KOM X – Lochristi heeft nood aan een permanente tentoonstellingsruimte

Zaterdag opende de tiende editie van “Kunst Omdat het Moet” – KOM X – zijn deuren voor het grote publiek. Het kunstevent vindt plaats op 4 verschillende locaties.

Kenmerkend voor deze tiende editie van “Kunst Omdat het Moet” is de decentralisatie. De site “Orphanimo” was te klein geworden, waardoor er gekozen werd om het aanbod deze keer te verdelen over verschillende locaties. Een keuze waarmee niet iedereen onverdeeld gelukkig is. Behalve in het traditionele Orphanimo kan u tijdens deze tiende editie ook genieten van heel wat kunstwerken in de oude gemeenteschool van Zeveneken, de Dekenijwoning in Lochristi en het Lentecongrescentrum in Zaffelare. In het totaal exposeren 62 Lootse kunstenaars op deze 4 locaties.
Daarnaast zijn er nog de verschillende thuisateliers die open gesteld worden in de woonst van de kunstenaars. In het LenteCongresCentrum verblijft ook evenementenradio VROB. Zij zenden 9 dagen uit vanuit de voormalige gemeenteschool in Zaffelare.

“De Praatbarak”

Peter Vervaet ontving vorige zaterdag heel wat interessante praatgasten in “De Praatbarak”. Vaste waarde Bert Vervaet kreeg deze keer het gezelschap van Evarist Ganzelever, Jenka Barakina en Machteld Moijson. Evarist is voorzitter van Lo-Art en curator van het LenteCongresCentrum in Zaffelare. Machteld Moijson kennen we van de Haikuvrienden en Lo-Art. Zij staat in voor de expositie in de Dekenijwoning. Jenka Barakina is dan weer (mede-)verantwoordelijk voor de tentoonstelling in Orphanimo.

Jenka Barakina

Uiteraard kwam het indrukwekkende levensverhaal van Jenka Barakina aan bod. Zij werd geboren in Irkutsk – de grootste stad van Oost-Siberië – waar ze ook opgroeide. Haar ouders werkten hard om het gezin te onderhouden. Jenka zorgde voor haar jongere broer en was zo op jonge leeftijd reeds zeer zelfstandig. Tekenen fascineerde haar en zo schreef ze zich op 12-jarige leeftijd zelf in voor de kunstacademie. Na haar voortgezette kunstopleidingen in Vladivostok en Sint-Petersburg behaalde ze haar masterdiploma en werd ze met haar diplomawerk (glas in lood) uitgenodigd naar Nederland. Daar verbleef ze een jaar en ontmoette tijdens een bezoek aan de Gentse Feesten haar “Belgische” grote liefde.
Het jonge stel woonde een vijftal jaren in Duitsland, maar sinds enige tijd hebben ze hun vaste stek in Lochristi. Jenka – het jongste lid van Lo-Art – brengt traditionele schilderkunst op hedendaagse wijze. Haar werken bevatten allemaal een eigen verhaal met een typische “Siberische ziel”. Het werk van Jenka is te bewonderen in de Dekenijwoning in Lochristi.

“Lochristi, geef ons een permanente tentoonstellingsruimte”

Bert Vervaet vertelde over de geschiedenis van de school en het rustoord in Zaffelare. Maar vooral de oproep van Machteld Moijson, voor een permanente tentoonstellingsruimte beheerste het tweede uur van dit praatprogramma.
“Het kan toch niet zijn dat een kunsttentoonstelling na 2 dagen terug moet afgebroken worden ten voordele van een ander evenement. Een kunsttentoonstelling is meer dan wat schilderijen tegen een muur hangen”, aldus Machteld. Evarist zag nog het voordeel van het werken op verschillende locaties. Het zorgt voor uitdagingen voor de kunstenaars. Bert Vervaet wierp nog de mogelijkheid van de kerk van Lochristi op. Daar waren Machteld en Evarist echter formeel over: “Dat gebouw is te imposant en de kunstwerken kunnen niet opboksen tegen de architectuur van het gebouw”.
“De Dekenijwoning zou echter een goed alternatief zijn. Daar kan je een tentoonstelling organiseren en een zekere sfeer opbouwen. Dit voorstel vindt echter blijkbaar weinig gehoor bij het huidige gemeentebestuur”, aldus Machteld.


