Koospoelbos aangeplant

Vandaag wordt het Koospoelbos aangeplant. 1.200 boompjes gaan de grond in. Er wordt later nog een poel aangelegd en aan de zijkanten moet ook doorgang worden verleend. Met nog andere eigenaars zijn er momenteel gesprekken bezig. Er zou zich ook in de Hellewegel in Zaffelare een mogelijkheid aandienen.

Dankzij de Vlaamse overheid kreeg het lokaal bestuur maar liefst 75 procent subsidie voor de aankoopprijs. Het resultaat is 5.700 m² grond die bebost wordt. Het nieuwe bos wordt een gemengd inheems bos. Het zal bestaan uit populieren, veldesdoorn, zomereik, wintereik, hulst, hazelaar, zwarte els … De typische knotwilgen die het veld nu omranden blijven uiteraard staan en werden al geknot om er takkenwallen mee aan te leggen. 

Bomen en struiken die geplant worden zijn ongeveer een meter groot. De komende vijf jaar krijgen ze de kans om te groeien. Daarna wordt het Koospoelbos toegankelijk voor iedereen.

Koospoel?

Die naam dankt het bos trouwens aan het kadaster. Daar werd de naam Koospoel teruggevonden op het betreffende lapje grond. Vroeger lag er een poel op dit stuk. Dat gaan ze ook in ere herstellen. Het terrein is 8.640m² groot. Om 12 uur was zowat 40% van de boompjes geplant. 

Voor de plantdag werd, naast de mensen van Bos+ en KiemKracht, gerekend op vrijwilligers. Om 10 uur, bij de start waren 5 enthousiastelingen aanwezig. Naast kringloopkracht Valère Verlée, Jo De Kepper en Guy Jonckx waren dat Vincent en Ingrid Gijsel-Lammens. Vincent en Ingrid zijn de voormalige eigenaars van het stuk grond, waarop het Koospoelbos aangeplant is. Ook zus Agnes Lammens kwam helemaal uit Berlaar om mee te helpen.

Ingrid en Agnes kregen het grondstuk destijds van hun ouders Martha en Dolf, net als het aanpalende Annabos. Omstreeks 11 uur kwam de kleine Mousa uit de Brandstraat, samen met zijn oma, een handje helpen. Het aantal vrijwilligers was ondertussen aangegroeid tot een 20-tal en zij gingen met schepenen Frederic Droesbeke en Frederik Van den Berghe op de foto. Daarna was het tijd voor een warme tas soep (pompoen met koolraap) of chocolademelk.

Schepen Droesbeke

Voor het persmoment had de schepen ook een tekst voorbereid met een stukje geschiedenis over de dag van vandaag.

“Op 15 februari 1961, exact 62 jaar geleden, stortte in België en Boeing 707 neer. 73 mensen kwamen om het leven, waaronder het voltallige kunstschaatsteam van de Verenigde Staten. In 1996 verloor de Liberiaanse tanker ‘Sea Empress’ op 15 februari zo’n 70.000 ton ruwe olie toen hij bij Wales op de rotsen botste. En op 15 februari 2010 botsten in Buizingen 2 treinen van de NMBS waarbij 18 mensen om het leven kwamen.

Vandaag planten we niet alleen 1.200 bomen, maar planten we ook hoop en zorgen we voor onze Lootse toekomst, zodat ook de volgende generaties kunnen opgroeien in een klimaatgezonde gemeente. Vlaanderen heeft namelijk 4000 extra hectare bos tegen 2024, te realiseren. In onze meerjarenplanning hebben we een budget voorzien van 90.000 euro voor het aankopen en bebossen van gronden. De plantenkeuze werd bepaald door de medewerkers van Bos+ en er werd uiteraard ook rekening gehouden met het bestaand bosje dat zo’n 20 jaar geleden werd aangeplant.

Aangezien we van Vlaanderen een aanzienlijke subsidie krijgen voor zowel de aankoop van de grond als voor de aanplant, kunnen we in Lochristi nog zo’n dergelijk project realiseren. En ondertussen heeft het college van burgemeester en schepenen de principebeslissing genomen om ook in Zaffelare een perceel van zo’n 7000 m² grond aan te kopen en te bebossen.”

Fotoreeks
(Klikken op het facebook logo om de reeks te openen)

 

 

Scroll naar boven