Koop lokaal - Lees lokaal

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
Luwte Robbe Willems

Lees in de “Luwte”.

Dezer dagen zoeken we, zij het vrijwillig, zij het met zachte dwang van de overheid, meer dan ooit de luwte op. Lezen in een boek kan dan een aangename afleiding zijn. En als het ook nog  geïnspireerd is op lokale situaties is dat mooi meegenomen.

Met de verhalenbundel “Luwte” debuteert Robbe Willems. De auteur, geboren in Sint-Amandsberg, woont al een tijdje in Lochristi. In 2014 begon hij te schrijven aan het boek. Het bevat diverse verhalen,  soms slechts enkele woorden, soms een gedichtje. Soms een goed uitgewerkt verhaal. Lochristi, zijn geschiedenis en zijn inwoners vormen daarbij een inspiratiebron.

In het titelverhaal is het altijd winderig. De wind brengt woestijnzand mee. Er is winderosie. Mensen zoeken naar de beschutting in windvrije zones. Ze zoeken de luwte op. Hoe passen zij zich aan aan de situatie?

Een ander verhaal is lokaal getint, en speelt zich af in een fictief dorp, Bosvelde. Personages figureren in locaties die in Lochristi voorkomen. In het verhaal “De Grote Prijs Klaveren Vrouwke’ organiseert de schoenlapper een wielerwedstrijd. Ook dat doet ons denken aan een lokaal event. Mocht iemand zich herkennen in de personages, het is fictie.

Andere verhalen appelleren op het collectief geheugen van verschillende generaties. Bij wie gaat er geen belletje rinkelen als men de namen Bédoin en de Mont-Ventoux  hoort?

Feiten en werkelijkheid worden verweven met fictie, er ontstaan zelfs absurde situaties. Wie gaat er nu ook met een chimpansee rond zijn nek een berg beklimmen?

Luwte Robbe Willems

Naast de verhalen is er ook ontroerende poëzie te vinden.

De stijl is expressionistisch, rauw met een vleugje surrealisme.  Vergelijkbaar met een Dimitri Verhulst. Emoties worden direct en zonder franjes neergeschreven, dat maakt ze juist zo menselijk. Door de puurheid, de intensiteit word je als lezer gevat door de auteur. Het kan shockerend overkomen. De emoties vallen rauw op je, herkenbaar soms, maar evengoed intens. Sommige situaties zijn ronduit absurd. Het boek laat je niet onberoerd. In die zin past het dat sommige verhalen afgewerkt zijn. Bij andere verhalen heb je de vrijheid om er zelf een vervolg aan te breien. Een maatschappij kritische inslag is nooit veraf als de geschiedenis van Bosvelde wordt belicht. Ook daarin word je gevat en zet het aan tot nadenken. Het is wennen aan de stijl die recht voor de raap is. Eens je gewoon bent aan de stijl kan je het boek beter appreciëren. De schrijver neemt je mee in zijn eigen-zinnige, fantasierijke wereld. Het lezen waard! Misschien een eindejaarscadeautje?

Het boek is te vinden bij de auteur zelf via mail robbewillems@hotmail.com, bij de lokale Standaard Boekhandel, Dorp-West 11 en krantenwinkel Absoluut Dorp West 108. 

Willems. Robbe. 2020. Luwte. Een verhalenbundel. Uitgegeven in eigen beheer. ISBN 978  16 162 7706 2