaarte van de rit. Je kan een bergrit niet vergelijken met een tijdrit. Ik heb hierover veel gelezen en weet ook via zelfstudie wat nodig is. Het moet natuurlijk lekker zijn, met weinig of geen vetten. We kopen in hoofdzaak biologische geteelde producten voor de ploeg van 7 tot 8 renners. Vlees en gekweekte vis is quasi altijd van bioteelt.“

Wanneer begint het ?

“ Iedereen heeft zijn voorbereiding maar de dag voor de wedstrijd gaan we op hotel. Voor de Ronde van Vlaanderen is dat voor Data Dimension het Serwir Hotel in Sint Niklaas. Voor grote Rondes is dat al 5-6 dagen vooraf. “

Dagprogramma?

“ Het ontbijt wordt geserveerd tussen 8.30 en 9 uur. Bij koud weer komen daar gezonder vetten bij. Het brood bakken we zelf met noten en zaden. Chocolade, granula en pannenkoekjes horen erbij. Alles is vers en huisbereid. Zo bakken we het brood vooraf en na het avondmaal beginnen we al met de voorbereidingen van de volgende ochtend. Tijdens de wedstrijd is er bevoorrading maar dat is niet voor ons. Na de wedstrijd op de bus al krijgen ze een herstelmaaltijd met witte rijst en pasta, kip ook. Zetmeel en eiwitten zijn belangrijk tegen verzuring van de spieren.

Ondertussen hebben we ons tijdens de rondes ook al verplaatst en zijn we om boodschappen gegaan. Meestal kopen we vis en vlees in een grootwarenhuis, altijd verpakt en gecertificeerd. Het moet traceerbaar zijn. Bij bergritten hamsteren we wat omdat er niet overal grote winkels zijn. De voeding wordt dan opgeslagen in de koelwagen. Als Tom mee is, rijdt hij voor met de vrachtwagen en na het ontbijt rijd ik achterna. Dat is niet altijd evident. Bocht 7 op Alpe d’Huez is ook legendarisch voor ons om er door te geraken.

’s Avonds na de aankomst rond 18 uur krijgen ze massage en verzorging. Ze gaan pas aan tafel rond 20 uur. Gezond, bio, licht met koolhydraten, witte vis en  volkoren pasta.

Na het avondmaal is het dan opruimen en afwassen en beginnen aan het ontbijt zoals ik al zei.”

Is het wielrennen proper?

“ Volgens mij wel. Het zit nu allemaal veel dichter bij mekaar.  Zo maar los rijden en met minuten voorsprong winnen is er niet vaak meer bij. “

Mooie herinneringen?

“ Ik heb de Vuelta, Giro en de ronde van Frankrijk al gedaan. Het mooiste waren de 2 ritzeges van Ben King in de Vuelta voor Data Dimension. “

Slechte?

“ Op La Rosière werd ik eens verkeerd gestuurd  en stond ik twee uur bijna stil en kon alleen vloeken. Soms worden we ook in slechte en vuile hotels gelogeerd door ASO (organisator Tour), soms zelfs voor meerdere dagen en dan moeten we schrobben en kuisen. Het eten wordt dan op de vrachtwagen klaar gemaakt ook om elk risico op ziek worden te vermijden.” 

Tijdens het ontbijt waren de mecaniciens al volop bezig met het op punt stellen van het materiaal. Data Dimension rijdt dit jaar met BMC fietsen. Na het ontbijt nog even een foto en dan zetten de  7 zich op weg voor een korte training. Morgen is een zeer belangrijke dag waarop men zich volop focust. Dimension Data komt met Boasson Hagen, Michael Valgren, Lars Bak, Reinardt Janse Van Rensburg, Julien Vermote, Jay Robert Thomson en Bernhard Eisel aan de start.

Wij wensen Bram en Tom nog veel heuglijke wielerkookmomenten toe met mooie resultaten al kan er maar eentje winnen.

Scroll naar boven