Een andere optie zou de kleuterschool van Zaffelare zijn. Op de gronden van de voormalige school zal een nieuw woonzorgcentrum gebouwd worden. Een behoud van de gebouwen van de voormalige kleuterschool, eventueel met integratie in het nieuwe WZC zou een oplossing kunnen bieden voor het broodnodige kunstencentrum. In het LenteCongresCentrum kan hiervoor een petitie ondertekend worden.
“Ik droom zelfs van een “Artist in residence”-project” vervolgde Machteld. “Een vaste tentoonstellingsruimte met daarbij ateliers en een verblijfsruimte. Het zou Lochristi toelaten kunstenaars uit te nodigen . Die kunnen dan in het centrum verblijven en workshops geven aan jongeren. Dergelijke projecten vind je nu reeds in Be-Part, kunstplatform in Waregem of in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg.”
En bij onze bezoeken aan de verschillende locaties mochten we vaststellen dat heel wat kunstenaars de mening van Machteld delen. In de Dekenijwoning kan u ook een petitie tekenen voor het behoud van het gebouw met een invulling voor kunst.
 

Nog praatgasten

Op het einde schoven Paul Hollevoet en Hans Martin Øien mee aan de praattafel.
Paul is verantwoordelijke voor het Zaffelaars uur, waar ook Runi Langum het voorbije weekend tekendemonstraties onder muzikale begeleiding gaf. De Noor Hans Martin Øien is haar echtgenoot en zelf ook kunstenaar. Hij maakt vrij monumentale kunst met diverse materialen (http://hansmartinoien.no/ ). In De Weg-Wijzer was er ook een expositie met werk van Hans Martin Øien en van Kris Reynebeau.
Ultra Vioolet gaf er zondag een erg gesmaakt optreden.

KOM en VROB nog tot en met zondag

KOM en VROB zijn er nog tot en met zondag 6 mei. In Orphanimo presenteren curators Jenka Barakina en Kris Reynebeau werk van individuele Lootse kunstenaars.
Machteld Moijson bracht woord en beeld samen in de Dekenijwoning in Lochristi. De Haikuvrienden lieten zich inspireren door werken van Lo-Art en omgekeerd. Ook de jongeren van Fabriek-A-Brak komen er aan bod.

In de school van Zeveneken exposeert kunstenaarsgroep Hermeline.
Een achttal kunstschilders van “Hermeline”, onder leiding van curator Rudy Vereecken, maakten een serie schilderijen op muziek van Vivaldi’s “Vier jaargetijden” en de “Schilderijententoonstelling” van Modest Moessorgski. De gevoelens die opkwamen tijdens het beluisteren van die muziek werden heel intuïtief vertaald in een kunstwerk. Dinsdag 02 mei, om 16u, komt de Muziekschool er de beide muziekstukken spelen. En dan is er nog de het LenteCongresCenrum in Zaffelare, waar ook radio VROB zijn tijdelijke studio heeft.

Het volledige programma van KOM X vindt u hier https://www.lochristi.be/product/87/kom-x—kunst-omdat-het-moet

Lochristinaar ging langs op de vier locaties. Bij dit artikel vindt u alvast wat foto’s van “De Praatbarak” , het Zaffelaars Uur en de tentoonstelling in de Dekenijwoning. Woensdag krijgt u van ons een uitgebreide fotoreeks over de expositie in het LenteCongresCentrum.

Volgende week volgt dan ons slotartikel. Veel kijkplezier.

 

Scroll naar boven