Land- en tuinbouwbedrijven opendeuren

Jean Marie
0 reactie(s)
Dag van de Landbouw 2019 Lochristi

Tekst - foto JMDB

Gisteren ging de 37ste editie van ‘Dag van de Landbouw’ door. In onze regio kon je bij 4 bedrijven langsgaan. We kozen voor de azalea’s van Kristof en Sofie Van Laere in Zaffelare en de aardbeien van Bert en Rita Vervaet in Doorslaar. Het sierteeltbedrijf De Waele – Wilwoodii was ook te bezoeken.

High Tech azalea’s

Alles begon in 1972. Het is nu de tweede generatie die het bedrijf in handen heeft. De teelt duurt liefst 18 tot 24 maanden. Het is dus meer dan even wachten op return. Het is een sterk geautomatiseerd bedrijf dat duurzaam en ecologisch werkt al blijft het mooie eindproduct wegwerp. Plantenrobots worden ingezet voor het transporteren van de planten waarbij de energie wordt opgewekt via  zonnepanelen en een warmtekrachtkoppeling (wkk). Een slimme sturing regelt de energieproductie en het verbruik.

Dag van de Landbouw 2019 Lochristi

Samen met tien andere telers van de Azanova-groep wordt er ook constant gezocht naar nieuwe azaleavariëteiten. Je kan  het bedrijf ook bezoeken en dit jaar kwamen al 33 groepen langs. Ook Stan van Samang kwam om even de jobswitch (Boer voor 1 dag) te maken.

Bestrijdingsmiddelen worden quasi niet gebruikt. Herbiciden zijn uit den boze maar schimmel kan de grote vijand zijn. Gezonde planten en een correcte teelt kunnen dit vermijden.

Kristof Van Laere azaleashop Zaffelare

Het productieproces van stek tot bloeiende plant kon je ontdekken om uiteindelijk af te sluiten bij de webshop. De plantjes krijgen een koordje mee in de pot zodat ze op tijd water kunnen tanken en vier weken bloeien. Meer informatie? www.azaleshop.be

azalea Zaffelare

Aardbeien à volonté

aardbeien Vervaet Doorslaar

Het begon met vollegrondaardbeien maar ook met vee. Vanaf 2010 worden er hangaardbeien op substraat geteeld en in 2017 verlieten de laatste runderen het bedrijf. De teelt ge beurt in serres.

We zagen de hommels rondvliegen. Plagen worden zo veel mogelijk op biologische wijze bestreden en het bedrijf dat ook op de aardbeienmarkt in Beervelde aardbeien verkoopt, heeft het GlobalGAP certificaat.

aardbeien Vervaet Doorslaar

Hun teeltwijze laat niet toe dat ze ook biologisch kunnen gecertificeerd worden. Er worden vier variëteiten geteeld waarbij Elsanta het hoofdras is. Het bedrijf kan 9 maanden aardbeien in de markt zetten. Vanaf eind maart tot en met kerst verkopen wij dagelijks verse aardbeien. Ze verkopen aardbeien zowel aan de particulier via een hoevewinkel en automaten aan het bedrijf.

Meer informatie? http://aardbeienvervaet.behttps://www.dagvandelandbouw.be/

Het was een mooie en aangename kennismaking met vooruitstrevende tuinbouwbedrijven.