Laadpalen in Lochristi

Minstens 1 laadpaal in elke gemeente en zo worden de eerste 750 van de in totaal 2.500 nieuwe publieke laadpalen in Vlaanderen in gebruik genomen. Lochristi heeft nu 4 plaatsen waar elektrische voertuigen kunnen tanken. Tegen 2020 moeten er dat 9 worden.

Eandis plaatste dit jaar drie publieke laadpalen in Lochristi, in de Koning Boudewijnlaan kant bib, parking Bosdreef – N70 en aan de sporthal van Zaffelare. Elke paal kan 2 auto’s bedienen.

Zelf plaatste de gemeente al in 2015 een laadpaal op de parking achter het gemeentehuis.

laadpaal Lochristi

Vandaag werd het laadpunt aan de bibliotheek in gebruik genomen samen met Eandis en Partago, een autodelenproject dat daar op 3 december wordt voorgesteld aan het publiek.

Elektrisch laden gaat anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal, als je tank bijna leeg is. Publieke laadpalen zijn belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis of op het werk te overbruggen. 

Daarom maakten de Vlaamse overheid en netbeheerders Eandis en Infrax een spreidingsplan op voor 2.500 extra laadpalen, waarvan minstens 1 in elke gemeente in Vlaanderen. De laadpalen moeten elektrisch rijden makkelijker maken. 

Elektrische auto’s blijven evenwel niche. Op 1 augustus 2017 waren 7.419.405 voertuigen ingeschreven in België. Liefst 5.785.447 personenwagens slibben het wegennet dicht. De meerderheid houdt het bij roet met 3.339.03 auto’s.

Slechts 6.552 zijn elektrisch en met gas is het iets beter met 15.965.

Partago autodelen

Met autodelen ook probeert Lochristi er iets aan te doen en sensibilisatie zal ongetwijfeld belangrijk zijn.

Prijs, autonomie, bedrijfswagens en fiscaal beleid staan een grote doorbraak in de weg. Veel constructeurs hebben zelfs nog geen electrowagen in het gamma en ook de prijs is beletsel. Zo kost een VW Golf ongeveer 22.000 euro (startprijs) terwijl de e-variant er 39.000 kost.

Informatie? www.eandis.be/nl/oplaadpuntenwww.partago.be/over-partago.html

Bij de oplaadpunten zijn de parkings voorbehouden voor wie elektrisch rijdt en daar tankt.

parkeerplaats oplaadpunt elektricshe auto

Scroll naar boven