Laat het gras niet te snel groeien

Velen kennen het liedje van Sam Gooris ‘Laat het gras maar groeien’. We zijn verknocht aan ons gazonnetje. Het maaiseizoen komt stilaan op gang en te weinig tuinliefhebbers beseffen dat dit de meest intensieve tuinbezigheid is. Daarom deze Vlaco-tips

Als je geen gazon hebt, heb je natuurlijk ook geen maaisel. Het is altijd handig om dit een beperktere plaats te geven in je tuin. In de mengsels, die te koop zijn, vind je tot zo’n 13 verschillende soorten. Zo houdt Poa nemoralis meer van schaduw en vocht terwijl Cynosurus cristatus (kamgras) het liever bij droge speelgazons houdt.

Velen schaffen zich grasrollen aan om onmiddellijk resultaat te hebben. Inzaaien, bij voorkeur in de herfst (geen onkruid), is ideaal.

In de tuincentra vind je tegenwoordig heel veel verschillende potgronden en je denkt bijna dat elke plantje zijn eigen menu of dieet moet geserveerd krijgen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende bodems maar in principe houden we het graag bij zuur- en kalkminnend. Compost als bodemverbeteraar en bron van organische stof vullen de behoeften aan.

Naast meststoffen allerhande heb ik je ook producten die mos bestrijden, of klaver of boterbloemen of … Die paardenbloemen nemen natuurlijk een flinke plek in en penwortels gaan ook diep. Toch zijn ze eetbaar van blad tot bloem en zo wordt onkruid een gewenst kruid.

Bemesten is in principe niet nodig tenzij u graag achter die machine loopt en zo uw dagelijks stappenaantal wilt halen. Wie mulcht, brengt met dat fijngemalen gras ook stikstof in de bodem en dat is voldoende voor gezonde groeikracht.

Mulchen is het gras maaien zonder opvangbak. Aangenaam omdat je de snippertjes gewoon kunt laten liggen en verteren, je geen afval hebt, niet naar het recyclagepark moet, je auto niet hoeft te stofzuigen of een aanhangwagen moet aanschaffen. Die robots doen het ook zonder rugzak.

De maaihoogte (4-5 cm) speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van een gazon. Wie laag maait (liefhebbers van golf en Wimbledon?) zullen hun pleintje sneller zien verkleuren bij droog en zonnig weer en sneller last krijgen van een viltlaag die wel eens verticuteren noodzakelijk maakt.

Grasmaaisel kun je ook composteren maar niet op zich. Droog, bruin organisch materiaal is noodzakelijke aanvulling. Het kan ook als fijn laagje (2-3 cm) tussen de struiken of in de moestuin en ook kippen lusten het wel met mate.

Wie er dan toch nog te veel heeft, kan het met het GFT laten ophalen maar gras is zo’n 70% water en dat is dan toch weggesmeten geld?

Succes met je lievelingsgazonnetje en vervloek het niet. Er zijn duurzame alternatieven als 't maar geen kunstgras wordt.

Meer informatie?

http://www.vlaco.be/publicaties?tag=57http://www.vlaco.be/sites/default/files/generated/files/products/09.pdf

Scroll naar boven