Kunst én de mens achter glas in Zeveneken

De 3de editie van de Kunstexpo Achter Glas doet Zeveneken artistiek uit zijn as herrijzen, althans volgens de thematische insteek van dit initiatief. Lochristinaar zoekt de mens achter de kunstwerken op.

Een aantal kunstenaars hun werk zit dan ook letterlijk achter het glas. Eentje van hen is Thierry De Coninck die met zijn Wall of Recycle in het dorp op huisnummer 61 onze aandacht trok. Een installatie die uitnodigt na te denken over een andere en groenere wereld. Deze fotograaf, cameraman, kunstenaar en natuurmens met een groot hart dat openstaat voor alle mensen, zoals hij zichzelf omschrijft, wil met dit werk een statement maken richting duurzaamheid.

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

“Ik weet dat mijn werk een context nodig heeft. Mensen die de tijd nemen er even te blijven bij stilstaan zullen door de details de gelaagdheid hierin ontdekken. Wat geen evidentie is in deze instant-tijden. Wat je hier ziet is het resultaat van jarenlang Nespresso-verpakkingen verzamelen. Als je weet dat een kop koffie zetten amper 25 seconden duurt, dan kon ik met wat je in deze etalage ziet niet tastbaarder bij het beeld van onze wegwerpmaatschappij komen. Dat de etalageruit sinds kort gebarsten is door de kracht van de natuur (combinatie van zonlicht en de donkere muur van verpakkingen), voegt eigenlijk een extra dimensie toe aan mijn werk. Hierdoor is wat chaos ontstaan, maar veel kans dat ik dit zo laat, het blijft ten slotte een work in progress. Ook al denkt maar 3 procent van de mensen dieper na bij mijn boodschap, dan nog is dit voor mij meer dan geslaagd. Ja, soms voel ik me meer activist dan kunstenaar, maar dan eentje met zachte handschoentjes aan.”

Mensen die Nespresso gebruiken mogen deze verpakkingen altijd bezorgen aan de cultuurdienst in Uyttenhove, waarna Thierry er verder mee aan de slag gaat.

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

7 eiken en mama

Dat het verlies van de oude Zeveneekse eiken bij velen een moeilijk te helen wonde is, is geweten. Ook Thierry probeert dit los te laten en wel door dit gemis te delen met anderen. In de Sint-Eligiuskerk laat hij mensen verhalen en gevoelens in boekjes optekenen. Meer dan een rouwregister zijn het woorden die mee de geschiedenis van een gemeenschap maken. Met dit initiatief wil hij het verhaal over de teloorgang van de natuur ook opentrekken. “Geef de natuur wat meer de kans en sta er eens bij stil waar jouw plaats is op deze planeet“, weet hij.

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

Dat Thierry een hechte band had met zijn overleden moeder, kunstenares Sonja Wijker, staat buiten kijf. Samen deelden ze een groot hart voor anderen, verbondenheid met iedereen. En die verbondenheid is er ook over de dood heen. Op locatie Bastelare 1 kan de bezoeker een nog door Sonja op maat geknipt stokje meenemen dat symbool staat voor het uitdragen van nieuw leven, onder welke vorm dan ook. Een mooier eerbetoon aan een dierbare kan nauwelijks, misschien is dit wel de definitie van het eeuwig leven!

Dat Thierry een heel positief ingestelde mens is, is duidelijk. Of zoals hij het ontwapend weet uit te drukken: 'Ik wil het 'naïeve' in mij niet verliezen'.

Kunstexpo Achter Glas is er tot en met 6 november.
Meer info kan u hier downloaden: https://www.lochristi.be/download.ashx?id=25672

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven