Kunst omdat het Moet (mag) in het LenteCongresCentrum

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
LenteCongresCentrum Zaffelare

© Bennie Vanderpiete

Ze zijn een beetje eigenzinnig, daar in die Zaffelaarse uithoek, en dat merk je meteen wanneer je de voormalige kleuterschool binnenkomt. Hoe kunst zich plooit naar een ruimte en deze respectvol inneemt. Een vaststelling die volledig past in het plaatje van deze tiende Lootse editie van Kunst omdat het Moet.

Met KOM X wouden de organisatoren afstappen van jeugdlokaal Orphanimo als centrale tentoonstellingsruimte, maar ook ‘the making of’ van kunst belichten in zijn natuurlijke habitat.

En dat zijn de voormalige kleuterklassen in het LenteCongresCentrum (LCC) dan ook geworden. Ruimtes die ook buiten deze KOM-week bevolkt worden door creatievelingen.

Zo is er het beeldend atelier van Patrick Van Rijckeghem, waar men vooral met klei bezig is.

In een ander atelier schoot het project Herbarium van Lo-art dan weer letterlijk wortel.

Een ‘work in progress’ dat zijn hoogtepunt zal beleven tijdens het schoolfeest van basisschool de Weg-Wijzer rond 20 mei.

Veerle Mels met haar glaswerk en Delphine Dewaele, die zich uitleeft in airbrushing, kan je tijdens dit kunstenfestival bij momenten bezig vinden in één van de ateliers. De geboorte van kunst meemaken vanop de eerste rij, een must!

En dan is er de grote tentoonstellingsruimte, waar we in een hoek Sonja Wijker haar confronterende installatie tegenkomen. Hilde Van Puyenbroeck trekt met haar keramiek dan weer alle registers open.

Het beeldhouwwerk en de houtskooltekening van Markus Bundervoet vallen niet te negeren, samen met de aanwezigheid van Eric Van der Jeugdt zijn beelden vormt dit een sterk geheel.

Patrick van Ryckeghem laat zijn spinnen (hooiwagens) los op de bezoekers waardoor die beesten alle richtingen uitrennen, wie vlucht er voor wie?

Trees De Brabander toont ons vanachter glas enig resultaat van de sessies modeltekenen, wat op geregelde tijdstippen eveneens onderdak krijgt in het LCC.

Tijdens het passeren van deze portretten komt Kris Reynebeau even piepen met haar verfijnde keramiek.

Ook aanwezig is ondergetekende, Evarist Ganzelever, die het woord discreet een plaats geeft.

Het is duidelijk een tentoonstelling geworden die vooral mikt op kwaliteit, waarbij je als bezoeker onmiddellijk het gevoel krijgt dat het gebouw niet onder de mat is geveegd, maar drager wordt van de kunst. Hier is respect op zijn plaats.

Kunst omdat het Moet werkt samen met de VROB, de evenementenradio die vanuit het LCC in de lucht is tijdens deze periode. Elke avond zijn er wel live reportages over enkele activiteiten en met kunstenaars die het over hun passie hebben.

KOM

Van zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei van 13.30 tot 18 uur met op woensdag 2 mei een nocturne tot 22 uur.

LenteCongresCentrum - K.P.J. Triestlaan, ingang naast WZC St.-Vincentius, Zaffelare.

www.lochristi.be/komwww.lentecongres.be - www.vrob.be

Onderstaande fotoreeks geeft u een uitgebreid overzicht van de werken en kunstenaars in het LenteCongresCentrum.